Секретариат – конят легенда

Секретариат – конят легенда

Секретариат (30.03.1970 – 04.10.1989) е американски състезателен кон (английски чистокръвен), който през 1973г. става първият шампион за Тройната купа на САЩ (U.S. Triple Crown) след 25 годишен период, поставяйки нови рекорди на две от трите състезания в поредицата – на Кентъки Дерби (1:59 2/5) и на Белмонт Стейкс (2:24) – рекорди, които стоят и до ден днешен.

Секретариат е от баща Bold Ruler (Смелия владетел) и майка Somethingroyal (Кралско величие) (баба му по майчина линия е Princequillo). Той се ражда в Медоу Фарм, окръг Каролина, щата Вирджиния. Подобно на еднакво прочутия кон Man o’ War, Секретариат бил голям алест жребец и му бил даден същия псевдоним – Големият Червен (“Big Red”).

Собственост на Пени Ченъри (известна още като Пени Туийди), той бил трениран от Лусиен Лоран и язден основно от канадеца Рон Търкот, както и от новакът жокей Пол Фелисиано (на първите две състезания) и ветеранът Еди Мапъл (на последното състезание). Той се състезавал с цветовете на конюшнята на Пени Ченъри (Медоу Стейбъл) – синьо и бяло, а негов конегледач бил Еди Суит. Секретариат бил приблизително 168 см висок и тежал около 533 кг, в разцвета на кариерата си.

Произход
Историята на Секретариат започнала с хвърляне на монета през 1968г. между Кристофър Ченъри от Медоу Стейбълс и Огдън Пипс от Уетли Стейбъл. Идеята за монетата дошла от Пипс (собственикът на Bold Ruler) и Бул Ханкок от Клеърборн Фармс, като начин да получат най-добрите кобили за Болд Рулър; а когато монетата падала на тяхната страна – да прибавят успешно развъдените кобилки към групата на собствените си кобили за разплод. Болд Рулър бил смятан за един от най-значимите жребци за своето време. Той притежавал добър баланс между скорост и издържливост; имал изпреварващ стил на бягане, но издържливост за изминаване на миля и четвърт; финиширал трети на дербито в Кентъки през 1957г. След приключване на състезателната му кариера, Болд Рулър бил пенсиониран в Клеърборн Фармс, но контролът над него все още принадлежал на семейство Пипс. Това означавало, че той можел да бъде използван за разплод главно за кобилите на Пипс, и малко от неговите кончета били обявявани за продан. Пипс и Ханкок се споразумяли да се откажат от таксата за развъждането на Болд Рулър в замяна на това да задържат едно от двете жребчета, родени от една кобила, заплодена в два последователни сезона, или от две кобили, заплодени по едно и също време. Кой кое жребче щял да получи, или правото първи да направи избор, щяло да се решава чрез жребий с хвърляне на монета.

През 1968г. Ченъри изпратил на Болд Рулър две кобили, наречени Бързата Матилда (Hasty Matelda) и Somethingroyal, а през 1969г. резултатът били едно жребче и едно женско конче. През 1969г. Бързата Матилда била заместена от Цикада, но тя не заченала. Резултатът бил само едно конче от Bold Ruler и Somethingroyal. Както било уговорено в първоначалното споразумение, победителят от хвърлянето на монетата можел да избере кончето, което иска, но можел да вземе само едно; докато губещият щял да получи останалите две кончета. И двете страни предполагали, че Somethingroyal ще роди здраво конче през пролетта на 1970г. Хвърлянето на монетата между Пени Ченъри и Огдън Пипс се провело през есента на 1969г. в офиса на председателя на Нюйоркската състезателна асоциация – Алфред Вандербилт, и в присъствието на Ханкок като свидетел. Пипс спечелил хвърлянето и взел наскоро отбитата кобилка на Somethingroyal, оставяйки на Ченъри жребчето на Бързата Матилда и още нероденото конче на Somethingroyal.

На 30 март в 00:10ч. Somethingroyal се ожребила – яркочервено жребче с три бели чорапа и звезда с тясна проточина. До навършването на една годишна възраст, жребчето все още нямало име. Секретарката на Медоу Стейбълс – Елизабет Хам, представила 10 имена в Жокейския клуб, всички от които били отхвърлени поради различни причини. Одобрението дошло най-накрая, при подаване на документите за 11-ти път – за име, което самата Хам била избрала от предишна професионална асоциация – Секретариат.

Като две годишен
На 4 юли 1972г. на първото си състезание на Аквадукт Рейстрак Секретариат финиширал четвърти, победен с 1 1/4 дължини, след като бил възпрепятстван на старта, принуден да догонва в долния край на пистата и после не могъл да заеме позиция. След тази загуба Секретариат печели 5 поредни състезания, включително три важни състезания за 2-годишни коне – Санфорд Стейкс и Хоупфул Стейкс в Саратога, и Фючърити Стейкс в Белмонт Парк. В Хоупфул той направил огромен ход, задминавайки 8 коня за четвърт миля, за да поеме водачеството и след това се изтеглил, спечелвайки победата с 5 дължини. След това бягал на състезанието Шампейн Стейкс в Белмонт, където финиширал първи, но бил дисквалифициран и поставен на 2-ро място заради намесване и пречене на Stop the Music, който бил обявен за победител.

Секретариат си отмъстил за тази загуба на състезанието Лоръл Фючърити, печелейки с 8 дължини пред Стоп Дъ Мюзик и завършил състезателния сезон с победа на Гардън Стейт Фючърити. Секретариат спечелил наградата „Еклипс” за Шампион при 2 годишните мъжки коне (American Champion Two-Year-Old Male Horse), и в рядко срещано събитие два 2-годишни коня оглавили гласуването за Кон на годината през 1972г. – Секретариат и кобилата Ла Превоянт (La Prevoyante). Секретариат получил гласовете на Асоциацията за чистокръвни английски състезателни коне на Северна Америка (Thoroughbred Racing Associations of North America) и сп. „Дейли Рейсинг Форм”, докато Ла Превоянт била избрана от National Turf Writers Association. Оттогава насам само един кон е печелил тази награда като 2-годишен (Фейвърит Трик през 1997г.)

Подготовката за Кентъки Дерби
Секретариат започнал третата си година с лесна победа на Бей Шор Стейкс, в Аквадукт. В следващия си старт – на Готам Стейкс, Секретариат водел от началото до финала, за първи път в своята кариера. Той пробягал първите три четвърти от милята за 1:08 3/5 и завършил състезанието от една миля за 1:33 2/5, изравнявайки рекорда за тази писта. Обаче на следващия старт в Уд Мемориъл, той финиширал трети – след другаря си по конюшня Ангъл Лайт и след победителя от Дербито Санта Анита – Шам (Измамник) (Sham), в последното подготвително състезание преди Кентъки Дерби.

ТРОЙНАТА КУПА

Кентъки Дерби
Правещите облозите в Чърчхил Даунс записали Секретариат и Ангъл Лайт като фаворити при отношение 3:2, през 1973г. на дербито в Кентъки (Шам бил следващ с 5:2). Секретариат тръгнал последен, но постепенно се придвижил напред по пистата и задминал Шам в края на обиколката, отнасяйки победата от дербито с две дължини и половина. Ауър Нейтив (Our Native) финиширал трети.

По пътя към своя все още ненадминат рекорд (1:59 2/5), Секретариат пробягвал всеки следващ участък все по-бързо от предшестващия. Последователните времена за всяка следваща четвърт миля били: 25 1/5, 24, 23 4/5, 23 2/5, и 23. Това означава, че той все още ускорявал на последната четвърт миля от състезанието. Това било 28 години преди някой друг кон да спечели Дербито за по-малко от 2 минути (Monarchos през 2001г.).

Прийкнес Стейкс
На Прийкнес Секретариат излязъл последен, но след това направил огромно изпреварващо придвижване от последен към първи, за да застане начело. След като заел лидерството (изминавайки 5 1/2 дължини от по 200 метра), то повече не било оспорено и той спечелил с две и половина дължини, отново с Шам финиширайки втори и Ауър Нейтив – трети.

Времето на това състезание било спорно. Монитора на игрището показвал време от 1:55. Електронният хронометър на пистата не работел добре заради повреда, причинена от членове на тълпата, пресичащи за да достигнат до игрището (затревения участък във вътрешността на пистата). Хронометристът на Пимлико – И.T. Маклийн Младши, обявил по часовника си време от 1:54 2/5. Обаче двама хронометристи на сп. „Дейли Рейсинг Форм” обявили, че времето било 1:53 2/5, което би било нов рекорд за пистата (разбивайки стария рекорд от 1:54, поставен от Cañonero II). Записи на Секретариат и Каньонеро ІІ били пуснати едновременно от CBS, и Секретариат стигнал до финалната линия пръв на записа (макар че това не е сигурен метод за определяне на времето при конни надбягвания).

Мерилендския жокейски клуб, който управлявал пистата Пимлико и е отговорен за поддържане регистрите на Прийкнес, отхвърлил както електронното време, така и времето на сп. „Дейли Рейсинг Форм” и признал 1:54 2/5 като официално време. Обаче „Дейли Рейсинг Форм” за пръв път в историята си отпечатали своето собствено засичане на времето от 1:53 2/5, заедно с официалното време на класиранията от състезанието.

Впоследствие, Танкс Проспект (през 1985г.) и Луис Кваторце (през 1996г.) пробягват разстоянието за време 1:53 2/5, изравнявайки времето, приписвано на Секретариат от сп. „Дейли Рейсинг Форм”. Фарма Уей печели през 1991г. на състезанието „Пимлико Спешъл” с 1:52 2/5, поставяйки настоящия рекорд за пистата.

Докато се подготвял за състезанието Белмонт Стейкс, Секретариат се появява на кориците на три национални списания: „Тайм Магазин”, „Нюзуик” и „Спортс Илюстрейтид”, и се превръща в национална знаменитост.

Белмонт Стейкс
Само четири коня се състезавали срещу Секретариат на 9 юни 1973г. на Белмонт Стейкс – Шам, който бил финиширал втори на Дербито в Кентъки и на Прийкнес, както и още 3 коня, за които се смятало, че имат малък шанс (Twice A Prince, My Gallant и Private Smiles). С толкова малко коне на състезанието и Секретариат като очакван победител, нямало зрелищни облози. Секретариат бил обявен в съотношение 1:10 като фаворит за победата, с печалба от $2.20 за всеки билет от $2, и се плащало още 20 цента отгоре ($2.40) – за място. Пред публика от 67,605 души, Секретариат и Шам поставили бързо начало, откъсвайки се с 10 дължини от останалите на пистата. След маркера за шестата 200-метрова отсечка Шам започнал да се изморява и в крайна сметка завършил последен. Секретариат удивил зрителите като продължил бързия ход, отваряйки все по-голямо и по-голямо разстояние между себе си и останалите коне. Зрителите чули възхищението в гласа на ТВ водещия от CBS – Чък Андерсън, когато той описал напредването на коня: “Секретарият разширява дистанцията! Той се движи като страховита машина!”

В последния етап от бягането, Секретариат се откъснал на разстояние от 1/16 мили, водейки пред останалите. На финала той спечелил с 31 дължини (счупвайки рекорда, поставен от победителя на Тройната Купа – Каунт Флийт, който спечелил с 25 дължини), и пробягал най-бързата миля и половина на пясъчна писта в историята – за 2:24 гладко бягане (което счупва рекорда за тази писта с повече от 2 секунди). Това се равнява на скорост от 60,35 км/ч за цялото му изпълнение. Световният рекорд на Секретариат все още стои, и в действителност никой друг кон не е подобрил времето от 2:25 за миля и половина на пясъчен терен. Ако системата за оценка или класифициране изпълненията на състезателни коне – Beyer Speed Figure, е съществувала по онова време, по изчисленията на Андрю Байер Секретариат би получил 139 точки – най-високото число, определяно някога. (По скалата на Байер най-добрите състезателни коне в САЩ и Канада печелят сбор около 100-те точки, а извънредно силните изяви може да получат оценка около 120 т.) Много от заложилите за Секретариат (държащи 5,617 печеливши спортни билета), така и не си взели печалбата, вероятно запазвайки ги като сувенири (и защото се плащало само $2.20 върху облог от $2).

Секретариат станал деветият победител за Тройната купа в историята, и първият след 25 годишен период.

След тройната купа
Секретариат продължил да се доказва като един от най-добрите чистокръвни английски коне на всички времена. Той отплавал за Чикаго само 3 седмици след състезанието в Белмонт Стейкс, и спечелил лесно състезанието Арлингтън Инвитейшънъл, в Арлингтън Парк. После отишъл в Саратога (място, дълго време славещо се като “гробище за любимци”) и бил кутсузлия, губейки състезанието Уитни Стейкс с една дължина от Ъниън (Onion) – кон, трениран от Алън Джъркинс (по прякор “Гигантския убиец”). После Секретариат печели встъпителното състезание за Купата на Малборо срещу участващите състезателни коне, сред които били другаря по конюшня и победител на Дербито и Белмонт Стейкс през 1972г. – Рива Ридж, победителя от Калифорния Стейкс – Каугар ІІ, канадския шампион Кенеди Роуд, Ъниън, победителят от Траверс – Анихилейт Ем, и шампионът при тригодишните коне за 1972г. – Кий ту дъ Минт. Секретариат пробягал 1:45 2/5 за 1 1/8 мили – световен рекорд за тази дистанция.
На следващото си състезание на Удуърд Стейкс, Секретариат претърпял още една загуба от Пруув Аут (трениран от Алън Джъркинс) с 4 1/2 дължини на 1 1/2 мили. След това Секретариат бил преместен на хиподрума, за да разбие конкуренцията Тентам и на двете състезания Мен Ъ’Уор Стейкс (1 1/2 мили) с 5 дължини, поставяйки все още стоящият рекорд от време 2:24 4/5.

Собственикът на Секретариат бил влязъл в синдикатна сделка, която изключвала конните надбягвания над 3 годишна възраст. Съобразно с това, последното състезание на Секретариат било срещу по-възрастни коне – на Канадското международно състезание (пистата Удбайн в Торонто), на 22.10.1973г. Това бил вторият път в неговата кариера, когато се състезавал върху трева и първият път, когато бил накаран да измине 1 и 5/8 мили (точно една 200 метрова отсечка по-далеч, отколкото вече бил бягал два пъти през тази година). Секретариат спечелил с още едно впечатляващо изпълнение. Поради временно 5 дневно отстраняване на Рон Търкот, Еди Мапъл яздил Секретариат към победата от 6 1/2 дължини.

Общо в своята кариера Секретариат спечелил 16 от 21 състезания, с 3 секунди и една трета, с парични финиширания в 20 от 21 старта и обща печалба от 1 316 808 долара.

На тригодишна възраст Секретариат отново бил провъзгласен за Кон на годината, както и за победител на наградите „Еклипс” за Американски Шампион при тригодишните жребци (American Champion Three-Year-Old Male Horse) и Американски Шампион на Хиподрума при жребците (American Champion Male Turf Horse).

Почести и Пенсиониране
При първата си изява като расов кон за разплод, Секретариат станал баща на Канадиън Баунд (Canadian Bound), който бил първият чистокръвен състезателен кон на 1 годишна възраст, продаден за повече от 1 милион долара. През 1976г. Кийнланд Джулай Сейл (аукционът наддаващ за Канадиън Баунд) не само, че прехвърлил границата от 1 милион долара, но жребецът накрая бил продаден за 1,5 милиона. Канадиън Баунд бил пълен провал на състезанията и за няколко години стойността на потомството на Секретариат спаднало значително. В крайна сметка обаче, той станал баща на много победители от големи състезания, включително на Конят на годината за 1986г.- Лейдис сикрет, победителят на Прийкнес и Белмонт Стейкс за 1988г. – Райзън Стар, победителят за Купата на Мелбърн през 1991 – Кингстън Рул (който счупил рекорда за най-богато състезание в Австралия), и победителят от 1994 и 1995г. на G1 Пасифик Класик – Тинърс Уей (роден през 1990г., от последният разплод на Секретариат).

Той станал баща също на Дженеръл Асембли (General Assembly), който спечелил през 1979г. състезанието Травърс Стейкс в Саратога, като поставил все още ненадминат рекорд от 2:00 за гладко бягане. Според Андрю Байър, скоростта на Дженеръл Асембли изчислена за това състезание, била най-голямата в историята. Подобно на Секретариат в Белмонт, Дженеръл Асембли така и не повторил това изпълнение в друго състезание.

В крайна сметка, Секретариат станал баща на около 600 кончета. Имало известни критики към Секретариат като жребец, в резултат отчасти на възприетата неспособност да произведе мъжко потомство от същия калибър като него. Обаче той се оказал прочут баща на кобили за разплод, ставайки дядо по майчина линия на Конят на годината за 1992 и и успешен баща – Ей Пи Инди (A.P. Indy), внук на Секретариат от дъщерята Уикенд Съпрайз (Weekend Surprise) и син на друг известен победител за Тройната купа – Seattle Slew. Ей Пи Инди е баща на победителката от Белмонт Стейкс през 2007г. – Rags to Riches, първата млада кобила която печели на Белмонт от 1905г. насам. Секретариат е също дядо по майчина линия на един от най-великите жребци – Сторм Кат (Storm Cat) (от Storm Bird), чрез дъщеря си Терлингва (Terlingua), самата тя отлична състезателна кобила, и на Gone West, чрез дъщеря си Secrettame. Секретариат е също прадядо на Джайънтс Козуей (Giant’s Causeway) чрез своя внук Сторм Кат и дъщеря Терлингва. Генетичното наследство на Секретариат може би е свързано до известна степен с вероятността той да е бил носител на т.нар. “Х-фактор” – признак свързван с голямо сърце, предаван само чрез Х-хромозомата и следователно отличителен белег, който Секретариат е можел да предава само чрез дъщерите си.

Смърт
През есента на 1989г., Секретариат бил засегнат от ламинит – болезнено и често нелечимо заболяване на копитата. Когато състоянието му не успяло да се подобри след едномесечно лечение, той бил подложен на евтаназия на 04 октомври, на 19 годишна възраст. Популярен като Шампион на Тройната купа дори и при своето оттегляне, Секретариат бил оплакан от милиони и погребан в Клеърборн Фарм в Париж, щата Кентъки; отдадена му била рядката чест да бъде погребан цял (обикновено само главата, сърцето и копитата на състезателен кон победител са погребват, останалата част се кремира).

Аутопсията разкрила, че сърцето му било значително по-голямо, отколкото при обикновените коне. Извънредно голямото сърце е отличителен признак, който понякога се наблюдава при чистокръвни английски коне и се свързва с генетично състояние, предавано в потомството по майчина линия и известно като „Х-фактор”. Х-факторът може да бъде проследен до историческия състезателен кон Еклипс, който бил аутопсиран след смъртта си през 1789г. Понеже сърцето на Еклипс изглеждало много по-голямо от това на други коне, то било претеглено и се установило, че тежи 6,4 кг – два пъти над нормалното. Смята се, че Еклипс предал този характерен белег в потомството чрез дъщерите си, а проучвания на родословното му дърво потвърждават, че Секретариат е получил този белег по майчина линия от дъщеря на Еклипс. През 20 век сърцето на Фар Лап било измерено и също било документирано, че е 6,35 кг – по същество същия размер като при Еклипс.

По времето на смъртта на Секретариат, ветеринарят, който направил аутопсията – д-р Томас Суарцек (главен патолог в Университета Кентъки) не измерил сърцето на Секретариат, но констатирал: „Ние просто стояхме в мълчаливо смайване. Не можехме да повярваме. Сърцето беше перфектно. Нямаше никакви проблеми с него. То беше просто един огромен двигател.” По-късно, Суарцек направил аутопсията и на Шам, който починал през 1993г. Суарцек претеглил сърцето на Шам и то тежало 8.2 кг. Въз основа на измерването при Шам и като специалист, направил аутопсията и на двата коня, той изчислил, че сърцето на Секретариат е тежало вероятно около 10 кг., или два и половина пъти повече от сърцето на средния кон.

Посмъртни признания
На 16 октомври 1999г., в кръга на победителите на Кийнланд Рейс в Лексингтън, Пощенските служби на САЩ почели Секретариат, откривайки 33-центова пощенска марка с неговия образ. ESPN класирал Секретариат на 35-то място сред 100-те най-велики спортисти на 20 век – най-високо сред тримата животински представители в класацията; (другите двама също били състезателни коне – Man o’ War на 84-то място, и Citation на 97-мо). През 1974г., годината следваща неговата Тройна купа, Секретариат бил официално въведен в Националният музей на надбягванията и Залата на славата (National Museum of Racing and Hall of Fame). През 2005г. той се появил в класическото шоу на ESPN – „Кой е № 1”. При животинските представители в класацията за „Най-големите спортни постижения” (на отделни спортисти), този кон бил единственият животински представител в листата – с бягането си при Белмонт, нареждайки се на второ място след Уилт Чембърлейн. На 2 май 2007г. било направено официално включване на Секретариат в Спортната Зала на славата в Кентъки, отбелязвайки за пръв път животно, получило тази чест. Филмът на Дисни – „Секретариат”, по сценарий на Майк Рич и режисиран от Рандъл Уолъс излезе на екран на 8 октомври 2010г. (в него Джон Малкович играе Лусиен Лорен, а Даян Лейн – Пени Ченъри). Нова награда, създадена през 2011г. и озаглавена “Секретариат Вокс Попули” („Гласът на народа”), бе представена от Пени Ченъри на първия почетен с нея – Zenyatta, Конят на годината за 2010г. Тази годишна награда ще отдава признание на коня, който носи най-много вълнение и атракция в спорта.

Данни от състезанията му на 2 годишна възраст

Победи:
• Sanford Stakes
• Hopeful Stakes
• Belmont Futurity
• Laurel Futurity
• Garden State Futurity

Второ място
• Champagne Stakes (дисквалифициран за пречене)

Данни от състезанията му на 3 годишна възраст

Победи
• Kentucky Derby (рекорд за състезанието от 1:59.2, все още неподобрен)
• Preakness Stakes (хронометристите на сп. „Дейли Рейсинг Форм” твърдяли, че той е установил нов рекорд за пистата, но неизправният официален хронометър – не, и времето на хронометристите не било официално признато)
• Belmont Stakes (рекорд за пистата от 2:24 – все още стоящ, за най-бързо време на повече от миля и половина в историята върху пясъчна писта)
• Bay Shore Stakes
• Gotham Stakes (изравнен рекорд за пистата)
• Arlington Invitational
• Marlboro Cup (нов световен рекорд)
• Man o’ War Stakes (нов рекорд за курса)
• Canadian International Stakes

Второ място
• Whitney Handicap
• Woodward Stakes

Трето място
• Wood Memorial Stakes

Превод: Д. Христова
Източник: Wikipedia.org