Рейсинг терминология при конните надбягвания

Рейсинг терминология при конните надбягвания , езда, коне

Tермините използвани в конните надбягвания са разделени в пет групи – „Видове бягания”, „Термини за Беговите коне”, „Хиподрумни термини”, „Треньорски термини” и  „Жокейски термини”

ВИДОВЕ БЯГАНИЯ
All Weather – Бягане на синтетична повърхност, позволяваща гладко бягане да се провежда по всяко време на годината, и най-вече при всякакви климатични условия

Bumper – Нарича се още Нешънъл Хънт гладко бягане (National Hunt Flat Race). Това е гладко бягане, което се провежда по правилата на Нешънъл Хънт.

Classic Races
– Петте най-престижни гладки бягания, провеждани в Англия. Това са Дерби и Сент Лежер (за три годишни жребци и кобили), 2000 Гвинеи (за три годишни жребци) и Окс и 1000 Гвинеи за (три годишни кобили).

Flat Race – Гладко бягане, според правилата за провеждане на гладките бягания. По трасето няма препятствия.

Flat Novice Races – Гладко бягане за 2 и 3 годишни коне, които не са печелили повече от две бягания

Graded Race – Най-висок клас бягания в Нешънъл Хънт. За да се квалифицират те се разделят на три нива 1, 2, 3

Group Race – Най-висок клас гладки бягания. Груповите бягания също се провеждат на три нива в зависимост от качеството, съответно 1, 2, 3. Означават се като G1, G2 и G3. Тези три групи се използват като унифицирана система за класифициране на конните надбягвания по целия свят.

Handicap – Бягане в което хандикапера определя тегло, което трябва да носи всеки участващ кон въз основа на предишните му резултати. Конете с по-добри резултати от предишни бягания носят по-голямо тегло. Идеята е като се натоварят с повече килограми по-класните коне, да се дадат хипотетично равни шансове на всички участници в бягането.

Hurdle Race – Бягане което се провежда на дистанция от 3200м или повече с дървени препятствия

Listed Race – Висок клас бягане, една степен под груповите или грейд бягания. На победителя и на класираните до трето място коне им се дава ценния блек тайп (Black Type) статут, който увеличава тяхната развъдна стойност.

Maiden – Бягане за коне които не са печелили състезание. Използва се и като термин за типа кон който има право да участва в такова състезание

National Hunt – Бягане, провеждано според правилата на Нешънъл Хънт. Това включва Hurdle бягания, Стипълчейз (Steeplechasse) и Bumper. Има и разновидност National Hunt “Novices” Hurdles – за коне които не са участвали  преди това в гладко бягане.

Point-to-Point – Бягане с препятствия за аматьори жокеи. Коня трябва да е участвал минимум 4 пъти на Нешънъл Хънт бягания, за да е квалифициран за участие в Пойнт то Пойнт. Целта е неопитните жокеи да се допускат за участие само с опитни коне.

Selling Race (Seller) – Бягане при което победителя се продава на аукционен пренцип пезабавно след обявяването на официалните резултати. Собствениците трябва да са наясно, че ако запишат коня си в селинг бягане и той победи, бива продаван незабавно дори и без тяхното съгласие. Те нямат възможност да се откажат от сделката.

Sprint – Всяко бягане с дължина по-малка от 1600м.

Steeplechase – Бягане на 3200м или повече с неподвижни препятствия

Weighing In/Weighing Out – Тегло преди / Тегло след – Жокеите трябва да бъдат теглени преди и след всяко бягане на хиподрумния кантар с цел да се удостовери теглото което трябва да носят

ТЕРМИНИ ЗА БЕГОВИТЕ КОНЕ

Black Type
– Чистокръвен кон, който е спечелил или е класиран (до 3то място) в бягане от група (G1, G2, G3) или листед (Listed) печели Блек тайп статут. Името му се изписва с черен шрифт – с главни букви за победителите и с черен шрифт – с малки букви за класираните коне. Това увеличава стойността му като бегови кон и тази на семейството му в развъждането.

Colt – Мъжки кон на възраст под 4 години, който не е кастриран

Covering fee – Таксата която се плаща от собственика на кобилата на собственика на жребеца за покриване (заплождане) на кобила.

Dam – Майка на Чистокръвен кон

Foal – Всяко конче на възраст под 1 година

Filly – Женски кон на възраст под 4 години

Gelding – Кастриран мъжки кон (Кастрат)

Horse – Четири годишен или по-възрастен мъжки кон в тренинг, който не е кастриран

Mare – Пет годишна или по-възрастна Чистокръвна кобила

Sire – Баща на Чистокръвен кон

Stallion – Жребец използван за производство на други бегови коне

Thoroughbred – Порода коне, специализирана за надбягвания. Чистокръвният кон трябва да бъде регистриран във Weatherbys Stud Book или в легитимно ауторити в съответната държава.

Yearling – Чистокръвен кон на възраст 1 година

Източник: Nortiena Racing