Волтижировка

Волтижировка – гимнастика на гърба на коня

Когато бях дете, не пропусках всеки път щом пътуващ цирк посети нашият град, да отида на всяко едно представление. Всеки ден, когато имаше, аз бях там. Това се случваше всеки сезон, а най-много обичах да ходя по Коледа и да гледам младите ездачки на коне, облечени в блестящите си костюми с пайети и пера, които обикаляха манежа. Те разбира се не правеха само това. Нещото, което ме омагьосваше всеки път, бяха техните изключително сложни и в същото време красиви упражнения, които извършваха на гърба на коня, и които тогава ми изглеждаха като истинска магия. Когато конят обикаляше в галоп манежа, ездачката правеше салто на гърба му или висок скок. Днес същите тези движения, са част от един конен спорт, наречен Волтижировка, и който кратко казано, може да се определи като гимнастика на гърба на коня.

Макар в съвремието ни да се е появил наскоро, историята на Волтижировката датира от преди 2000 години, още по времето на римляните и техните прочути Римски игри, част от които е бил предшественика на Волтижировката, и чиито корени са именно там. Също така според историците нещо подобно е можело да се види и на древния остров Крит.

Волтижировката е една от шестте конни дисциплини, признати от Международната конна федерация /FEI – Federation Equestre Internationale/. Както и при фигурното пързаляне, участниците биват оценени в няколко серии от задължителни движения, както и волна програма, където всяка двойка – кон и ездач, представят своя оригинална програма.

Американската асоциация по Волтижировка популяризира спорта чрез участници, които са и спонсори на конната дисциплина, периодично издавани книги и филми за Волтижировка, както и книги, в които се обясняват подробно правилата на спорта, които книги са съгласувани с международните правила по Волтижировка.

Начинаещите в този спорт, в началото научават основните умения за един състезател по Волтижировка върху бъчва, преди да се прехвърлят върху коня. Съществуват няколко задължителни движения, от които Асоциацията по Волтижировка е предоставила любезно на всички заинтересувани на техният уеб сайт, чрез снимки и подробно обяснения.

Превод за “В света на конете”: П. Петрова
Автор: By Jayne D. Wilson
Източник: www.equisearch.com