Циркови коне репетират по 12 часа дневно

Циркови коне репетират по 12 часа дневно

“Але-але, хайде, Гиздав, покажи какво можеш”, галено говори на изправен на задните си крака кон младеж с камшик в ръка. “Браво, браво”, тупа го по шията дресьорът след номера.

Това е част от тренировката на 2-годишния чистокръвен английски жребец Гиздав на манежа в старозагорското село Опълченец. Вече пета годинацирк “Орион” подготвя номерата си в селото. А после тръгва на турнета.

“Направили сме си и закрит манеж, на който провеждаме обучението на конете”, разказва дресьорът Мирослав Симеонов, който ръководи трупата на яздещите акробати. “Започваме тренировки от 5 ч сутринта, та до около 20 ч с 2-3 часа почивка следобед”, разказва младежът.

Повече от 40 дни продължавало обучението във висша езда. “Трябва много търпение, тъй като упражненията са трудни и сложни, започва се от А и Б”, обяснява Миро. Той е последовател на методите на руския дресьор Александър Невзоров, според които конят се тренира само с едно въже около шията, без юзди, които да му пречат и да израняват зъбите му. Сега Гиздав трябвало да се научи на маршировка, испански ход и ред други упражнения. Конят обаче е още млад, наскоро взет от Асеновград, и все още му е трудно да се учи.

“Миро умее само с едно въженце и с глас да накара животното да му се подчинява”, разказва жокеят Стоян Борисов. В конюшнята на цирка чака ред неговият кон Боян, както и малко пони. Те също ще преминат обучение в различни упражнения. “Наскоро закупихме два руски тежковоза”, разказва още Миро. Яките коне ще се използват за акробатични изпълнения върху седлата им. Животните са взети от конезавода в Добрич.

Непосредствено до конюшнята е клетката на двете виетнамски прасенца. Те са черни и с по-големи зурли от нашенските. С тях щели да се показват различни видове дресура – ще въртят колела, ще ходят по греда и т.н. Точните номера обаче са тайна, за да има изненада за зрителите.

“Чакам да пристигне леля ми Кера Димитрова, която е собственичка на цирка. Тя се занимава с дресурата на кучетата и по-малките животни”, допълва Мирослав. Лелята обучава и 5 кралски пудела, които сега използуват отсъствието й да почиват и основното им занимание е да обикалят дружно двора. В клетка живеят и две птици ему.

В базата на цирка общият брой на персонала е около 30 души. Работният ден започва от ранни зори до около 20,30 ч. “След това вечеряме и лягаме да спим – така протичат дните ни”, пояснява Миро. В единствената едноетажна постройка има голяма стая, където вечер се събират цирковите артисти и помощниците им. Там гледат телевизия и се хранят. Иначе спят по караваните си.

Съпругата на Мирослав е потомствена циркова артистка. Адрияна Митева е “жената каучук” в програмата на цирк “Ориент”. Баща й Стоян Митев е бил дресьор на лъвове и единствен представял дресировка на фокстериер, който прави салта. Внукът му носи неговото име, едва на 7 г. е, но вече умее да контактува с животните.

Източник: вестник Труд