Дни на дивите коне Тарпан през април 2012

Елате и вижте тарпаните (диви коне ) на 27, 28 и 29 април 2012 в района на с. Сбор, община Крумовград по време на Тарпанските дни, които „Новото тракийско злато“ организира! Тарпаните живеят там от септември 2011. Те бяха докарани в Източните Родопи от Холандия по българско-холандския проект „Новото тракийско злато“.

Български и холандски експерти, както и млади екодоброволци ще ви разкажат за тарпаните и тяхната роля в природата, ще отговарят на въпросите ви за реинтродукцията им, за всекидневния им живот и за очакванията на проекта. Ще можете да участвате в конкурс за най-добрата рисунка на тарпан! Снимките, които направите, и впечатленията ви биха могли да спечелят наградите на конкурса за снимка и пътепис„Източните Родопи – вкуси дивата природа!“, който проектът „Новото тракийско злато“ организира през 2012 за втори път. Можете да се включите в работата по разширението на заграждението, зад което са конете. Със сигурност ще имате незабравими впечатления от красивите Източни Родопи през четирите почивни дни (28 април – 1 май 2012).

Пътувайки из района, можете да видите още лешояди в Маджарово, елени в ловно стопанство „Студен кладенец“, цъфтящите в района на Ивайловград диви орхидеи, Каракачански коне край с. Пелевун, моделната биоферма в с Тополово…

Какво още можете да видите и къде можете да отседнете? Информация можете да намерите на сайта „Новото тракийско злато“: www.newthraciangold.eu, в туристическата карта и пътеводителя за Източните Родопи, издадени по проекта.

Преди хилядолетия тарпаните са живели в Европа, включително и в България, но са изчезнали. 12 тарпана бяха докарани от Холандия в началото на септември 2011 и реинтродуцирани за първи път в България: в Крумовградско, Източните Родопи. През първата си година в България те са в оградено пространство, за да се приспособят към източно-родопската природа. През есента се очаква да бъдат пуснати на свобода.

Ролята на тарпаните в природата на Източните Родопи ще е същата като преди хиляди години – да пасат дивата растителност и да възстановяват естествените екосистеми.

Тарпаните са известни със своята устойчивост и приспособимост към суровите условия на полуотворените ландшафти. Те са спокойни, тихи и любопитни към хората. В света общия брой на тарпаните от типа в с. Сбор е около 4000, като половината от тях живеят в Холандия. Холандски тарпани са били реинтродуцирани в природата на Латвия, Англия, Франция, Белгия и Германия и навсякъде са се превърнали в туристическа атракция.
Завръщането на тарпаните в Източните Родопите е част от дейностите за възстановяване на дивата природа по проекта „Новото тракийско злато“. Три стада от рядката местна порода Родопско късорого говедо и стадо Каракачански коне вече се отглеждат в района по природосъобразен начин. Благороден елен е в процес на реинтродукция в района на ловно стопанство „Студен кладенец“. Планирана е реинтродукция на зубър.

Вижте повече на: www.newthraciangold.eu