Конни надбягвания – Джъпейн Къп

Конни надбягвания – Джъпейн Къп (Japan Cup)

Джъпейн Къп (Japan Cup) е японско гладко конно надбягване от първа група (G1). Това е най-престижното международно събитие от японският бегови календар. Провежда се ежегодно в края на ноември на хиподрума Tokyo Racecourse във Fuchu, Токио на тревна писта, на дистанция 2400 м. С награден фонд от 481 милиона JPY (приблизително 5,8 млн. USD) Джъпейн Къп е едно от най-скъпите конни надбягвания в света. Основано е от японската рейсинг асоциация (Japan Racing Association) като международно конно надбягване по покана (invitation race). Това означава че няма квалификации които автоматично осигуряват участие, както при Брийдърс Къп, а участниците се избират от жури, което изпраща персонални покани. Целта е била да се даде възможност на японските коне да се състезават срещу такива от международен калибър и да се промотират японските конни надбягвания сред рейсинг обществата по света.

За пръв път състезанието се провежда през 1981 г. и е отворено за участие само за коне тренирани в Япония, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Индия, както и за такива които са специално поканени. Година по-късно това ограничение отпада и се дава възможност на коне с доказани качества от всички части на света да участват. Джъпейн Къп остава обаче надбягване по покана. Първата победа е за пет годишната американска кобила Mairzy Doates, тренирана от John Fulton. Японците успяват да спечелят за пъв път през 2004 г. с Katsugari Atse. Първият английски кон, победител в надбягването е Jupiter Island, трениран от Clive Brittan. Той финишира първи през 1986та. Французите записват първият си успех през 1987 с Le Glorieux. През 1989 и 1990 печелят коне от Нова Зеландия и Австралия. В две поредни години – 1996 и 1997 победата е за британският ветеран-треньор Сър Майкъл Стаут (Sir Michael Stoute) който печели с два от най-добрите си коня за всички времена – Singspiel и Pilsudski. Жребецът Singspiel, собственост наSheikh Mohammed печели общо 5 надбягвания от първа група в състезателната си кариера, включително Канадският Интернационал (Canadian International Stakes) и Световната Купа в Дубай (Dubai World Cup) и оставя трайна следа в световното чистокръвно коневъдство след това. Въпреки че имат няколко участия Германците постигат успех едва през 1995 г. с Lando. През 2002 г. тренираният дотогава в Италия Falbrav язден от Франки Детори взема купата и незабавно след това бива преместен от Италия в Нюмаркет, Англия при треньора Лука Кумани за когото печели още няколко награди. Други по-известни победители в надбягването са El Condor Pasa, Deep Impact, Vodka и др.

Тази година Japan Cup се проведе на 28ми ноември, неделя. Първа финишира четири годишната японска кобила Buena Vista, яздена от Christophe Soumillon, но след дисквалификация победата бе присъдена на три годишният жребец Rose Kingdom, също от Япония.

Източник: www.nortienaracing.com