Перфектният спорт – езда

Ездата е перфектния спортНяма две мнения – ездата е един един перфектен спорт, за нейното практикуване няма никакво значение дали сте абсолютно здрави или не и за началото му не се изискват никаквиспецифични умения. Това е ездата – ползата от нея е сто процента доказана. Тя не просто тренира мускулите на цялото ви тяло, но и успокоява психиката, гонейки стреса.

Ползата от общуването с конете е забелязана още в древността. Древногръцките лекари твърдели, че конната езда укрепва целия организъм. Най-известният доктор в античността Хипократ направил наблюдения, че ранените и болните се оправят по-бързо, ако яздят кон.

Известният шведски астроном, математик и физик Целзий пък я препоръчвал при лечение на заболявания на стомашно-чревния тракт. Френският философ Денис Дидро пише през 1751 г. трактат за конната езда и нейното значение. Как да съхраним здравето и отново да го намерим.

Съвременните лекари потвърждават, че ездата въздейства положително върху функциите на храносмилателната, нервната, дихателната и ендокринната система, подобрява и кръвообращението.

Натоварването при езда зависи от темпото, с което се движи конят. При бавен ход човек изпитва по-слабо въздействие върху ставите и гръбнака, отколкото при бърз. Но и в двата случая, за да се пази равновесие върху коня, се задействат почти всички мускули. Затова заниманията са препоръчителни за хора от всяка възраст и в почти всякакво здравословно състояние.

Ездата е перфектния спорт

В цяла Европа и в повечето страни по света децата започват обучението си по езда върху понита. Заради сладкия си външен вид – приличат на играчки, а и са познати от анимационните филмчета, те предразполагат малките да ги яхнат, без да се страхуват, и да ги приемат като приятели. За това още на 4 г. малчуганите могат да се пробват върху гърба на пони.

Първоначалните тренировки са просто разходки и не продължават повече от десетина минути, но с времето – приблизително след около 6 месеца, може да започне същинското обучение по езда.

Децата лесно губят концентрация, така че, когато тренировките станат по-сериозни, пак не продължават много – около 30 минути. Ако всичко върви по план с наследниците ви и те не се откажат от тренировките, десетина години по-късно те вече ще могат да се състезават в трите познати дисциплини – обездка, прескачане на препятствия и крос.

Тренировките по езда със стандартни породи коне започват някъде около 10-ата годишнина на детето. Преди това все пак има някакви предпоставки за увреждане на неукрепналата костна система на малчуганите или риск от наранявания при падане.

Ездата обаче помага за развитието на тялото чрез равномерно натоварване на всички групи мускули, усъвършенстват се координацията и пространствената ориентация. Не случайно спортът се препоръчва за деца с леки умствени проблеми или аутизъм. Контактът с конете, заради излъчването и енергията на тези благородни животни, спомага за успокояване на болните малчугани, учи ги на концентрация и ги прави по-координирани.

Автор: Николай Минев
Източник: Вестник Труд