Конен скиджоринг – за любителите на ските и ездата

конен скиджоринг - езда и скиКонният скиджоринг е спорт, при който един кон, обикновено направляван от ездач, дърпа скиор, който се държи само за въжетата, подобно на водните ски. При състезанията във Франция конете са без ездач и са направлявани само от скиора. Това прави задължително обучението на коня, който трябва да приема команди с помощта на въжета и да е свикнал с присъствието на скиора зад него, така че да е спокоен по време на състезанието.

Първоначално скиджорингът е бил просто начин за придвижване в зимни условия, но днес се е превърнал в спорт. През 1928 скиджорингът е демонстративен спорт на Зимните олимпийски игри в Швейцария.

В Северна Америка, скиджоринг асоциацията провежда състезания, при които конят е направляван от ездач, докато скиорът преминава поредица от скокове и препятствия. По-неофициалните състезания се провеждат на равен терен и къси разстояния, като обикновено представляват просто надбягване по права отсечка. Състезателите често използват къси ски и модифицирано оборудване за водни ски, макар понякога това да представлява просто едно въже, завързано за задната част на седлото. При някои варианти въжетата са две и са завързани за задната или предната страна на седлото. Засичането на времето става с електронни хронометри и победителят се определя с точност до стотната.

конен скиджоринг - езда и скиДве са основните трасета при скиджоринга – права отсечка или във формата на подкова. Правата отсечка дава възможност на коня да развие максимална скорост към средата на трасето, а скиорът преминава през високи от 1 до 3 метра скокове, разположени в различни части на пистата. В някои случаи, за по-голяма трудност скиорът трябва да улови един или повече пръстени по трасето. Когато пистата е във формата на подкова, това пък дава възможност на коня да се движи по вътрешната страна на завоя, докато скиорът преминава 2-метрови скокове.

Световният скиджоринг шампионат се провежда в Уайтфиш, Монтана от 2009г. насам, като част от годишния зимен фестивал в града, обикновено през последния уикенд на Януари. През 2011г.  наградният фонд е близо 20 000 долара, за който се състезават 91 отбора. Тогава е представена и нова разновидност на дисциплината – конят дърпа скиора възможно най-бързо през скок, с цел да се достигне възможно най-голямо разстояние. Скокът е с височина 3 метра, а победителят през 2011г. успява да покрие разстояние от малко над 17 метра.

Макар скиджорингът в Уайтфиш да се практикува още от 60-те години на миналия век, модерния спорт се възражда от Скот Пинг и Дейл Дъф през 2003г. Почти същото състезание се провежда още от 1949г. в Лийдвил, Колорадо, но там основното е скоростта. При тяхната версия скиорът е теглен от обязден кон с възможно най-голяма скорост, преминавайки през гейтове, скокове и пръстени. Скиорът трябва да постигне възможно най-кратко време, като получава наказания за всеки пропуснат гейт или скок, както и за пропуснати или изтървани пръстени.

За „В света на конете“: И. Иванов