Пат Парели – Как да научим коня да преминава уверено през вода

Как да научим коня да преминава уверено през вода – Пат Парели

Много ездачи обожават хладните пръски вода, на които може да се насладят по време на горещините през лятото. Не така обаче стои въпрос с коня, особено, когато самият той не е подготвен да се справи спокойно с водата. Пат Парели, виртуоз в обучението на коне, казва, обикновената вода, която е така приятна за човека, всъщност може да се окаже доста разочароващо и опасно препятствие за един кон.

Болшинството от конета са доста скептично настроени към водата и нейното преминаване, особено, ако не се налага да го правят редовно. По принцип конете са истински експерти по оцеляване, което ги е научило да бъдат изключително възприемчиви към всякакви промени в заобикалящата ги среда. Но водата може да се окаже истинско предизвикателсто дори и за най-спокойните коне, поради факта, че им е много трудно да преценят дълбочината, на която преминават. Ето защо те се чувстват така, че сякаш стъпват в безкрайна тъмна дупка. Дори по-първичен от този е инстинктът им на жертва, когато се опитват да избягат от всичко, което пречи на техните крака.

Парели вярва, че ездачите и техните коне имат точно определени отговорности, които те трябва да изпълняват, за да успеят да поддържат изцяло хармонично партньорство помежду си. И ако и двамата партньора в ездата изпълняват своите задължения, то пресичането през вода, а и не само това, а всяко друго предизвекателство, което се е изпречило пред тях, ще могат да се преминат много по-лесно, и най-вече много по-безопасно.

Кои са отговорностите на коня:

  • Той трябва да се държи като равнопоставен партньор, а не като жертва.
  • Неговият ход да не бъде променян, освен ако това не се поиска от него.
  • Да се движи в една посока и да не я променя, освен ако не бъде поискано обратното от него.
  • Винаги да гледа накъде върви.

Отговорности на ездача:

  • Ездачът трябва да се държи като равнопоставен партньор, а не като хищник.
  • Ездачът  трябва да има независим седеж и да е достатъчно опитен, за да не е на пътя на коня.
  • Неговите мисли трябва предимно да са като на кон, а не като на човек.

Запознайте го с водата в безопасността на дома
За да може конят да свикне по-бързо и безболезнено с водата, той трябва да се запознае с нея у дома. Това е мястото, на което се чувства в безопасност, сигурен и няма да се уплаши така силно от водата, както ако директно го изведете сред природата и го накарате да нагази в поток. Най-добре да започнете с някои елементарни дейности, като например къпането. Конят ви трябва да е напълно спокоен и да не се плаши от водата, когато си взема баня. Ако например мрази да стои в локва и избягва да се намира в тази, която се образува при неговото къпане, ще ви е малко трудно да преминете воден поход с него. Ето защо ще трябва доста да поработите върху това, за да се почувства напълно сигурен и комфортно с водата у дома. Може да го оставите да подуши водата, с която го къпете или ако иска дори да пие от маркуча.

За да подготвите по-лесно коня си за предстоящата среща с водата, може да го накарате да преминава по необичайни повърхности, като например плоскости от шперплат. Това е една доста добра симулация за преминаване през вода, защото така ще му помогне да се почувства доста по-уверен, като постави крак върху нещо различно от твърда земя. И когато конят ви свикне да преминава през подобни повърхности без да се страхува и колебае, то тогава на вас ще ви е много по-лесно да го убедите, че и водата е също толкова безопасна.

Дори обаче да работите с кон, който доста добре приема и дори се забавлява с водата вкъщи, това не е гаранция, че няма да има проблеми при пресичането на поток в гората. Ето тук работата веи като лидер става от изключително значение. Именно вие сте този, който трябва да създаде достатъчно увереност в своя кон. И ако успеете да направите това правилно, тогава не само че ще премахнете завинаги неговият страх от водата, но също така ще създадете и по-голямо доверие помежду ви, а също така ще засилите и увереността му.

Пат Парели обяснява това с факта, че за конят е много важно и като цяло нещо голямо и значително, да остави вземането на решенията на вас. Конят е от животните, които притежават психическа, емоционална и физическа същност и голямо чувство за самосъхранение.

Основа
За да станете водач на вашият кон е много важно, когато той се изправи пред дадено предизвикателство, като въпросното преминаване през вода, да притежавате основа за комуникация. Пат Парели обяснява тази основа за комуникация, като един своеобразен «бутон за тръгване». Той казва, че много хора нямат такъв добър бутон. Ето защо като за начало ще трябва да поработите върху подобряването на самият «бутон за тръгване» и с това да установите добър отговор от вашия кон, когато трябва да го накарате да тръгне напред. Конят, за да тръгне без проблем, трябва да отговаря на вашият натиск на краката и да реагира с движение само при едно натискане от ваша страна. Ако това обаче не се случва, то тогава може да ползвате края на поводите или пък въже за водене, с което да го ударите леко по задницата и така да насърчите тръгването му, като натиснете и с крака. Самата работа по това усъвършенстване върху «бутона за тръгване» трябва да се случи преди да се срещнете очи в очи с водата. Като цяло преди да сте се сблъскали с каквото и да е предизвикателство, е добре конят да реагира на вашият натиск с крака.

Често срещани грешки
Най-честата грешка, която може да допусне един ездач, е фокусирането му не върху посоката, в която трябва да върви самият той, а върху водата. Вместо обаче един ездач да фокусира цялото си внимание именно върху водата, е добре да се съсредоточи върху това, което идва след нея, мястото, на което трябва да се отиде след като се пресече водата. Пит Парели казва, че е много важно да се фокусирате върху правилният обект, защото това дава отражение върху усещането, темпото и балансът ви като ездач. Може да се направи едно своеобразно сравнение с шофирането. Когато вършите тази дейност вие не гледате волана все пак, а пътят пред него, там където отивате. И колкото повече съсредотечността ви е по-голяма, толкова по-голяма възможност ще имате да ползвате седалището, краката и ръцете си. Съвсем нормално е, че ако  се фокусирате върху не този обект, който трябва, то вие ще се извършите погрешно действие. Много е важно и моментът, който е доста тънък, за познанието на емоциите на вашият кон. Все пак основното, което искате от вашия кон е да бъде фокусиран, да ви вярва и да ви уважава. В най-идеалният случай, когато може да се каже, че сте постигнали завиден успех, може да се каже, че конят трябва да мисли, а не да действа. И ако животното показва липса на каквото и да е доверие, то вие като лидер трябва да използвате метода, който се нарича „приближаване и отстъпване”.

Методът на приближаване и отстъпване се базира на първичните инстинкти на коня. Един изплашен или подгонен кон, побягва, като пробягва известно разстояние, след което се обръща, за да може да прецени ситуацията. И вие като водач, когато го накарате да се обърне на 180 градуса, точно към посоката, от която сте дошли, то той ще започне да мисли. Същото това може да се направи и при действието със свикването с водата – приближаване и отстъпване. Това е много ценен метод, защото ще накара животното да се отърси от напрежението и да започне да мисли. Как да го направите? След като вече няколко пъти сте се приближили към водата и съответно сте отстъпили, доближете се отново и накарайте коня да продължи напред като натиснете леко с крака. Може да натиснете веднъж и ако конят не иска да се подчини и да тръгне напред, то може да подсилите помощта си със своите крака, като ползвате и поводите или пък въже за водене, с което леко да го ударите по задницата.

Според Пат е достатъчно да пробвате този медот за около десет секунди и ако все пак конят не се помръдне, то ще трябва да слезете от него на земята. След това с повод, като го водите, трябва да насочите коня между вас самите и водата, а не направо към водата. Няколко пъти заедно пристъпете към водата, а после върнете назад, докато накрая не прояви своето любопитство и към водата, вместо да се паникьоса или пък направо да побегне. Трябва да запомнете, че трябва да сте изключително настоятелни, до момента, в който коня не опита сам да пристъпи към водата. Ако той сам тръгне към водата, трябва да спрете с опитите си. Значи конят вече е преодолял страха си към водата, и сега го води неговото вродено любопитство към непознатото. Може да преведете коня по дължината на реката. След като направите това, може пак да се качите на седлото, и може да ползвате и същият метод, когато решите да пресечете водата, вместо направо да тръгнете към водата. Много е важно, когато вкарате коня във водата да сте сигурни, че вървите по твърда, стабилна основа, а не в дълбока и кална вода. Като първоначален конски инстинкт е прескачането на самата вода, а не нейното преминаване. Ако и вашият кон подхожда така към водата, то като за начало може да го насочите да преминава водата по дълга линия. После след като вече е събрал достатъчно увереност, вашият кон сам ще премине водата с голяма охота. Преди отново да се качите на седлото, трябва да направите това много пъти и да преминете с него през водата. Ако все пак имате известни съмнения относно това колко е дълбока самата вода, е добре да махате матрингала преди да преминете. Това с цел да предпазите животното, защото ако попадне в неочаквана дълбочина, коня има опасност да се удави и не може да извади главата си над водата.

Ако самите вие като ездач, не притежавате сигурен седеж и ясни, правилни помощи, не бива да се опитвате да преминавате през вода. Също така внимавайте да не обърквате коня си, като му изпращате смесени сигнали. Много е важно да помните правилото, че вашите емоции се отразяват върху коня. И ако вие самите сте нервни, то това ще се предаде и на вашият кон. Изключително е важно да сте уверени в своите способности и възможности, в това, което действително искате да постигнете с вашия кон. Опитайте се и да не разочаровате коня си. Самото разочарование няма да прибави никакви положителни действия към самият ви опит в пресичането на вода. Трябва да се фокусирате върху това да сте преди всичко водач за вашият кон, водачът, от който той ще има нужда. Никога, никога не правете опити да го насилвате, да прави нещата, както вие искате преди да е готов, защото това само ще влоши още повече ситуацията.

Автори: Cynthia McFarland with Pat Parelli
Източник: www.horsechannel.com
Превод за „ В света на конете”: П. Петрова