Лесна тренировка за коне

Ветеринарния лекар Melinda Freckleton (“Haymarket Veterinary Service”, Virginia US) ни съветва как  да разпределим времето за тренировка на своите коне.

тренировка на коне

Въпрос от читател на списание EQUUS: Ще си призная, че не успявам да поддържам моите три коня във форма, защото трябва да разпределям свободното си време на всеки от тях. Знам, че не е достатъчно само да обикаляме в манежа. Можете ли да ми препоръчате режим, с който да ги вкарам във форма и който ще ми позволи да оползотворя максимално времето си?

 

Отговор: Пълният отговор на този въпрос сигурно ще се събере в цяла книга. И разбира се, отговорът ще е различен за всеки кон, в зависимост от неговото и вашето физическо състояние, стилът ви на езда, съоръженията с които разполагате, климата и още много други фактори.

Преди да започнете каквато и да била тренировъчна програма, уверете се, че всеки от конете ви е здрав и готов за езда. Боледува ли? Подкован ли е правилно? Задължително се консултирайте с ветеринаря си, ако конят се възстановява след нараняване.

Използвайте часовник, за да засичате времето при тренировките и си водете подробни записки, за да следите прогреса си. С други думи, възползвайте се от всяка езда. Дори най-малките упражнения могат да бъдат от полза за коня ви.Тогава можете да започнете ездата. Всяка тренировъчна програма за коне започва бавно с ходене и може би малко тръс, след което постепенно се увеличава или дистанцията, или скоростта, но никога и двете едновременно. Така че, до голяма степен наистина говорим за разходки. Това обаче не означава, че конят ви може да се “влачи” под вас. Накарайте го да се движи и се уверете, че държи гърба си изправен, докато се върви напред. Правете упражнения с всеки ход на коня, която подобрява гъвкавостта и силата. Например практикувайте страничен ход, кръгови движения и т.н. за да поддържате интереса на коня, докато в същото време подобрявате физическото му състояние.

Лесна тренировка за коне

Всяка седмица удължавайте времето на ездата или увеличавайте времето на тръса. Представете си, че сте фитнес треньор. Вероятно ще трябва да окуражавате отпуснатия ви кон да не се отказва и да се труди повече, но никога до такава степен, че да се нарани. Освен, ако не тренирате някакъв друг спорт или не сте свикнали да яздите постоянно, добрата тренировъчна програма ще накара и вас да се трудите доста.

Точното време, което отделяте на всеки вид ход и степента, с която го увеличавате, трябва да бъдат индивидуални за всеки кон. За сравнение, ето една примерна програма, която препоръчах на клиент с кон, възстановяващ се от лек ламинит. Преди да започнат, конят беше здрав и изкарван на езда всеки ден. Беше добре подкован, а тренировките бяха правени на много хубава пясъчна арена, но не твърде дълбока.

Програмата включваше тренировки четири до шест пъти на седмица.

  • Седмица 1: 30 минути езда от които 5 минути тръс
  • Седмица 2: 30 минути езда от които 10 минути тръс
  • Седмица 3: 40 минути езда от които 15 минути тръс
  • Седмица 4: 30 минути езда от които 20 минути тръс
  • Седмица 5: 40 минути езда от които 20 минути тръс и 5 минути галоп
  • Седмица 6: 40 минути езда от които 20 минути тръс и 10 минути галоп

Лесна тренировка на кон

За повечето коне, това няма да е краят на програмата, а само началото. За някои обаче това може да е твърде агресивен подход и да е необходимо да забавят темпото.

Добър начин да следите състоянието на коня си е като се научите да измервате пулса му, тогава можете да си записвате измерванията преди и след тренировка. След тренировка, пулсът на коня трябва да се нормализира в рамките на 10-15 минути. Ако пулсът му продължи да е ускорен 30-40 минути след това, значи тренировката е твърде тежка за него и трябва да я промените. Болките в тялото, прибраните уши и други признаци на болка или съпротива също могат да сочат, че тренировката е прекалено трудна за коня.

По магазините има множество книги за това как да тренирате своя кон за различните видове дисциплини. Открийте такава, която да отговаря на нуждите ви. Нищо обаче не може да се сравни с добрия, опитен треньор, който на място ще ви помогне да взимате разумни решения.

Източник: www.equisearch.com
Материалът е подготвен специално за сайта “В света на конете” от: И. Иванов