Езда за красота и здраве

Езда за красота и здраве

z6За съжаление малцина познават предимствата на ездата или факта, че след плуването това е спортът, който развива най-комплексно всички мускулни групи в човешкия организъм. Ездата изключително добре тренира гръбначния стълб например. Когато конят бяга, особено в бърз галоп (кариер), гръбначният стълб на ездача се движи, така че най-дългият гръбначен мускул, наречен longissimus dorsi, се стимулира интензивно и се развива много по-правилно, отколкото при други спортове или във фитнес залата. Ездата най-добре развива и мускула грацилис (от вътрешната страна на бедрото), както и всички абдуктори (изключително важна група мускули при секса). Стягането на тези мускули при яздене прибира бедрата и ги прави по-грациозни.

Че ездата изкривява краката е толкова истина, колкото и че бозата уголемява бюста. Ако се вгледате в телата на ездачите, сами ще се убедите, че мнозинството от тях са с изправена стойка, стегнати дупета, перфектни тела и прекрасна осанка. Екатерина Дунева е ярък пример за това. Освен състезател в аматьорския клас на клуба по конен спорт „Егида“, тя е и носител на титлата „Мисис България 2007“. Благодарение на ездата тя има перфектна фигура дори и след раждането на детето си.

Освен че тонизира и оформя тялото, ездата помага и при здравословни проблеми. Оплакванията от шипове например обикновено изчезват още след третата тренировка. Позната като „ошипяване“, осификацията (вкостяване) се появява след 35-годишна възраст и се проявява като силни болки в прешлените вследствие на простуди, предишни заболявания, възпаления. При ездата прешлените се раздвижват и нагаждат, освобождавайки по този начин натрупаните напрежение и болка.

Ездата е и ефективен алтернативен метод за терапия на деца със силно изразени физически увреждания. Модерната медицина все още е безсилна пред синдрома Даун или церебралната парализа например. Децата, страдащи от подобни увреждания, обикновено водят затворен живот, редовно посещавайки санаториуми и рехабилитационни центрове. Хиппотерапията, или терапевтичната езда, подобрява качеството им на живот, като ги извежда на открито, раздвижва ги и създава взаимодействие между детето и коня, което подобрява неговото емоционално и физическо състояние и има силен положителен психологически ефект. Конят технически е структура, която възпроизвежда движения и ги предава на детето, стимулирайки по уникален начин мускулите и вестибуларния апарат. Ездата се отразява особено благоприятно и върху ориентацията на тялото в пространството, гръбната мускулатура, координацията и състоянието на трупните мускули.

Световният опит категорично доказва, че този вид терапия подобрява физическото и психическо състояние на деца с физически увреждания. Първата реакция на децата, след като усетят коня и първите движения, неизменно е усмивка, защото движението – това за тях е съвсем ново усещане. Много важно е обаче кой и как провежда заниманията с деца, с какви коне и седла протича хипотерапията. В България вече има три сдружения (Устрем, Бага-тур, Бачево), които предлагат този вид терапия.

Но освен здравословни преимущества, ездата има и възпитателни аспекти. Конният спорт изисква установяването и поддържането на контакт с животните. Общуването с конете, което включва и грижи, и ласки, и дисциплина, е изключително важна предпоставка в ездата. Много родители предпочитат децата им да се занимават с езда, защото този спорт съчетава в едно спортуването на открито и сред природата с важни уроци по възпитание и отговорност. Нещо повече, общуването с конете променя душата на човека. Да спечелиш доверието на това грациозно и силно животно, да го подчиниш на своите сили, това изисква сърдечна топлота между животното и човека. В конния спорт казват – зъл човек не може да бъде добър ездач.
Стилове езда

В международен план конният спорт днес е приет чрез три вида изпитания: обездка, прескачане на препятствия и всестранна езда (тридневно изпитание, наричано още шампионат). Днес това са и трите олимпийски дисциплини по конен спорт.

ПРЕСКАЧАНЕ НА ПРЕПЯДСТВИЯ
Най-атрактивната и привлекателна дисциплина в конния спорт. Надпреварата се провежда на открит пясъчен или затревен плац или закрит манеж, където се нареждат препятствия с различна височина, ширина и препятствия в определен ред за контролно време. Височините, които се преодоляват, са от различни класове: 100-115 см, 120-130 см, 130-150см. На европейски и световни купи, както и на олимпийски игри височините за прескок започват от 150 см нагоре.

ОБЕЗДКА
Тази дисциплина се провежда на пясъчен или затревен правоъгълен манеж с размери 20 на 60 м. Тук ездач и кон изпълняват определени програми, включващи различни по брой и сложност упражнения – движения с отстъпи, смяна на посоките, пируети. Чрез тях ездачът трябва да покаже елегантността и подчинението на коня. Животните за тази дисциплина са високи и твърде специфични. Оценяването включва тандема кон-ездач, синхрона между тях, и стойката на състезателя.

ВСЕСТРАННА ЕЗДА
Това е тридневно изпитание, което включва обездка, издръжливост (крос по пресечена местност с неподвижни препятствия, водни басейни, ровове и др.) и прескачане на препятствия. В продължение на три дни ездачът показва разностранните качества и възможности на коня си и ездовото си умение. Победител е състезателят, завършил тридневното изпитание с най-малко грешки, с най-добро време и с най-висока оценка в обездката.

Екатерина Дончева