Съзнателно докосване, съзнателно движение. Земя – вода – коне.

“Движението, за да бъде преживяно, трябва да бъде” намерено в тялото“, а не да се облича като рокля или палто.”
Мери Старк Уайтхаус

АВТЕНТИЧНО ДВИЖЕНИЕ
Този седемдневен семинар се корени в дисциплината Автентично движение, медитативна, интуитивна, импровизационна практика, включваща движеща сила и свидетел. Това е практика на слушане, настройване; забавяне и отваряне към по-дълбоко усещане на тялото и психиката. С затворени очи, които поддържат фокуса върху телесното усещане и потока на съзнанието, двигателят се приспособява към вътрешния пейзаж на тялото и позволява да се движи от всякакви импулси, възникващи в момента.

Автентичното Движение използва движението и телесното слушане, за да свърже телеснтото пространство със земните пейзажи, които го заобикалят и поддържат, и може да се практикува не само в подслон на студиото, но и в други контексти и настройки. По време на този семинар ще използваме практиката на Автентичното Движение в активна ангажираност по два начина: първо с РЕКА / ТЯЛО, в пейзаж на движеща се вода, а след това в ОСЪЗНАТО ДВИЖЕНИЕ, ОСЪЗНАВАЩО ДОКОСВАНЕ чрез свързване и работа с коне.

РЕКА/ТЯЛО
През първите три дни, след утрешната сися в студиото, ще пътуваме до река. Намерението е да се открие слухова връзка между тялото на реката и собствените ни диви, течни тела. Ние сме водни тела, живеещи на водната планета. РЕКА / ТЯЛО е за пробуждане на чувственото, състрадателно сърце на тази връзка. Използвайки принципите на Автентичното Движение, за да “чакаме да бъдем преместени”, ние ще изследвмае начина, по който позволявайки да бъдем преместени, изместваме разговора между нашите тела и този на реката.

СЪЗНАТЕЛНО ДВИЖЕНИЕ, СЪЗНАТЕЛНО ДОКОСВАНЕ
Във втората половина на семинара ще преминем към конюшня и ще започнем да изследваме слушането и настройването с движение и докосване на земята с коне, откривайки как дисциплината на автентичното движение може да информира връзката с друг вид дълбоко различен телесност. Докосването, преместването и дишането с коне (или други видове) изисква да станем изследователи, давайки възможност на познатото да стане непознато и да стане свободно в езика на движението и докосването между видовете. Паола,често казва на танцьорите да следват коня. Когато танцуваме с коне, се срещаме в реципрочното пространство на общото тяло, на езика на клетката и течността, кожата и вътрешностите. Освобождаваме се от раздяла, отваряйки се към онова, което възниква в момента, и позволявайки на този разгръщащ се танц да ни води.

Водещ: Паола Джоса- Джонс
Паола Джонс е танцьор, хореограф, автор, визуален артист и педагог-терапевт, известен с визуално богатия си, емоционално зареден танцов театър. Нейната работа включва хореография за хората, работа с коне, танцьори и ездачи, филми и видео. Джоса-Джоунс е наречена “един от водещите хореографски концептуалисти в страната” от Бостънския глобус и Village Voice описва работата й като “мощна, ексцентрична и сюрреалистична”. Нейните танци са продуцирани в Русия, Европа, Мексико и в САЩ. Преподавала е по танцови програми в Университета Тафтс, Бостънския университет и в университети, колежи и танцови фестивали на национално и международно ниво.

Тя е сертифициран Лабан аналатик/ вид терапия чрез движение/ и регистриран педагог и терапевт за соматично движение (RSMET), акредитирана от ISMETA, Международната асоциация за образование и терапия за соматично движение. Тя също е практикуващ терапевт по ТЕЛАМ (Tellington Touch Equine Awareness Method) и соматичен практикуващ специалист.

Автор е на статии и на книга. Нейните статии за движение и танц са публикувани в Contact Quarterly. Книгата и Our Horses, Ourselves: Discovering the Common Body, е издадена през септември 2017 г. от Трафалгар Скуеър.

Място на провеждане: Приключенска къща „Русалиите“- с. Бачево
Цена: 680лв.
Включва седем нощувки в двойна стая, закуска и такса за семинар. При желание за настаняване в единична стая се доплаща 90лв.
Ранно записване до 30.04 .2019 580лв. Необходимо е капаро от 250лв, за да запазите място. При внасяне на капаро и доплащане до 30.04 е валидна сумата, посочена по-горе. При плащане на капаро и внасяне на сума след срока определен за ранно плащане се доплаща редовната без отстъпка сума.

Начин на плащане:
Интернешънъл Асет Банк
IBAN BG26IABG74311000635101
BIC – IABGBGSFЕТ

За контакти и записвания
Телефон: 0884669156
Ел. поща: dhs@dir.bg

Повече информация може да намерите във Фейсбук:
https://www.facebook.com/events/382908795598346/