Как да изберем идеалния кон за Ендюрънс

При дисциплината по конен спорт Ендюрънс доминират чистокръвните арабски коне, но всеки кон, независимо от размера и формата си може да успее в този спорт. Тук правилото е, че добрата структура при коня му дава по-голям шанс да издържи дългите километри преход, както изисква самата дисциплина.

Когато избираме кон за ендюрънс някои от най-важните качества за които трябва да гледаме са:

1. Баланс. Всички части на коня трябва да са в синхрон. Тежестта му трябва да е равно разпределена, като задните му части например не е хубаво да са непропорционално по-големи от рамената му и обратното. По същия начин предната страна не трябва да е по-висока или по-ниска от задната. Здравината на костите при коня трябва да е еднаква навсякъде – не може един здрав и масивен кон да е поддържан от слаби крака.

2. Изправеност. Краката са носещите колони при коня и като такива са най-ефективни, когато са изправени. Всяко по-голямо изкривяване в ставите води до усукване и контузии, които могат да възпрепятстват животното. По-леките изкривявания обикновено не са такъв проблем, поне когато са по целия крак. От друга страна, ако при изправения крак изведнъж започне да се появява изкривяване от коляното надолу, това обикновено е признак на слабост.

Конете, при които коляното е изпъкнало пред профила на крака погледнат отстрани, са за предпочитане пред тези, при които коляното е по-назад. Състоянието при което колената на задните крака са свити навътре едно към друго погледнати отзад, също не задължително е проблем. Все пак внимавайте за по-големи от нормалното отклонения.

Ъгълът при раменете, към който се стремят много жокеи се оказва от не толкова голямо значение за издръжливостта. Много коне с изправени рамене са е представят достатъчно добре в дисциплината.

3. Краката. При Ендюрънса състоянието на краката на коня е от съществено значение, не само защото преходът е дълъг, но и защото теренът обикновено е скалист и трудно проходим. Не е лесно да познаете добрия кон само като го погледнете. При някои коне може да ви казват, че ще имат сериозни проблеми с копитата, но да се окаже че всъщност са много здрави. Гледайте за вдлъбнатини по долната част на копитото и за дебели стени, както и височината им да не е значително по-високи или по-ниска. Подковите и миналото физическо и психическо състояние винаги са най-добрият начин да направите преценка за коня, но ако се затруднявате, винаги можете да се допитате до ветеринар или друг специалист, който да разгледа копитата.

4. Други слабости. Всичко друго, което се приема като нетрадиционно и естетически неприятно, но не оказва влияние върху структурата на коня и цялостното му състояние е приемливо при дисциплината Ендюранс. Например не толкова привлекателен кон може да се окаже достоен съперник и на най-красивия кон, стига да може да диша правилно през ноздрите и да вижда добре денем и нощем. Изкривеният врат, дългият гръб и „бабуната” на задницата на коня рядко се оказват проблемни. От друга страна късият гръб може да предизвика болки на коня от седлото, защото то ще стига до задницата му.

5. Телосложение. По-малките и леки коне се представят отлично в дисциплината, може би защото това им помага да си почиват и да се охлаждат по-бързо. Конете при планинските състезания имат по-голямо тяло и по-едри и релефни мускули, докато когато бързината е решаващият фактор, конят трябва да е лек и аеродинамичен.

6. Движение. Важно е да наблюдавате в движение коня, който сте си харесали. Всички изброени до тук качества могат да се определят докато той е на едно място, но така няма да разберете най-важното – колко издръжлив е. Конят трябва да се движи плавно и без усилие, с неутрален баланс и естествена походка. Също така трябва да може лесно да скъсява и удължава крачката си – това ще му помогне да покрие по-голямо разстояние по-ефективно.

Всяко по-голямо отклонение от нормалната походка не само хаби енергия, но и може да доведе до контузия. Прекаленото оттласкване от земята също може да е проблем, макар че при другите дисциплини е търсено качество. Това също хаби много енергия.

Всички тези препоръки се отнасят за физическите качества на добрия кон за Ендюрънс. Има обаче много други качества, които трудно се определят: издръжливост, състояние на сърцето, жилавост и добра интуиция при походката, така че конят да не се спъва в камъни и други дребни препятствия. Все пак вашият кон може да е от всяка една порока, затова не се ограничавайте, а се наслаждавайте.

Автор: Мишел Роуш
Превод за “В света на конете”:  И. Иванов