Изхранването при конете зависи от възрастта

Изхранването при конете зависи от възрастта

Условно конете се разделят на следните категории: бременни кобили, кърмещи кобили, малки кончета, състезателни коне – при умерено и при интензивно натоварване, работни коне – лека, умерена и тежка работа, възрастни коне.
Конете не могат да синтезират аминокиселини като лизин, метионин, цистин и треонин, затова трябва да се компенсират чрез комбинираните фуражи (КФ).

КОНЕ В ПОЧИВКА:
Комбинираният фураж трябва да е с по-ниско съдържание на  протеин, богат на влакнини. Примерна дажба  – 2.2 кг КФ + сено 4 кг.

КОНЕ В СЪСТЕЗАНИЯ:
Високо енергийните храни при тази категория подобрява издръжливостта на животните, ограничава риска от метаболитни проблеми, има положително влияние при по-високи температури. Поддържането на ниско ниво на протеин 12-14% ограничава излишъка от азот в организма, но същевременно с това е нужно да се задоволят напълно нужите от лизин, метионин и треонин. Метионинът е аминокиселината, която поддържа здравината на копитата и добрата космена покривка. За поддържане на здрава костна система е нужно да се следи нивото на калция, фосфора, медта, цинка и други микро- и макроелементи в комбинирания фураж.

ПРИМЕРНА ДАЖБА:
За коне с тегло 500 кг хранете 3 пъти на ден; 3,2 кг концентриран фураж за интензивно натоварване; 4.2 – 5,5  кг при състезания плюс сено около 5 кг.
За жребчета: от раждането до 1-годишна възраст. Комбинираният фураж съдържа протеин около 18%, като част от него е под формата на млечен протеин, богат на аминокислини, витамини, макро- и микроелементи.

ПРЕДИ ОТБИВАНЕ СЕ ДАВАТ МАЛКИ КОЛИЧЕСТВА
През първия месец 0.5 кг КФ, след това се увеличава с 0.5 кг на всеки месец и на 6 месеца – 3 кг КФ; от 6 до 12 месеца по 3-4 кг КФ, цялото хранене е придружено с даването на сено.

ПОДРАСТВАЩИТЕ КОНЧЕТА
се нуждаят от висококачествени груби фуражи или паша с подходящ комбиниран фураж. Желателно е нивата на витамини в комбинирания фураж да са по-високи, особено нивото на витамин Е, който се явява естествен антиоксидант.

ХРАНА ЗА БРЕМЕННИ И ЛАКТИРАЩИ КОБИЛИ:
комбинираният фураж съдържа протеин около 17%, ниско съдържание на скорбяла – 19%, богат на мед, магнезий и селен.
Пример: бременна кобила на 1-2-годишна възраст – 3-3,5 кг; бременна кобила на 2-3-годишна възраст – 3,5-4 кг КФ; лактиращи кобили през първия месец – 6,0 кг КФ; през 2-3 месец – 6.5 кг КФ; през 4 месец – 5.8 кг КФ.

ХРАНЕНЕ НА КОНЕ НАД 20-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ:
За тях трябва високо апетитна и лесно усвоима храна, съобразена с физиологичното състояние на животните. Изхранване – 2.8 кг КФ с 5 кг сено.

ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛНИ НАТОВАРВАНИЯ ЗА ИЗДРЪЖЛИВОСТ
е необходима храна, богата на растителни мазнини, за поддържане метаболитните нужди на животните – съдържание на протеин 12%, обогатена с натрий, калий и магнезий. За да се поддържа балансът при интензивно изпотяване, избягва се висококонцентратната храна, за да не се натоварва храносмилатената система.

Източник: www.bgfermer.bg