Каски за езда – какво не знаем за тях

каски за ездаМоже би не знаете, но нараняванията на главата, са най-честата причина за приемане на ездачи в болница. Между причините за мозъчно сътресение при възрастните, конната езда е поставена на трето място в списъка. Почти две трети от смъртните случаи при конна езда, са настъпили в следствие наранявания на главата. Падане дори от 1,2 м. височина, може да доведе до трайни мозъчни увреждания (а падането от кон е от доста по-високо).

Тази нерадостна статистика е представена на неотдавнашна конференциа по правните въпроси в коневъдството от адвокат от Минесота, и публикувана в статия в thehorse.com

Според документ, написан от друг адвокат от същата фирма, Медицинската асоциация на Британска Колумбия посочва, че:

  • От както в Пони клуб САЩ, има изискване да се язди с каска, нараняванията на главата намаляват с почти 30%.
  • Администрацията в британска болница отчита с 46% намаляване на случаите на приети пациенти в болницата, вследствие на наранявания при конна езда, след подобряването на дизайна на каските, и носенето им редовно.
  • Състезателните организации въвеждат задължително носене на каски, в резултат на което професионалните жокеи, страдат по-малко от наранявания на главата, от ездачите, които яздят за удоволствие.

каски за езда

Преди време Dressage-News.com съобщи,че олимпийската шампионка на САЩ по обездка Кортни Кинг- Дай, изпаднала в кома, след като паднала от коня по времe на тренировка. Дали е носила каска? Не! „Ако може да се случи на някой толкова добър и опитен ездач като Кортни, тогава коментарите са излишни, може да се случи на всеки”, гласи статията.

Това е неразумно!

Опитът показва, че ездачите, които не искат да носят каски по време на езда, го правят защото мислят, че не изглеждат добре с тях. Някои казват, че са неудобни, но това е неубедително извинение, защото съвременните каски са токова леки, и има много, и разнообразни модели, които пасват много добре, и са напълно удобни.

Правилно сложената каска, е удобна!

Преди време паднах от коня, и ударих тила си, усетих как каската предпази главата ми. Имах леко главоболие следващите няколко седмици, но о, какви последствия можеше да има ако бях без каска.

Каската не е гаранция срещу наранявания на главата, но е по-малко вероятно да претърпим лошо нараняване ако проявим здрав разум и я носим.

каски за езда

Виждали сме хора, да идват да яздят с каски за велосипед, но това не бива да се прави. Каските за конна езда са предназначени да предпазват от определени наранявания, типични за конната езда в случай, че ездачът падне и удари главата си.

Все още има професионални треньори които яздят без каска докато преподават. Това е напълно безотговорно.

Суетата не трябва да е за сметка на сигурността, и да служи за пример.

Моля, не бъдете суетни! Носете каска, когато яздите, предпазвайте себе си, и давайте пример на околните.

Конната езда може да бъде безопасен спорт, ако имате кон, подходящ за вашите ездачески умения, ако съзнавате, че злополука може да се случи, и се предпазвате като винаги носите каска.

 “В света на конете
Източник: www.thehorse.com