Какво е безопасна езда

Ездач без глава или какво е безопасна езда – Е. Рибас

Битува мнението, че ако ездача не е падал поне три-четри (двайсет, трийсет) пъти, то той не е истински ездач. Дали това е така или не – не знам, но рано или късно всички падат. Падането не винаги е съпроводевно с телесни травми, макар че и това не е рядкост.

Веднъж през зимата яздихме тръс по улицата както обикноенно, но някой беше сложил преграда на изхода през който минавахме. Трябваше да заобиколим, но за наша беда сред снега не видяхме, че има бетонен стълб, а на стълба на нивото на моето коляно имаше метална кутия. Аз ясно не прецених нашите с коня габарити и нацелих директно метала, така че чак отхвъкнах от седлото на крупата на коня. Моят Геолог хукна напред от изненадата, а аз не успях да се закрепя на седлото отново и капитулирах на земята. При това доста зле – падайки на гърба си. Така не трябва да се пада! Ударих също и главата си, но ако не бях с каска, последиците щяха да са много по-лоши и нямаше да се размина без мозъчно сътресение.

За какво ви разказвам тази история? Ездачите трябва винаги да имат каска – това като за начало. И другото е, че трябва да се учим да падаме. Не е трудно да си намерим подходяща каска, добре е да има прорези за вентилация, закопчаването трябва да е в три точки и да се регулира. А да падате можете да се научите или самостоятелно с опита си или с помоща на треньор на манежа. Вие се обвързвате с въже, а треньора без да ви предупреждава го дърпа и ви сваля от коня. Този метод е най-безопасен: вие падате на мек грунд, ще очаквате да ви подсекат и ще сте готови да се сгрупирате.

( Р.Томова: сами трябва да упражнявате бързо слизане от коня, от двете му страни при различни алюри, това ще ви помогне много в трудна ситуация)

Защитните жилетки не са много популярни у нас. И все пак аз горещо ги препоръчвам поне за децата и за тези, които се занимават с конкур-ипик (прескачане на препядствия).

Жалко е, но от счупване на крайниците и врата няма да ви спаси нищо друго освен умението ви да падате.

Естествено да не забравяме колко важни са подходящите обувки и дрехи за езда.

При разходка навън: Не забравяйте да носите винаги в себе си мобилния си телефон, той може да ви спаси живота! Ако времето е дъждливо приспособете нещо да не го намокрите.

Ако конят ви при някакви обстоятелства избяга, не се отчайвайте. Най-вероятно той ще хукне към дома си. Най-важното е да запазите спокойствие. Позвънете и предупредете да посрещнат коня, ако вие сте добре тръгнете след него. А ако не можете да се помръднете, имате световъртеж, светочувствителност и ви се гади, по-добре не мърдайте от мястото си, обадете се за помощ, кажете местонахождението си и чакайте.

Материалът е предоставен специално за сайта “В света на конете”
Автор: Ренета П. Томова
Конна база “Табора”