Поддръжка на седлото за езда

Правилна поддръжка на седлото за езда

Всяко едно седло си има специално изискване как да се грижим за него, но като цяло всяко седло трябва да не се допуска да се мокри и цапа прекалено. Непосредствено след такива неща трябва да се почисти и подсуши. Когато не се ползват, седлата се покриват с калъф, който се държио далеч от влага и прах. Добре е седлата да се съхраняват в помещение, което е леко прохладно, но въпреки това с постоянна температура, макар че на практика е много трудно да се съхраняват в помещение с контролирана температура и да са в близост до конете, които ще се оседлават с тях. Друго изискване, което е много важно, е седлата да се съхраняват така, че да не бъдат в близост до директна топлина. В това число влизат такива източници на топлина, като отоплителни тръби или радиатори, а причината се крие в това, че прекалената топлина изсушава кожата, откъдето седлото губи своя вид. Поради тази причина, ако кожата на седлото се намокри, то тя трябва да се подсуши по напълно естествен начин, без да се ползват за тази цел топлинни източници, като гореспоменатите. Ако седлото е било поддържано правилно, то може да бъде ползвано цели десетилетия, даже и при редовна употреба.

Ето защо стигаме и до най-важната част от грижата за едно седло, а именно неговото почистване. Ако дадена амуниция не е минала през правилно чистене, има вероятност да задържи в порите на кожата пот и мръсотия, което от своя страна би причинило неприятно триене на коня. Почистването е много важна част от грижите за седлото. Самото присъствие на потта и мръсотията по кожата може да доведе до нейното напукване и скъсване. Това разбира се намалява стойността на самото седло, но също така може да е много опасно по време на езда, защото има вероятност да се получи възлова част, като например стременник и това да причини скъсване на самото седло.

При редовна експлоатация, седлото непременно трябва да се почиства редовно. Най-лесно почистването може да стане, като седлото се постави на подвижна стойка за седла. Най-добре би било, ако самият ездач след всяко яздене избърсва седлото с леко навлажнена, но не напълно мокра гъба или парцал, за да паднат мръсотията и потта. По-щателно почистване е добре да се прави на всеки 5 или седем езди или на седмица по веднъж.

Почистването на седлото става със специален сапун за седло, след което се намазва със специален овлажняващ продукт, който служи за възстановяване на естествените масла в кожата. Сапун за седло може да се намери в специализираните магазини, това е готов продукт, в който се съдържат мек сапун и омекотяващи съставка, като например масло от говежди копита, глицерин и ланолин. Също така има и пчелен восък, който се ползва за защита на кожата. Сапунът за седло се ползва предимно за почистване, омасляване и омекотяване на кожата на седлото, а също и за други амуниции за коне. Затова и се нарича сапун за седло. Приложението му е лесно: ползва се малко количество от сапуна, който е размит в малко вода, така че да се получи сапунена вода. Това се прави, тъй като има вероятност прекаляването с него да доведе до редица проблеми. Най-вече има опасност от напукване на кожата на седлото, който е много голям. Заради прекомерно овлажняване и изсушаване, кожата може да се напука. А при прекалена влага и влажно време, има предпоставка за създаване на условия за гниене и плесенясване.

След като се приключи с почистването на седлото, то трябва да се овлажни, за да се запази хубавият ми вид. Това се прави с омасляващ продукт, който възстановява влагата, отнета по време на почистването. Поради факта, че често сапуните за седло, особено онези, които са на глицеринова основа, имат омасляващи свойства е добре да сте убедени при почистването, че сте премахнали всякакви следи от сапуна за седло, за да не се задържи излишен такъв.

Добре е през почистване да преминат и седлата, които дълго време са били съхранявани в склад, също така не е лоша идея понякога да бъдат омаслявани, за да се възстанови съдържанието на масла в тях. И все пак не е добре да се прекалява с омасляването, защото при прекалено нанасяне на този продукт, може да се създаде условие за гниене, особено, ако седлото се намира на съхранение във влажно място.

Маслото от говеждите копита, както и продуктите с пчелен восък са много популярни в някои страни, но все пак съществуват и други търговски марки, които се ползват доста често. Омасляващите продукти например притежават свойството да потъмняват кожата на седлото. В някои случаи това е желателно, а друг път не толкова, в зависимост от това какви са предпочитанията на собственика.

Освен самото седло, и други части от него се нуждаят от почистване и омасляване. Например каишите, които се намират в по него, стременниците и опаса. При тях обаче почистването и овлажняването са различни според това какъв е климата. Когато климата е твърде сух и липсва масло в тях, може да се стигне до напукване и отслабване на кожата, а това може да доведе до скъсване на самите каиши. При много влажен климат пък, прекаляването с омасляването може да доведе до отслабване на самата кожа. Как да познаем правилно омаслената кожа? Тя преди всичко е приятна на пипане – нито е чуплива, нито отпусната на консистенция и огъване.

Ако имате седло от синтетичен материал, също трябва да го почиствате, но при него ще ви трябва само вода и мек почистващ препарат, без последващо омасляване. Синтетичните седла търпят миене с вода, много повече от кожените, и няма опасност от изсушаване или повреждане на материала. И макар да не издържат толкова дълго време на експлоатация, както например кожените седла, то поне седлата от синтетичен материал понасят добре липсата на почистване и поддръжка, а също така и прекомерното излагане на дъжд и влага.

Непосредствено преди състезание или езда, ездачът трябва да знае, че е задължително да се положат допълнителни грижи за седлото, да се полират металните части, в това число и D-пръстена, стремената и капсите по седлото.

Превод за сайта “В света на конете”: Ангел Радев
Източник: www.en.wikipedia.org/wiki/Saddle