Порода коне Норвежки Фиорд

Порода коне Норвежки фиордКонете Норвежки Фиорд са една от най-древните и чисти породи. Смята се, че първите коне от породата са мигрирали в Норвегия и са опитомени преди повече от 4000 години. Стада диви фиордски коне е имало в Норвегия още след последната ледникова епоха. Археологическите находки във викингски гробове показват, че фиордския кон се развъжда селективно от поне 2000 години.

Една от уникалните характеристики на породата е, че 90% от всички фиордски коне са съвсем светло сивокафяви на цвят. Останалите 10% са червеникавокафяви, сиви, бели или жълтокафяви. Фиордският кон е запазил „дивия“ сивокафяв цвят от оригиналните си предшественици, както и примитивните шарки, включващи зеброви райета по краката и рязка, минаваща от перчема на главата по гърба до опашката. Червеникавите коне имат червеникавокафеви райета. Сивите имат черни или много тъмно сиви райета. Белите са много светли с черни или сиви райета. Жълтите имат по-тъмно жълти райета, но могат да имат и напълно бели перчеми, грива и опашка. Те са най-редките от породата.

Порода коне Норвежки фиорд Друга уникална характеристика на фиордския кон е гривата му. Козината в центъра на гривата е тъмна (обикновено черна), докато останалата е бяла. Гривата се подстригва късо, така че да стои изправена. Прави се в характерна сърповидна форма, за да се подчертае изящната извиква на врата. Бялата козина се подстригва малко по-късо от тъмната, за да се откроява драматичната черна линия.

Главата и врата трябва да излъчват елегантност. Главата е средно голяма и ясно изразена с широко, плоско чело и право лице. Очите са големи. Ушите са малки и нащрек. Вратът на Норвежкия Фиорд е мускулест и с грива. Тялото е късо, с добра дълбочина, голяма гръдна обиколка и добре развита мускулатура. Краката са яки, с плътна костна структура и отлични копита, които са черни на цвят. Фиордският кон обикновено достига височина между 130 и 147см и тежи между 400 и 550кг в зряла възраст.

Източник: www.nfhr.com
Материалът е подготвен специално за сайта “В света на конете” от: И. Иванов