Уестърн дисциплини – Плежър

Уестърн дисциплини – Плежър (Western Pleasure)

„Western Pleasure” е състезание, в което ездач и кон изпълняват различните алюри ходом, тръс, удължен тръс и галоп в права линия, а след това обратно по същия начин.

Един добър състезателен кон от тази дисциплина притежава удобна, не много дълга крачка, която се съчетава с неговия силует. Трябва да се премине значителен участък от терена без почти никакви усилия. Идеалния вариант е, животното да има невероятно балансирано движение, а реакцията да не изисква повече от най-лекия контакт на ездача. Каубоите трябва да покажат до каква степен владеят конете си и как могат да ги накарат да се движат възможно най-хармонично и плавно. Главата и врата на коня задължително се държат в натурална позиция, подобаваща за формата на всеки кон.

Много-добре се оценява бързото отзоваване на коня, увереността и правилно изпълнени алюри със сила и финес едновременно. Конят трябва да е балансиран във всяко отношение – форма, походка и нрав. Победител е този кон който върви меко и дава впечатлението, че е здрав и способен да върши задълженията си. Невероятно е, че конете даже правят впечатление, че им доставя удоволствие да ги яздят, чрез очите си.

Трябва да се осъществява редовно лек контакт с устата на коня при всяко сменяне на походката. Това дава информация за реакцията на коня към ръцете на ездача, седлото, краката му или за напрежението в юздите и т.н. Както и прекалено отпуснатите юзди, така и прекалено стегнатите юзди не се толерират от животното. Желани са изтънчените сигнали, подавани от ездача с много лек контакт.

.
.

Превод за сайта „В света на конете“: Ангел Радев
Източник: www.usef.org