Ендюрънса в България

Какво се случва с ендюрънса в България, езда,

Не беше отдавна, когато го наричахме „преходи”. Днес използваме думата „ендюрънс” (буквален превод – „издръжливост”). За опит и традиции в тази дисциплина у нас е много рано да се говори. Едва от 2007 г. насам състезанията по издръжливост започват да придобиват интерес и да се провеждат по съвременен вариант. Тогава организирахме едва едно състезание за цялата година и участвахме на една Балканиада (при това първата Балканиада за тази дисциплина – еver). Днес в края на сезон 2010 г. вече имаме успешно проведени 6 състезания в страната през годината. Балканиадата разбира се и 2-3 FЕI турнира. Вече разполагаме и с екип от съдии, стюарди, технически делегати и ветеринарни лекари – след проведените семинари у нас и в чужбина от FЕI представители, които ни дават право да съдийстваме на състезания 1*, 2** и 3***.

Като цяло ендюрансът в България набира сили и скорост и е конкурентен на централно-европейските държави, и определено се откроява въпреки скромния си опит и традиции от Балканските държави.

Нашите успехи
Балканската титла ни принадлежи отново! За 4-то поредно участие в този шампионат, единствено през 2009 година загубихме златото. Тази година си го върнахме и то заслужено. Записахме успешни участия във FEI турнири 1* в Чехия, Унгария и Германия с призови класации. Записахме и неуспех на турнир 2** в Кройт, Германия, от който надяваме се разбрахме грешките си и повече няма да ги повторим. Догодина атакуваме 2** по-смело, с повече и с по-силни коне. На родна земя провеждаме кръг от квалификации за младите коне (4 и 5-годишни) и финал (ДП В края на годината). Достигнахме доста добро ниво – благодарение съвместната работа на организатори, състезатели, съдии, ветеринарни лекари, което се отразява на развитието на младите коне.

Трудности пред ендюранса
Най-вече трасетата. Бихме искали да имаме утвърдени трасета, по които всяка година традиционно да провеждаме състезания, които да отговарят на изискванията за организация. Това включва както подходящо трасе, така и подходящи условия за настаняване на коне и хора.

Финансиране
Винаги го има този проблем. Липсват финансови средства при организирането на състезания, трудно се покриват разходите на съдиите и ветеринарните лекари. Нямаме награди и стимул за участниците.

Популярност
Въпреки че нараства, все още е слаба. Привличането на повече състезатели ще помогне за развитието на дисциплината. Най-вече привличане на деца и юноши.

Опит
Трупаме, но все още нямаме достатъчно. Необходим ни е опит в подготовката на конете, съхраняването им физически и психически, представянето им на състезания и добро възстановяване и почивка.

Медицина
За съжаление тук много изоставаме. Това важи за всички дисциплини в конния спорт. Липсва диагностика, а за лечение няма какво да се говори.

Участие във ФЕИ турнири
Необходими са ни повече участия в международни състезания, в това число както за конете и състезателите, така и за съдиите и ветеринарните лекари, които са добили ФЕИ права.

Какво ни предстои?
Приехме флага на Балканските конни игри. Предстои ни организиране и провеждане на Балканиада в България през 2011 – не лека задача, поради факта, че не сме организирали международно състезание в тази дисциплина на родна земя.

Надяваме се, че с общи усилия и нестихващ ентусиазъм ще се справим! – Жанина Иванова

Макар и кратка, това е истината за развитието на най-младата дисциплина в областта на конния спорт в нашата страна. Една дисциплина с бъдеще в световен мащаб, дисциплина с амбиция да бъде приета за олимпийска.

В България един клуб „Буцефал” и една шепа хора под ръководството на Иван Стойчев (Габровеца) с голяма любов и ентусиазъм започна да твори правила, да организира състезания и привлича съмишленици. Със всяка изминала година се увеличава географията й в страната, множат се клубовете и участниците, увеличава се броят на състезанията и квалифицираните кадри: ветеринари, съдии, технически персонал.

Всичко това е поставено на професионална основа. Най-впечатляващото тук е прекрасният климат, приятелството, взаимопомощта без интриги, завист и неуважение в изпълнението на общата мечта – развитието, успехите и бъдещето на любимата дисциплина.”

Автор: Крум Рашков
Снимки : “В света на конете”
Източник: ezdachkata.dir.bg