Правилното седло за ендюрънс

През годините конният спорт става все по-специализиран и има все по-различни изисквания. При дългите разстояния и преходи (ендюрънс) ездачите използват специални седла, които са изработени така, че да бъдат леки и в същото време много здрави. Те са предназначени да бъдат удобни както за ездача, така и за коня през дългите преходи, които могат да са по над 100 километра. Всеки ентусиаст, който иска да започне в този спорт трябва да потърси най-подходящото седло за себе си и своя верен приятел коня.

Тежест
Най-важното качество при седлото, предназначено за ендюрънс е то да бъде леко. То често може да бъде изработено от фибростъкло вместо от дърво. Това намалява теглото му, като в същото време запазва здравината му. Макар да е по-тежко от повечето английски седла, този вид все пак е значително по-лек от типичното западно седло. Докато западното може да тежи до 18 кг. , олекотеното е два пъти по-леко.

Издръжливост
Това е най-важният фактор при олекотеното седло. За разлика от седлата, които се използват за състезания и представления по 1-2 часа през уикенда, това трябва да издържа на много по-голямо натоварване – често по 6-7 часа на ден. Сериозните жокеи си правят седло по поръчка, което гарантира, че то ще пасне възможно най-добре на коня. Макар това да е по-скъпият вариант, в дългосрочен план инвестицията е добра.

Многофункционалност и стил
Тези седла се изработват с множество връзки и халки, за които да закачате багажа си за дългото пътуване. Предлагат се най-различни модели, които обикновено имат няколко по-съществени разлики на вид. Някои например са заоблени отпред, докато други са с традиционната дръжка на лъка. Има ездачи, които окачат за нея багаж, който да им е под ръка, а други предпочитат товарът да е отзад, а пред тях да е свободно.

Мярка
При едно седло е много важно да пасва идеално на коня и ездача, а при олекотените седла това е от съществено значение. Преходите са значително по-дълги от обикновената езда и неправилното седло може да нарани коня и да причини други проблеми. Както вече споменахме, професионалистите си поръчват специални седла, които пасват оптимално добре за една по-приятна и безпроблемна езда.

Превод за „В света на конете“:  И. Иванов