Обучение и позитивно отношение към коня – Част 1

Следващите статии в по-голямата си част са преводи от книгата „The power of positive horse training” заедно с мои добавки и разсъждения. – Ренета П. Томова

Увод
След ката сте се качили върху кон, значи вие малко или много тренирате вашия кон, учите го да ви разбира, да ви се доверява. И в същото време вие се опитвате да се научите от вашия кон и да му се доверявате. Този процес е двустранен и никога не спира. Няма да настъпи този ден в който вие или пък конят ви да знаете всичко един за друг и да сте майстори на конната езда. И ние и животните се учим всеки един ден докато сме живи и именно това прави живота ни толкова интересен!

Също така не трябва да забравяме, че връзката ни с коня трябва да се основава на доверие и лидерство. Трябва да се стремим да стигнем до етапа в който имаме пълно доверие помежду си.

Обаче, след като се явяваме лидери имаме своите куп отговорности. Именно тези отговорности са формирани от основните принципи са позитивно отношение и обучение на конете.

В следващите статии ще разгледаме един по един тези принципи.

Никога не всявайте страх
На конете им се налага да правят толкова много непривични за тях неща, а и неща които наистина не искат да правят. Да стоя мирни, вързани, да бъдат подковавани (което си е направо садистично, но за това в следващите стаии), да бъдат преглеждани от ветеринар, водени на непознати места, отделяни от стадото, транспортирани и още и още….И ние се опитваме да научим и приучим конете да не се страхуват от всички тези неща.

Запомнете – страхът не показва вашият авторитет в очите на коня!!!

Ако наказвате коня, за това че се страхува той ще стане още по-неуверен и ще асоциира страха и с болка, тоест шансовете да го преодолее драстично намаляват.

Ваша работа е да разберете кое кара коня да се чувства неуверен и заплашен и заедно и постепенно да преминете през страха. И не забравяйте-

Ако искате да имате спокоен и уверен кон, самия вие трябва да сте спокоен и уверен в себе си!

Лесно се разпознават конете когато са уплашени или прости игриви или пък непочтителни. Когато конят е уплашен неговото дишане и пулс се учестяват. Той се взира и наостря уши към нещото което го плаши и той просто иска да избяга. Това е животински,вроден инстинкт.

Не се опитвайте да променяте инстинктите на коня!

Все пак именно те са помогнали на конете да се запазят като вид.

Ако вие се явявате лидер за този кон, в ситуация на страх той ще търси и чака първо вашата реакция. Ако вие покажете, че няма нищо страшно, конят ще си помисли:”Е,щом шефът не се срахува, защо аз трябва да се паникьосвам” Само тогава страшната ситуация ще премине безпроблемно.

Бъдете уверени в себе си, преценявайте ситуациите, мислете така както мисли конят ви- така вие и вашият кон ще бъдете в безопастност!

Материалът е предоставен специално за сайта “В света на конете”
Автор: Ренета П. Томова
Конна база “Табора”