Марио Люраши – още един повелител на конете

Марио Люраши – учителят на Невзоров

Обитаващ една стара селска къща в сърцето на Ерменонвилската гора (североизточно от Париж ), Марио Люраши посвещава живота си на филмови продукции, конни демонстрации и обучение на коне.

За последните 30 години той се превръща в изтъкнат майстор – треньор на коне за филми и изпълнение на каскади, допринесъл за над 400 филма във Франция, САЩ и много други европейски страни.

Искрената страст към североамериканската индианска култура го отвежда към света на конете. Безсъмнено естествено надарен, той бързо и с голяма лекота борави с конете и тяхното обучение става другата негова същинска страст.

Воден от инстинкт, който рядко го предава, той скоро осъзнава, че животът му ще минава в пълен галоп заедно с конете, и началото на донеслата му слава (на която той се радва и днес) кариера на треньор е далеч от класическите ездачески образци.

Като посещава ферми за отглеждане на расови коне и треньорски конюшни, той проявява интерес към всички видове на езда и породи коне. За да подобри знанията си, той се обучава при изтъкнати испански и португалски майстори.
Той се отправя да открива огромната американска земя (не много след това той става един от първите организатори на масивен внос на американски породи във Франция) и редовно се среща с известни френски коняри.

На 20 години, Марио основава ездови клуб. Той стопанисва много млади коне и тяхното обучение става неговото главно занимание. Винаги творчески мотивиран, той ориентира някои свои приятели към казашките трикове в ездата. Заедно с тях той създава малка компания и започва да провежда множество демонстрации с коне. Тогава публиката открива, че “конните развлечения”, които Марио прави, са всеки път по-блестящи и по-зрелищни. Свободно препускащите коне, яздени и управлявани, скоро биват включени в състава на волтижировката, както и на разнообразни каскади.

Не е нужно много време на филмовите продуценти да открият у Марио истински помощник за своите сцени с коне. Режисьорите все повече разчитат на специалисти и Марио е един от тях.

В началото на 70-те години кино-индустрията отваря вратите си за кавалерията на Люраши. Конюшните на Марио предлагат коне просто за второстепенни роли, коне с пълна конска амуниция, коне за актьори и гордостта на конюшните – коне за каскади. От тогава насетне Марио посвещава живота си на киното, без да жертва за това конните си демонстрации.

Като смесва обичайните тренировки на коне с вкус към добре изчислени рискове, Марио тренира стотици коне, представя най-невероятни номера и екшъни, така че днес неговата кавалерия му носи международно признание.
Талантът, сериозността и ефективността предоставят на Марио и неговите коне първоразрядно място във филмовия свят.

Същият трудно определим “усет”, който му дава възможност да постига със забележителна лекота най-невероятни неща с конете си, му докарва и най-висока почит в конния свят, където понякога хората завиждат на прекрасната връзка, каквато той успява да установи с конете си! Той ги обича с цялата си страст!

Треньор в конюшните, каскадьор и конен технически съветник по снимачните площадки, постановчик на конни развлечения, Марио напоследък застава и зад камерата, като втори режисьор и вече има около 10 филма.

Ако добавим към ездача и един силен и привлекателен характер, неустоим чар и предано приятелство, лесно можем да разберем здравите дългогодишни взаимовръзки между Марио и много актьори, продуценти и режисьори, с неговите сътрудници и всички, които като него обичат конете и големите конни каскади.

Превод за „ В света на конете” : Дора Давидова
Източник: www.luraschi.com