Конна езда и бременност

Бременност и конна езда

Случило ви се е радостно събитие- вие сте бременна! И какво трябва да правите от сега нататък с конната езда?

Всеки доктор ще ви каже, че да се язди по време на бременност е противопоказно. През първите месеци има опасност от спонтанен аборт, а в по-късните месеци има опасност от отделяне на плацентата. В древността даже са предизвиквали раждане като са качвали бременната жена на неспокоен кон. И въпреки това във всяка конна база ще се намери човек, който ще ви разкаже за негова позната, която до последните месеци на бременноста си е яздила, даже скачала препятствия и е родила здраво и щастливо дете. Например известната спортистка Наталия Симония е яздила толкова до късна бременност, че е учудила всички, че е имала време и да роди.

Така е, организмът не всеки човек е различен и има жени, които не се замислят за вредите, а се отдават сляпо на хобито си. По-опитните жени все пак яздят до началото на втория месец, а след това предпочитат да не рискуват и не скачат препятствия и не обяздват млади коне. Разбирането идва с опита! А за подобна грешка, цената която ще трябва да платите не е никак малка. А и едва ли ще можете да се отпуснете и да се дъжите както трябва в седлото и конят ви със сигурност ще усети разликата, с две думи вие така или иначе няма да се насладите на пълноценна езда, така че няма смисъл да поемате този риск!

Оставете за известно време тежката работа и ездата, вие можете да работите с конете от земя и да ги възпитавате и нищо няма да загубите.

Можете да почистите спокойно стоящ кон, но не се напрягайте да чистите и копитата. По-добре си наемете човек за известно време да върши вашата работа. Аз не съветвам да давате коня си в друга конюшня докато сте бременна. По-добре за коня ще е да помързелува известно време, отколкото да изпитва страха от местенето и чуждото място.

А връщайки се от родилното определено няма да ви е до коне. Но ако раждането е минало добре и без усложнения и шевове, можете да се качвате на коня когато съберете сили и желание за това. Маргарита Лобова започна да язди седмица след като роди. Аз изчаках два месеца, докато не зараснаха шевовете от цезаровото сечение.

Чувала съм и такова мнение, че жените които яздят са им недоразвити коремните мускули и това по някакъв начин им пречи за раждането. Но опита на хиляди ездачки показва, че това няма нищо общо с реалността. Даже обратно, ездачките са силни, тренирани и издръжливи и раждането в повечето случаи им се струва лесна работа. Разбира се по време на бременността голяма част от мускулния тонус се губи, но добрата форма си остава.

След раждането жената променя отношението си към света, нейния център вече е друг- детето. Затова и жените, които имат деца са вече малко по-предпазливи в общуването си с конете, все пак вече от техния живот зависи и друг. Мама не трябва да боледува, не може да си позволи да има травми, тя мисли пъро за детето и после за себе си. Но минава време и една амазонка винаги може да се върне към своята страст. И да се надява, че след време ще може да язди заедно с подрастващия си малък ездач.

Автор: Е. Рибас
Материалът е предоставен специално за сайта “В света на конете”
Конна база “Табора”