Каква е разликата между лечебната езда (хипотерапия) и конна езда?

лечебна езда - хипотерапияТерапевтични езда (хипотерапия) е форма на физическа терапия за хора, които имат набор от увреждания, включително емоционални, физически, когнитивни и социални затруднения. Конете се осигурен инструмент за физикална терапия, емоционално израстване, познавателни подобрения, в уникален формат, който е забавен, вълнуващ и понякога има силата да промени гледната точка на човек на живота! Освен физически ползи, получени от терапевтична езда, роля играе и контакта с животното като мощен опит, както и силната връзка, която се създава понякога.

Специално обучени физиотерапевти, лекари, трудови терапевти, логопеди и психотерапевти използват специфичните дейности на коня, които са от полза за определения човек.

От терапевтичната езда (хипотерапия), могат да се възползват хората с широка гама от увреждания:

 • Аутизъм
 • Синдром на Аспергер
 • Ампутация
 • наранявания на гръбначния стълб
 • мозъчна травма
 • Забавяне в развитието си
 • Синдром на Даун
 • Eмоционални увреждания
 • Гърчове
 • церебрална парализа
 • Болестта на Паркинсон
 • Познанавателни увреждания
 • пациенти с мозъчен удар
 • визуални и слухови увреждания
 • Речеви увреждания
 • посттравматично стресово разстройство
 • Тягостно скръбно разтройство
 • пристъпи на тревожност и фобии
 • Сърдечно-съдови увреждания
 • Химическа и злоупотребата с алкохол
 • множествена склероза
 • мускулна дистрофия
 • спина бифида
 • И други

Терапия с коне за „проблемни тинейджъри”

Фразата “размирни престъпления” е малко неясен, и може да означава различни неща за различните хора. Но по същество, това е тийнейджър, който се бори с средно ниво до тежки емоционални и поведенчески проблеми. Следват експерименти с наркотици или алкохол, които могат да доведат до пристрастяване. Това може да е в следствие на много неща, включително нестабилна или опасна семейна обстановка или “неподходяща компания”. Независимо от причините, един тийнейджър, който е емоционален или поведенчески нестабилен може да представлява опасност за себе си, семейството си и приятелите си. С течение на годините, психолози и съветници са открили много ефективни програми за лечение на размирни тийнейджъри. Доказано е ,че използването на професионално обучени животни като част от процеса на консултации, дава добри резултати.

лечебна езда- хипотерапияПроучванията показват, че прекарването на време с животните, дори и за кратко време като 10 до 15 минути, увеличава количеството на ендорфини, които се отделят в организма и понижава нивата на кортизола в организма – това е хормон, който контролира стреса и възбуда. Тъй като много размирни Тийнейджъри са в почти постоянно състояние на емоционална възбуда и / или напрежение, лечението с животни може да им помогне да се почувстват по- спокойни.Терапията с коне е терапия със самата награда. Взаимодействията с животното (и) са контролирани, както и се правят по определени причини. Съоръженията, които се използват за лечение са специални и проучени, следват се строги правила.

Има случаи в които тинейджарите отказват даже да говорят, да не говорим за вид общуване, но правят това с куче или кон. Има случаи в които дори плачат от радост, че все някой ги разбира. Този вид емоционален пробив е от жизненоважно значение при лечението на размирни или под риск тийнейджъри, и дава възможност на тийнейджърите да започнат вървят към емоционална и психологическа стабилност.

В края на 1990г е проведено проучване в Института по психология в Лайпциг, Германия. Десетте участници са имали различни по вид и степен поведенчески и емоционални проблеми, включително хранене и тревожни разстройства.
Те са общували по 30 минути с животни. Заседанията са били заснети на видео, за да се следят реакциите на всеки участник, гледа се за промени в: погледа- посоката, позата, отношение към кучето и поведението към терапевта. Всички десет от участниците показаха значителни промени в поведението, когато общуват с кучета.
За тийнейджърите, които се борят с допинга или пристрастяването, лечението с животни може да играе жизненоважна роля за тяхното възстановяване. Наркотиците оказват тежко влияние върху психиката на човека, включително променят техния образ и тяхната способност да се довери. Въвеждането на терапия с животни в консултантската програма може да помогне на тийнейджърите да започнат да работят за себе си.

Хипотерапия за деца с аутизъм и синдром на Аспергер.

И двете Аспергер и Аутизъм са разтройство в категория, наречена всеобхватни нарушения в развитието. Те имат сходни характеристики, които са леки в Аспергер, и включва както нарушена вербална и невербална комуникация, така и увреждания, хипер-съсредоточеност върху една или две специфични области на интерес, непохватност, и повтарящи се модели на словото.

лечебна езда- хипотерапияВ типичните програми за лечение на Аспергер и аутизъм се фокусира върху промяна на поведението и усъвършенстване. Стреми се сложността на поведение постепенно да се повишава, с цел да се помогне на човек да продължава да се развива.
Тепарията с животни за тези деца е сравнително нов метод, това е полезно допълнение към програмите им за лечение.

Терапията с коне до сега е показала най-добри резултати. В ритмичните движения на коня карат децата да се съсредоточат върху движението – което е бавно, съзнателно, и с почивка. Детето косвено се учи как да се съсредоточа по-добре, което се подпомага от успокояващия ефект на язденето.

В допълнение към опита с движение при езда , също се стимулират и тактилните сетива. Кожата на коня е размита, гривата и опашката са груби, а носът е мек. Откриването на тези усещания често помага на детето, като веднага стимулира развитието на вербалната комуникация и засилва интереса към други физически обекти.

Също се подобрява и социалното взаимодействие на детето. Учат се да взаимодействат със съветници, служители. Работи се и в група в които детето работи и да играе с другите деца и съветници, научат се как да се справят с релационни конфликти, и как да помагат на другите. Подобрява се и общото настроение- това е неуспорим факт. Децата, които имат гневни изблици или които рядко се усмихват, изведнъж стават спокойни и започват се усмихват по-лесно и по-често.

Понякога закачливият характер на животните, изглежда, помага на аутистичните деца да излязат от своите “обвивки”.

Източник: premature-bg.com