Полокрос – Кралят на едноконния конен спорт

Какво представлява полокросът?

Макар този конен спорт да наподобява американския лакрос, той е кръстоска с персийското поло и се заражда преди няколкостотин години. В Англия полокросът се е използвал като упражнение при уроците по конна езда. Модерната игра идва от Австралия през 30-те години на миналия век, а днес по света я играят над 6000 души.
.

Спорт само с един кон

В Австралия полокросът е наричан „Кралят на едноконния спорт”,  защото участникът има право да използва само един кон по време на цялото състезание. Това позволява на хора, които притежават само един или два коня, да се съревновават наравно с останалите. В играта могат да участват всякакви коне, независимо от породата, размера и годините. Бързината, издръжливостта и подвижността са търсени качества, но единственото изискване е конят да бъде в добро физическо състояние. Всеки играч трябва да има собствени ракета и топка за полокрос. Каските също са задължителни по време на играта.

Играта

Игрището за полокрос може да е тревно или кално и има размери 146 на 55 метра. Отборите отбелязват точки когато прекарат топката през вратата на противника. В същото време, подобно на футбола, те трябва да пазят собствената си врата. Всеки играч може да хваща, носи и хвърля топката единствено с ракетата си, но само играчът с номер 1 може да отбележи точка. Правилата са строго съобразени с безопасността както на играча, така и на коня. Поради тази причина всяка опасна ситуация се отсъжда като нарушение и се наказва.

Отбори и турнири

Клубът по Полокрос представлява група хора, които споделят ентусиазма по вълнуващата игра. Може да се състои от един или повече отбора, които имат различни опит и качества, както и от специални отбори за играчите под 21 годишна възраст. Отборите се състоят от две части с по трима играча във всяка. Играчът, който носи номер 1 е основният нападател и целта му е да отбелязва точки. Номер 2 пък играе както нападател, така и защитник в средата на игрището. Работата на номер 3 е да пази вратата. Двете части на отбора си разменят играчи през шест или осем минутни периоди, наричани чуки. Един мач обикновено се състои от 4 или 6 чуки.  През уикендите се провеждат големи турнири, при които се съревновават отбори с еднакъв опит. На турнира основното е играчите да поддържат приятелски отношения, да се учат и да се забавляват. Полокросът е подходящ за всеки – момчета и момичета, майки и бащи, всеки от 5 до 75 години.

Превод за „В света на конете“: И. Иванов