Съвети за езда през зимата

Няколко съвета за безопасна конна езда в снега

1. Ако ходите на езда в зимния сезон то облечете се топло. Препоръчително е облеклото ви да се състой от отделни слоеве. Това ви позволява да добавяте или премахвате облекло, в зависимост от какво се нуждаете, така ще можете да чувствате комфортно през целия ден. Започнете с термо бельо и риза с дълъг ръкав, пуловер, тънко яке, и зимно палто. Водоустойчивите дънки са трудно достъпни за България, но в други страни могат да бъдат закупени евтино от много магазини за къмпинг. Те изглеждат като редовни дънки, но отблъскват вода.

2. Преди да се качите на коня то изберете добри ръкавици и безопасни ботуши. Не използвайте дебели ръкавици, които са с един пръста, те не осигуряват добър хват. Стойте далеч от каубойски ботуши през зимата – те няма да ви дадат нужното сцепление. Опитайте с чифт здрави, водоустойчиви ботуши за туризъм или езда.

3. Ако все пак тръгнете на езда със своя кон в снега то минавайте само по познати маршрути и терени. Да яздите по непознати за вас места, може да бъде много опасно. Преди да се качите на коня, огледайте  терена по който ще яздите, и избягвайте опасните места. Най – добре маркирайте опасния район с клони или с каквото имате под ръка.

4. Разходките с кон в студения зимен въздух за дълги периоди могат да бъдат изтощителни за вас и вашия кон. Студеното време може да доведе до повишаване на кръвното налягане и дори сгъстяване на кръвта това причинява голям стрес върху сърцето, тъй като то се опитва да се справи с необходимостта на организма от кръв и кислород. Правете почивки толкова често, колкото е възможно и никога не натискайте коня си да продължи, ако той показва признаци на умора.

5. Проверявайте копитата на коня по време на всяка почивка, и отстранявайте слепналия сняг или лед. Те може да предизвикат болки в краката и да променят поведението на коня.

Източник: www.fitnes-bg.com