Уестърн дисциплини – Барел Рейсинг

Уестърн дисциплини – Барел Рейсинг (Barrel Racing ), езда,

Още от времената, когато от всяко ранчо изпращали най-добрите си каубои на състезания по обяздване на коне, професионалното родео е доминирано от мъже. През последните 60 години желанието на жените за участие се засилва, което води до катаклизми в цялата сфера. През 1948, заради съпротивата на родео организаторите, жените създават своя организация, наречена Women’s Professional Rodeo Association (WPRA).

Днес, членовете на тази организация се състезават най-често в дисциплината Barrel Racing, която за момента е една от най-известните и най-печелившите родео дисциплини, с приходи от порядъка на милиони долари. По-надолу ще научите повече за тази дисциплина, заедно и с няколко съвета за начинаещи в този спорт.

Ездачът и нейния кон трябва да се ориентират по очертана пътека заобикаляща 3 варела. Варелите са поставени под формата на триъгълник. Горния варел е на около 105 фута (32 метра) от двата долни, а разстоянието между долните е около 60 фута (18 метра).

Ездачът маневрира около варелите като описва формата на трилистна детелина. След като стартира ездача трябва да заобиколи долния ляв варел по посока на часовниковата стрелка, след това долния десен обратно на часовниковата стрелка и най-накрая заобикаля горния варел по посока на часовниковата стрелка, след което финишира там, от където е започнал.

Най-бързия печели. Наказание от пет секунди се дава, когато състезателят обиколи повече от 1 път, а дисквалификация се обявява при объркана посока на обикаляне. За това е важно, състезателят и конят да са единни, атлетични и да се разбират много добре.

Повечето професионалисти твърдят, че представянето на терена зависи в голяма степен от това, което правиш преди състезанието. Първо, уверете се, че екипировката не дразни по някакъв начин животното. Ако е така, коня ще е неадекватен. Също ако го храните със зърнени култури, които му осигуряват допълнителна енергия, спрете. Това може да доведе до хиперактивност, която пречи на комуникацията по време на състезание.

Най-важно е да тренирате коня си да заобиколи правилно първия варел. Докато се упражнявате, галопирайте бавно към него. Когато сте на няколко метра, дайте команда ходом на коня си. Тогава го преведете около варела по посока на часовниковата стрелка. След като го направите, дайте команда за галоп към втория варел.

Тази дисциплина включва атлетичност и способност на комуникация с коня. Екипната работа е от огромно значение. Най-добрите ездачи създават ниво на доверие със своето животно. Докато скоростта е от значение, ездача трябва да разбере какъв е темперамента на своя партньор докато го насочва. Barrel Racing остава изключително популярно състезание и привлича фенове от всякакви възрасти.

Превод за сайта “В света на конете“: Ангел Радев
Източник: www.hobbystop.net