Как безопасно да завържем коня?

Как безопасно да завържем коня?

Правилно завързване
Преди всичко завързваме на стабилни и надеждни предмети- като стълбове и др. Вискочината на връвката трябва да е на нивото на холката( както показва червената линия на картинката) В този случей
е по-малка вероятността конят да се нарани, ако започне да се дърпа. Потренирайте да завързвате правилния възел, който да е здрав, но лесно да се развързва.

Безопасно да завържем плашлив кон.
Какво да правите когато завързаният кон го обхване паника? Дори ако сте завързали правилния възел, може да възникне сериозен проблем. Конят може да седне на задните си крака, борейки се с въжето. Други повдигат високо глава и се борят. Такова поведение е много опасно и може да доведе до тежки травми. Нашата цел – да накараме коня да остане съсредоточен и да не реагира.

Ние съветваме да се използва по-безопасно средство от обикновенното въже. Може да се използва разтегателно въже. Ние препоръчваме въже с диаметър 1,5 см и подходящ карабинер.

Също така е много важна и реакцията на околните когато конят започне да се паникьосва, не трябва да се вика и изпада в паника, това само ще усложни ситуацията. Трябва да се запази спокойствие, да се говори тихо и успокоително на коня, докато не престане да се мята и не разбере, че няма страшно.

Автор: Willis Lamm
Превод: Ренета Томова
www.taborahorses.com