Уестърн дисциплини – Рейнинг

Уестърн дисциплини – Рейнинг (Reining)езда,

Рейнинга или наричан още каубойска обездка е първата официално призната уестърн дисциплина от Международната федерация по конен спорт (FEI). Очаква се на олимпиадата през 2012 година дисциплината да бъде призната и за олимпийски спорт.

Рейнингa е дисциплина чийто корени се намират в каубойския начин на работа с коня. Конете е трябвало да бъдат изключително бързи на галоп и в същото време да спират рязко а също така да могат да се обръщат светкавично на 180 градуса и да се въртят на място.

Ездачите представят своите и на коня умения като изпълняват различни патерни. Всеки един патерн включва следните основни елементи :

  • изпълнение на окръжности с бърз и бавен галоп приблизителния диаметър е 30 метра за бързия външен галоп и 20 метра за бавния вътрешен галоп
  • смяна на диагонали по време на галопа се извършва в центъра на арената
  • спин: последователно завъртане на коня на място като задните крака са почти неподвижни а движението се извършва предимно с предните, изпълняват се 4 или 4,5 оборота движейки се наляво или надясно.
  • слайдинг стоп- плъзгащо се спиране при което галопиращия кон спира и заковава със задните крака, като в същото време продължава да се движи с предните и по този начин оставя диря дълга до 20 метра,
  • ролбек маневрата представлява свткавично обръщане на 180 градуса след спирането на коня.
  • ходене на зад минимум 10 крачки

Патерните са 10 броя и се различават по това в каква последователност се изпълняват основните елементи.

Офицалната асоция е NRHA National Reining Horse Association. Първоначално създадена в САЩ тя в момента има клонове в 36 страни.
Няма специално изискване за породата на конете които ще участват, но доминиращи породи са куортър хорс, пейнт хорс и апалуза.
Всяко изпълнение се оценява като като участниците със старта получават 70 точки от които в зависимост от неговото качество се добавят или махат точки и по този начин се формира крайната оценка. Ездачите и конете се оценяват на база спечеления награден фонд от различните състезания.

Най добрите ездачи са в елитния клуб на ездачите милионери – същите са спечелили над един милион долара от награден фонд.

Източник: western.bg