Шест нови уестърн дисциплини – Част 1

стрелба по време на ездаШест развиващи се конни спорта предлагат нови изживявания за уестърн ездачите.
Ако има едно нещо, характеризиращо уестърн ездата в новото хилядолетие, то е изцяло ново отношение към непрофесионалните ездачи. Според Американския съвет по конен спорт, непрофесионалните ездачи (предимно онези, които яздят за удоволствие и сред природата и не участват в официални състезания) са 42% от всички собственици на коне в страната.

Осъзнавайки потенциала на тази многобройна група, доста хора, клубове, организации и асоциации са се ангажирали да създадат нови състезателни формати и дейности, изградени около непрофесионалистите.
За вас сме събрали най-новите дисциплини в уестърн ездата. Ако търсите нещо ново, което да правите с конете си, вероятно и вие ще откриете нова общност и приятели сред тези бързо развиващи се спортове на 21-ви век

езда сред природатаACTHA езда сред природата
Какво представлява: крос-кънтри езда със съдии, което набляга на точността, а не на скоростта. Съдиите оценяват уменията по езда, докато участниците преминават реки, отворени и затворени бариери, прескачат насипи и прекосяват мостове – препятствия, каквито обикновено се срещат при ездата сред природата.

Как е започнал: Кари Скрима и Карън Вангетсън от Тексас искали нещо повече от ежедневната езда сред природата. Те си представяли състезание, в което ездачите да покриват маршрут с умерена дължина (между 5 и 10 мили), по което да има поредица от препятствия.

От това скромно начало преди 4 години, американската асоциация ACTHA днес съблюдава над 1000 състезания годишно в САЩ и има близо 11 000 члена.

Какво е нужно: ACTHA състезанията не изискват специален кон или продължителни тренировки и експертиза. Една от целите на организацията е „да привлече внимание към американския трейл кон“. Част от печалбите от състезанията отиват за спасяването на коне и благотворителни събития свързани с конете.
Отделните дивизии позволяват на ездачите да се състезават срещу други на същата възраст и със сходни способности. Окуражават се семейните участия. Организирането на състезание е лесно и не е скъпо. Всеки с частно ранчо, конна база и други подходящи места може да се обади на ACTHA за съдействие при организацията.

планинска конна ездаПланинска/екстремна езда
Какво представлява: Нещо като смесица между ACTHA състезанията и екстремните каубойски състезания. Екстремната езда сред природата се провежда на сложни трасета, на закрито или открито, проектирани да симулират действителни ситуации от ездата сред природата.

Препятствията могат да включват паднали дървета, мостове и скали. Събитията на закрито могат дори да включват рисуван фон, за да се създаде подходящата атмосфера. Хълмове, насипи и диги създават промени във височината, които изискват допълнителни умения. С други думи това не е стандартната конна езда на манеж.

Набляга се на правилната форма, макар за бързина и стабилност също да се дават точки. Конете трябва да навлизат във всяко препятствие в права линия, да го преминават без никакво колебание и да излизат чисто. Дават се или се изваждат точки на базата на тези критерии, както и на това колко трудни са маневрите или препятствията.

Как е започнал: Спортът е резултат от изградени из цялата страна трасета. Лин Палм например имала собствено трасе, конструирано във фермата й в Окала, Флорида. Дизайнерът на трасета Марк Болендър изградил такива на закрито за различни конни събития из страната.

Бащата на всички трасета обаче се намира в Конния център Орегон в Юджийн. Там се провежда годишното национално първенство по планинска езда. Собственикът на центъра Майор Дефо често се спряга за пионера на спорта. След като гледал състезание, при което ездачите преминавали по шперплатови мостове, а конете се страхували от силуета на шперплатова крава, Дефо решил, че ездачите заслужават по-реалистични предизвикателства.

В провежданите два пъти годишно състезания на Дефо, реализмът е основното. Той използва повече от 200 тона скали, стотици квадратни метра кал, водни препятствия (включително водопади), рисувани фонове, дънери, борови дървета и клони, за да създаде реалистично трасе. Трасе, което струва около $20 000 и изграждането му отнема седмица.

Към настоящия момент не съществува официална състезателна организация, но Дефо казва, че някои от поддръжниците на спорта правят планове за поредица от събития из САЩ.

Какво е нужно: Повечето състезания са отворени за всички породи коне. Сложността на трасетата варира значително; някои са по-подходящи за новаци, докато други са за професионалисти.

стрелба от конСтрелба от кон
Какво представлява: При стрелбата по време на езда състезателите изминават трасе, докато стрелят по десет балона. Звучи ви опасно? За състезанията не се използват истински патрони, а халосни патрони с намалена сила, достатъчни, за да спукат балоните. Те имат обсег между 3 и 5 метра, а всички мишени са поставени на поне 9 метра от оградата на манежа, за по-голяма безопасност на зрителите.

Как е започнал: През 1981г, група ентусиасти от Калифорния създават формат за каубойски състезания с включена стрелба. Историческите костюми и завъртените имена са били част от забавлението.
Отделна група от тях искала да наблегне и на ездата в спорта и създала своя независима асоциация.

Какво е нужно: Стрелбата от препускащ кон изисква баланс, точност и умения – както по стрелба, така и по езда. Активните клубове предлагат тренировки и семинари. Щом спортът бъде усвоен, предоставя много вълнения и забавления за участниците. Всеки кон е подходящ, но уестърн конете имат предимство заради издръжливостта и скоростта си. Правилата изискват 45 калибър револвери, като онези, които са били използвани през 19-ти век.
Две организации се борят за участници. Пионерите са обществото Single Action Shooting Society (SASS), които са създали каубойската стрелба. При SASS, състезанията по стрелба от езда са шоу за зрителите; основните събития включват стрелци, облечени с костюми и с прякори като Каламити Джейн и Сънданс Кид.

Конкурентната организация е Cowboy Mounted Shooting Association (CMSA), която се фокусира върху стрелбата, а не върху костюмите и автентичността. При CMSA, участниците могат да носят костюми от 19-ти век, но това е по желание и са позволени модерни уестърн облекла. През 2011г, CMSA има повече от 10 000 члена.

Материалът е подготвен специално за сайта “В света на конете
Източник: www.equisearch.com

Очаквайте скоро втората част от статията. Ще може да я прочетете тук: Част 2