Английско седло – как е устроено

Части на Английското седло –  как е устроено,

В спортната езда като например обездка, прескачане на препятствия (конкур-ипик), надбягвания… и т.н. се използват Английски седла. Те имат различни форми и дизайн, но  всички те са устроени по следния начин:

Преден лък: Това е предната част на седлото, по-високата.

Заден лък: Задната част на седлото т.е. високата част отзад

База: Тя обикновено се прави от дърво или друг подобен синтетичен материал, и се покрива с кожа – естествена или изкуствена. Базата е основата върху която е изградено самото седло. Това колко ще е голяма базата си зависи от това колко е голям коня, на който ще се сложи седлото, точно както се определя и колко ще е голяма седалката според това какъв е ездачът.

Седалка: Това е частта от седлото, върху която сяда ездача.

Стремена: Частта от седлото, в което ездачът поставя краката си, и която част е много важна за осигуряването на опората и механичната сила на ездача.

Крила: Това са кожени части, които са свръзката на стремената към базата на седлото и така предпазват краката на ездача от изпотяване.

D-пръстен: Тази част се намира в предната част на седлото, във формата на пръстен, образуващ буквата “D”, и към него има възможност за закачане на част от оборудването, например нагръдник.

Опас: Това е кожен каиш, който преминава под тялото на коня и държи седлото.

Панели, подплата и вата: Това са подплънки, които се намират от вътрешната страна на самото седло.

Освен описаните компоненти, които са основни за седлото и неговото устройство, има и някои допълнителни компоненти, които обаче може да се намерят само при някои видове седла като например:

Рог: Допълнителен придатък, който е монтиран на предния лък, срещащ се предимно при уестърн седлата, но понякога може да се види и при седла от други култури.

Подпружен ремък: Това е дълъг, кожен каиш, който се поставя над седлото и около самото тяло на коня, за да може да се държи неподвижно седлото.

Ръкохватка отпред: Това е специална дръжка, която се закача понякога на английските седла в предната им част или пък от дясната страна на австралийските седла. Използва се за запазване седежа на ездача или  подпомагане на ездата.

Кифли: Това е допълнително подпълване, което се среща в предната част на крилата, като то подпомага стабилизацията на краката на ездача. При някои видове английски седла кифли може да се видят и в задната част на крилата.

Превод: П. Петрова
Източник: www.wikipedia.org