Шест нови уестърн дисциплини – Част 2

екстремно състезание за каубои Екстремна каубойска надпревара
Какво представлява: Състезание на манеж за време, с препятствия, които симулират типична работа в ранчо.

Как е започнал: През 2005 година, известният ветеринар, треньор и каубой Крейг Камерън търсил интересно предизвикателство за своето телевизионно предаване Ride Smart. Това, което измислил, скоро се превърнало във феномен.

Първоначално, в екстремното каубойско състезание на Камерън участвали топ треньори от различни дисциплини, които се състезавали за време, преминавайки през поредици от препятствия, целящи да наподобяват ситуации от ежедневието в ранчото и ездата сред природата.

Състезанието станало толкова популярно, че Камерън започнал да го организира за всички. Така през 2008г била основана асоциацията Extreme Cowboy Association, която днес включва около 1500 състезатели от 17 региона от САЩ и Канада. Освен това провежда годишно световно първенство всеки ноември.

Какво е нужно: Камерън казва, че всеки кон може да участва. Няма ограничения за порода и всеки здрав кон може да участва в екстремната надпревара.

„Не е нужно да имате много скъп кон или такъв, в чието обучение да са вложени десетки хиляди долари. Всяко семейство може да се включи, без да дава всичките си спестявания за това.“ – казва Бил Хъл, президент на асоциацията.

Ездачите попадат в една от шест дивизии, включително такива за младежи и възрастни. Препятствията се оценяват по трудност, така че неопитните ездачи се състезават при по-лесни препятствия, а професионалистите се надпреварват при най-трудните.

Скоростта разбира се е от съществено значение, но точки се дават или изваждат също на базата на това как ездачът подхожда, навлиза и излиза от всяко препятствие.

уестърн обездка на конеУестърн обездка
Какво представлява: Всеки, който е гледал Световните конни игри е запознат с класическата обездка. Конете изпълняват прецизни алюри под почти незабележимите напътствия на ездачите. Уестърн или каубойската обездка комбинира в себе си елементи от класическа обездка и елементи от уестърн ездата.

Как е започнал: Опитвайки се да докаже, че доброто ездитно изкуство не е само британско умение, американо-израелецът Еитан Бетхалачми, студент по класическа обездка в своята родна страна, видял възможност да комбинира познанията си с любовта си към традициите на американските каубои. Той започнал да изпълнява „каубойска“ обездка с уестърн седло пред зрители по целия свят. Прави демонстрации на закриването на Световните конни игри през 2006г. и на откриването на игрите в Кентъки, през 2010 година.

Макар терминът „каубойска обездка“ (cowboy dressage) да е запазена марка на Бетхалачми, това не означава, че той може или желае да ограничава дисциплината. През 2010г, група заинтересовани ездачи се събират, за да основат асоциацията Western Dressage Association of America. Макар и все още зелена, групата има цели, които включват оказване на помощ при изграждането на клиники и създаването на тестове под правилата на асоциацията, както и официализиране на правилата на състезанието и създаване на състезателен формат. Бетхалачми и легендата Джак Брейнард са съветници на борда на директорите на организацията.

Какво е нужно: Бетхалачми споделя, че според него, уестърн обездката не е за неопитен кон. Нужен е трениран кон и ездач с амбиции да надгради солидната, вече съществуваща основа.

пеомяна на коне мустангиПълна промяна на мустанги
Какво представлява: Професионални треньори избират коне от група заловени диви мустанги и разполагат само със 100 дни, за да ги дресират. Участниците демонстрират уменията на всеки кон пред зрители. Треньорите обикновено трябва да показват неща като товарене на коня в каравана, преминаване през препятствия и подковаване. След това ездачите трябва да преминат през различни по трудност трасета.

Най-добрите 20 участника и коне преминават на финалите в свободен стил, където залагат на музика, декори и театър, за да забавляват зрителите и впечатлят съдиите – всичко това, докато изпълняват различни видове алюри, които се оценяват. Паричната награда се изплаща на най-добрите. Тази година състезанието ще раздаде $200 000 в парични награди.

След състезанието, конете се продават, а печалбите се дават на Бюрото по управление на земята (BLM), треньорите и фондацията Mustang Heritage Foundation.

Как е започнал: Преди десетилетие, BLM започват да забелязват спад в осиновяването на дивите им коне. Близо 40 000 коня и магарета са изселени от общински земи и са държани в специални приюти. Разходите за всяко от животните са между $12 000 и $14 000 през живота му. Организацията Mustang Heritage Foundation е създадена, за да се намери решение на кризата.

През 2007г, е проведено първото състезание по промяна на мустанг. Тази година, фондацията ще организира седем различни събития в Калифорния, Колорадо, Ню Мексико, Тенеси и Тексас. От началото на програмата, повече от 3000 коня са били осиновени в резултат на провежданите състезания и търгове.

Какво е нужно: Треньорите трябва да имат подходящи условия, включително солидна, 1.8-метрова ограда и ремарке за добитък. Изисква се и проверка на миналото на участниците. Ездачите и конете се комбинират от лотария. Осигурява се малка стипендия за покриване на пътните разходи, храната и други реквизитни разходи.

Макар непрофесионалният ездач да не може да вземе участие в състезанието, можете да си осиновите кон от някой от обществените търгове след състезанията.

Материалът е подготвен специално за сайта “В света на конете
Източник: www.equisearch.com

Първата част може да прочетете тук: Част 1