Хронична обструктивна белодробна болест при конете

Хронична обструктивна белодробна болест при конете (COPD)

Това заболяване на белите дробове при конете, подобно на астмата при хората. Известно е още като: повтаряща се обструкция на дихателните пътища, емфизем, хроничен бронхит и др.Заболяжането е присащо за страните със студен климат, където конете са даржани в оборите за продалжителен период от време и където сеното в пожечето случаи е плесенясало. Засегнатите коне обикновено проявяват алергична реакция към частиците почва в сеното, въпреки че и други алергени като: полени, химикали, микроби, лекарства и някои хранителни добавки, могат да заболяването.

COPD се наблюдава много често при вазрастни коне (на 7 и повече години). Рядко се наблюдава при горещо, задушно и сухо време, където конете се държат навън целогодишно. Заболяването често става причина за прекъсване на спортната кариера на конете.

I Етиология

Алергенните микроорганизми в сеното, включително: бактерии, фунги, фецес, полени и др. Стават аерозолни при хранене на конете. Едно тяхно вдишване предизвиква алергична реакция от страна на организма. Главните причинители на COPD са: Aspergillus fumigatus

Thermoactinomyces vulgaris

Faenia rectivirgula

Asp. fumigatus образува спори, които при вдишване попадат в организма. Тези спори са и антигени, и алергени.Фунгиподобните Thermoactinomyces vulgaris , Faenia rectivirgula също продуцират спори , които могат да бъдат вдишани от конете. Всички породи са възприемчиви , наблюдава се и наследствена предразположеност към развитие на болестта.

II Клинични признаци

Наблюдава се голямо усилие , включващо движение на цялото тяло , за да се изхвърли въздуха от белите дробове преди края на издишването. Хриптящият звук в края на издишването може да се установи чрез стетоскоп. Кашлицата , липсата на енергия и неспокойствието преди упражненията са най-честите признаци , насочващи към COPD.

Понякога се наблюдават катарално-гнойни носни изтечения ( примесени със слуз и възпалителни клетки ) , особенно след тренировка.

Коремните мускули могат да хипертрофират-образуват така наречените „ конвулсивни линии ”.

4 – 6 часа след като кон с COPD e изложен на праха от сеното , дихателните пътища се възпаляват и се натрупват голямо количество неутрофили. Това предизвиква едематизиране на лигавицата. Повтарящото се възпаление може да доведе до пролиферация на клетките. Комбинацията от пролиферация и оток предизвиква удебеляване стената на дихателните пътища , следователно се затруднява навлизането на въздух по време на дишането. Слузта се образува в трахеята и бронхите от чашковидните клетки на епителиума и субмукозните жлези. Вискозната , лепкава природа на слузта, спомага попадането на вредните частици. Епителиумът на трахеята и бронхите е покрит от реснички, които транспортират слузта нагоре към ларинкса , където или с кашлицата излиза навън или се поглъща. Възпалението на дихателните пътища стимулира мукозната продукция и причинява пролиферация на мукозопродуциращите клетки. Увеличаването на слузта спомага изхвърлянето на вдишаните алергени вън от дихателните пътища. Излишната слуз в бронхите образува запушалка. Акумулацията на слуз и клетъчни парчета намаляват диаметъра на дихателните пътища и това предизвиква инспираторен задух. Вследствие на това не достига достатъчно количество  кислорд до тъканите и се намалява работоспособността на конете.

III Диагноза

Поставя се на базата на клиничните признаци и хематологичните изследвания. Може да се открие намаляване на кислорода в артериалната кръв – при норма 77 mmHg достига до 61 mmHg. Вземането и зследването на течност от трахеята също подпомага диагнозата. Тази течност съдържа голямо количество Leu, в голяма степен в резултат на повишаването на Neu. В някои случаи се правят белодробни биопсии, за да се види дали са настъпили трайни промени в белодробната тъкан. Рентгенография      та може да докаже повишена плътност на белия дроб.

IV Диференциална диагноза

COPD може да се сбърка с други тежки заболявания като: Бактериална пневмония , Плеврит, Паразитна пневмония , някои неоплазии или рак на гръдната кухина и диафрагмална херния. Отдиференцирането става чрез внимателен физически тест. Животни, страдащи от респираторен дистрес изглеждат много депресирани отпаднали и изпитват силна болка. Обикновено животните губят апетит, наблюдават се промени в ПКК, липсващи при COPD. Диагнозата при тези болести се допълва от ултрасонография  на гръден кош.

V Превенция на COPD

За да се избегне развитието на COPD трябва да се редуцират или премахнат частиците почва  от дажбата. Другите пътища за намаляване на риска  включват:
Намаляване на праха в конюшните, чрез премахване на постелята от слама и талаш. Вместо тях най- добре е да се използва гумена рогозка.
Изкарване на конете колкото е възможно по- често. Ако някои коне са алергични към субстанциите на пасището те трябва да се наблюдават отблизо.
Сеното да се държи колкото с може по- далеч от животните, то задължително трябва да е сухо.
Отстраняването на животните от конюшнята, когато се изкарва торта, за да се намали излагането на прах.
Прилагането на добавки за намаляване продукцията на хистамин в тъканите и по този начин се помага на предразположените към алергии животни. Биофлавоноиди, включително тези, получени от : Camellia sinesis и Vitis vinifera в много случаи подтискат освобождаването на хистамин. Vit. , C, E, A също могат да се използват при коне биолни от COPD.

VI Лекуване

Ако приложените добавки не помогнат, тогава се прилагат лекарствени средства.
Кортикостероиди ( Dexamethason, Prednisolon, Triamcinolone ) – помагат  за намаляване на контракциите на гладката мускулатура и понижават обарзуването на слуз. Подтискат възпалението. Могат да се приемат per os , като инжекции или инхалации. Когато са перорално или инжктивно се започва с високи дози, които впоследствие се редуцират до поддържащи нива докато състоянието на животното се подобри. Инхалативните стероиди осигуряват високи дози вътре в дихателните пътища и минимални нежелани системно реакции. Тези със силен противовъзпалителен ефект могат да доведат до усложнения като кардиовазкуларни и имунни проблеми.
Бронходилататори ( Clenbuterol, Pirbuterol, Albuterol ) – могат да се комбинират с противовъзпалителни лекарства. Докато пероралното приемане е по – удобен метод, инхалационната терапия е най – ефективното лекуване за облекчаване на запушените дихателни пътища.