Конна база “Адгор”

Конна база “Адгор” – Българско общество за естествени взаимоотношения между човека и коня.
Horseback riding camp “Adgor” –
Bulgarian natural horsemanship society

 

Adgor_061Конна база “АДГОР” се намира само на 25к.м. от София, далеч от лукса и градската суета, в подножието на Витоша, с прекрасна панорама към Рила, Плана планина и Верила. Предлага обучение, пансион и транспорт на коне, училище за ездачи, езда сред природата, стрелба с лък, работа с ласо и уестърн езда… Конна база “АДГОР” предлага обучение на ездачи и коне в приложна езда и езда тип western, обяздване на коне, премахване на вредни навици, транспорт на коне в страната и чужбина, пансион на коне, обучение на коне за впряг. Обучението на коне е основано на естествените взаимоотношения с тях – natural horsemanship. То се извършва без насилие и цели изграждане на взаимно доверие между коня и човека. Екипът ни се състои от квалифицирани специалисти. През свободното си време може да усъвършенствате уменията си в работа с ласо и стрелбата с лък, или да пояздите сред прекрасната природа около базата.

1669Обучението в базата Адгор е съобразено на първо място с безопасността на ездачите и конете. Особено внимание в това отношение обръщаме на по-малките и начинаещите ездачи. Винаги, по време на тренировки или езда сред природата, те са ръководени от персонален инструктор. Уроците за начинаещи започват с усвояване на основен седеж на седлото и разбиране на основни елементи от поведението на коня и езика на тялото му. Обучението по езда в базата “Адгор” е комплексно. То включва развитието на чувството за баланс и ритъм у ездача, познание за психологията на коня и усвояване на различни ездови умения.
Конете ни са добре обучени, спокойни и с доверие към човека, което е важен фактор за безопасността по време на езда. Предлагаме обучение в приложна и уестърн езда за начинаещи и напреднали. Приложната езда подготвя ездача за различни обстоятелства и препятствия, които може да срещне, яздейки сред природата. Усвоявайки приложната езда, можеш да поведеш коня си във всяка посока и да яздиш независимо от препятствията, които се изпречват на пътя ти. Можеш да яздиш в пресечена местност, да преминаваш реки и тесни пространства, да изкачваш хълмове и да се спускаш по тях… Разбира се, философията на естествените отношения с коня е важна част от обучението. Познавайки поведението на коня, разчитайки неговите знаци и имайки ездови умения, човек може да язди при всякакви обстоятелства с минимален риск за себе си и коня. Важна част от обучението на ездача е правилното оседлаване и заюздаване на коня. Обучението по езда в базата “Адгор” е комплексно. То включва развитието на чувството за баланс и ритъм у ездача, познание за психологията на коня и усвояване на различни ездови умения.

photo-4164Уестърн ездата произлиза от испанския начин на езда, който е пренесен в Америка с конквистадорите. До ден днешен много от термините в уестърн ездата имат испански произход. Мексиканските вакероси са основатели на уестърн ездата такава, каквато я познаваме днес. Прилага се от тях, аржентинските гаучоси и американските каубои за работа с животни. В годините се е разделила на спортна и практическа уестърн езда. В спортната се развиват различни упражнения и дисциплини, произлезли от практическата работа с животни. База “Адгор” разполага с обучени коне, които желаещите да практикуват уестърн езда, могат ползват в обучението си. Базата предлага също обучение на коне в умения, необходими за уестърн езда. Обучението се извършва от квалифициран инструктор с десетгодишна практика като каубой в Америка. Обучението на ездачи преминава през различни нива, като всяко следващо ниво може да бъде започнато след усвояване на предходното. Всяко ниво може да има различна продължителност, според напредването на съответния ездач. От началните упражнения за баланс и базисни умения за управление на коня (трейл) се преминава към следващи нива, свързани с усъвършенстване на ездовите уменията, работа с ласо (роупинг), рейнинг и др. Завършилите най-високото ниво ще могат да управляват коня и изпълняват всички упражнения, да ползват всички усвоени умения без седло и без юзда. Конна база Адгор е добра отправна точка за езда в полите на Витоша, Верила, Рила и Плана планина. Само на 25 км. от София, южния склон на Витоша предлага чист въздух, тишина и освежаваща атмосфера. Евентуалната среща с някои от запазените в района горски обитатели (сърни, зайци, елени) ще обогати преживяванията Ви.

rabota-s-laso-21Работата с ласо (roping) е част от уестърн ездата, практикуван и усъвършенстван основно от мексиканските вакероси, аржентинските гаучоси и американските каубои. Практическото му приложение е в селското ранчо, което го прави задължително умение при сортиране на добитък, поставяне на ваксини и тавро. Използува се при работа с коне и добитък, за хващане, задържане и водене на телета, крави, бикове, коне и др. Стрелбата с лък е изкуство от дълбока древност. За степните азиатски народи това е част от борбата им за оцеляване. В съвременния свят стрелбата с лък е духовно преживяване, философия, състезание със самия себе си. За традиционната стрелба с лък, която практикуваме в конна база “Адгор” физическата сила, амбицията да улучиш целта, са по-малко значими от стремежа към усъвършенстване. Тренировките на коне, основани на естествените взаимоотношения с тях(natural horsemanship), работа от земя и под седло, уестърн и приложна езда, работа с ласо и стрелба с лък са част от ежедневните занимания в база Адгор. Можем да организираме демонстрация на техниките или практиките, които представляват интерес за Вас след предварителна договорка.

img_09162Адгор е годината на коня в древнобългарският календар. Конят е символ на небесното начало и слънцето, свободата и неукротимата воля на Българите. Ето защо кръстихме и конната база на годината на коня. За предците ни конят е свещено животно символ на небето, обожествявано като Тангра. Силната привързаност на Българите към коня, се наблюдава още от най-дълбока древност. Твърди се, че древните Българи са знаели отлично основните закономерности на движението на планетите и Земята около Слънцето, и тези свои познания са вложили в един от най-съвършените и до днес календари.Най-голямата единица за време обаче, не е била годината, а периода – състоящ се от 12 години. Имената на годините от този период са били имена на разни животни. Древнобългарският календар е най-съвършенният в света. Това е признато официално от Юнеско. АДГОР е седмата година в българският календар.

http://www.adgor.bg