Конен спорт

obezdkaСъвременният конен спорт включва много дисциплини и стилове конна езда, използвани в различни видове състезания, надбягвания и шоу програми.  Конният спорт е един от най-красивите и аристократични спортове, съчетаващи силата, качествата и дресировката на конете, уменията на ездачите и хармонията между тях. Конният спорт е включен в модерните Олимпийски игри през 1900 година. Трите дисциплини, които са част от Олимпийските игри и до днес са – обездка, прескачане на препятствия и всестранна езда. На Пара-олимпийските игри присъства и дисциплината пара-обездка. Това е единственият олимпийски спорт, в който човек се състезава заедно с животно а и няма полово разделение за участието. Основните стилове на езда в съвременния конен спорт са Английският стил езда и Уестърн ездата.

История
Предисторията на конния спорт възниква още в древни времена, когато хората са започнали да опитомяват конете и да ги използват за ловни, транспортни, военни, търговски, селскостопански и други цели. Първите исторически сведения за използването, опитомяването и обяздването на коне от хората, датират още от времето на Бронзовата епоха. Конната езда като спорт се развива през Средновековието от рицарите. Древните римляни са първите, които организират конни надбягвания, а впоследствие също така и гърците и византийците, които организират и надбягвания с колесници. Модерният конен спорт се появява на Олимпийските игри през 1900 година.

konen-sport-reiningПопулярни дисциплини
Съвременният конен спорт включва много различни видове дисциплини, които са популярни в различни части на света. През 1921 година е създадена и Международната федерация по конен спорт (FEI). Всяка национална федерация определя кои дисциплини от конния спорт ще развива в своята страна.

.

В списъка на Международната федерация по конен спорт (FEI) са включени 10 различни дисциплини:
Обездка (dressage)
Издръжливостендюрънс (endurance riding)
Прескачане на препятствия (show jumping)
Всестранна езда (eventing)
Волтижировка (vaulting)
Пара-обездка (para-equestrianism)
Надбягване с впрягове (combined driving)
Рейнинг (reining)
и още две , които се управляват на регионално ниво:
Конна топка (horseball)
Тент-пегинг (tent-pegging).

konen-sport-vsestranna-ezdaОбездката /висшата езда/ се провежда на специален пясъчен манеж с размери от 20 до 40 или от 20 до 60 метра. Нейната цел е да покаже пълната хармония между коня и ездача, уменията за движение с определена скорост и алюри, безупречната подчиненост и двигателни навици на коня. Оценяват се движенията и подчинението на коня, свободата и равномерността на алюрите, хармонията и лекотата на движенията без напрежение или проява на съпротива.
Всестранната езда е вид комбинирано състезание, което протича на три етапа – тест по обездка, крос-кънтри с препятствия и тест по прескачане. Всестранната езда е базирана на военни тестове, използвани в кавалерията.
Ендюрънс е дисциплина, чрез която се проверяват издръжливостта и бързината на коня. Особено важно при ендюранса е добрата подготовка и отношението между ездача и коня при езда през пресечена местност.
Прескачането на препятствия има няколко разновидности – състезания за време, ловно скачане, щафета и други. Прескачането на препятствия е най-популярната дисциплина. На терен от около 500 метра, който се нарича паркур, са подредени от 9 до 16 препятствия с различна форма и размер, които трябва да бъдат преодолени в голям синхрон между коня и ездача за най-добро време.

Други дисциплини в конния спорт са разпространени и популярни в различни части на света. Такива дисциплини са:
Поло
Поло кросс
Шоу Хънтър

konen-sport-barel-reisingВ Съединените Американски Щати някои от по-популярните дисциплини конен спорт са:
Rейнинг
Bарел рейсинг
Гоут Таинг
Стиър рестлинг
Пол бендинг
Бул Райдинг
Бронк Райдинг
Плежър и др.

Алюри на коня
Начините на движение при коня – така наречените алюри, са няколко вида:
Ходом – скорост до 6,4 км. в час, увеличен ход, събран ход, свободен ход, съкратен ход, разединен ход,
Тръс – обикновен, увеличен, събран или съкратен тръс – от 8 до 12 километра в час,
Галоп – обикновен, увеличен или събран галоп – между 40 и 48 километра в час
Кариер – най-бързият ход, разновидност на галопа.