Ролкюр при ездата – Част 2

ROLLKUR (РОЛКЮР) – Част 2 Коне, езда и още нещо…
Методите Deep’n’Round и начините на превиване „пречупване” на шията в обучението при съвременната обездка

ROLLKUR? DEEP? LONG & LOW? FORWARD-DOWN-OUT? LDR? BEHIND THE VERTICAL?

Свит зад отвеса и поставен ниско

Тренирането на коня „дълбоко” включва снижаването на главата и шията под височината на холката и/или поставяне главата на коня с нос зад вертикалната линия, съответно извивайки врата му. Така конят трябва да държи носа си значително зад отвеса, но без шията задължително да е много ниско. Тези, практикуващи метода на дълбокото поставяне, обичат да го наричат Deep или Round, докато онези, които го избягват, го наричат ролкюр. (Пренебрежителният израз произлиза от немското „Rollkur” – лекарство за стомах, което човек трябвало да изпие и след това да се оваля на пода, за да може то да покрие със слой вътрешната стена на стомаха). Терминът бил въведен от немското конно списание St Georg Magazine.

Вратът е огънат и грубо извит настрани при среден тръс

Не само, че някои коне за обездка и прескачане на препятствия се тренират крайно свити зад вертикалата – обикновено те са и грубо извити настрани, за предпочитане по време на средните ходове или при резки смени на посоката и хода. Извиването става главно в най-долните шийни прешлени, поставяйки цялата останала част от шията на една страна. Понякога (но не винаги), конят е позициониран и в областта на задтилъка.

Прекомерно свиване отвесно и странично (като демонстрация)

При по-традиционните методи на трениране, шията никога не трябва да е извита по-латерално отколкото останалата част от конския гръбнак, за да се запази работещото разположение на прешлените, да се запази контрол над рамото, да се поддържа конят в баланс, а шията му – стабилна и използваема като лост за управление на гърба. При ролкюра изглежда ездачът целенасочено извива шията на коня прекомерно настрани, за да „освободи” основата й или да направи по-трудно за коня да резистира. Обясненията на защитниците на метода варират от огъвкавяване, разтягане и огъване, до освобождаване на хълбоците(?) или “изключване на шията от тренирането”.

Полезно: Протягане напред -надолу – навън, с удължаване и навеждане на шията за почивка

Методите Rollkur, Deep’n’Round и LDR не трябва да бъдат обърквани с позволяване конят да се протегне напред-надолу-навън (Forward-Down-Out), дъвчейки трензелата и изтегляйки поводите от ръцете на ездача, търсейки контакта с отдаден повод. Този тип протягане никога не е бил предназначен като начин за трениране на рамката, а просто като контрол над търсенето на контакта и оставяне на коня да се протегне по своя воля, да се отпусне за момент и да разтегне гърба за отдих. То не включва никакво принудително поставяне на шията от страна на ездача, тъй като конят е оставен сам да се протегне надолу, по естествен начин. Тази позиция наподобява позата при паша и има същия ефект върху гърба.

Има много автори като известния съдия Ерик Лете, който описва положението „напред-надолу-навън” изцяло погрешно в своята книга „Dressyr”. За жалост, тази книга е стандартно четиво за шведските любители по обездка от много години. Там има две снимки с неговия кон на тръс – едната изобразяваща позиция „нагоре” (където е съвсем малко зад вертикалата, с изпъкващ мускул сплениус), а другата илюстрираща позиция „надолу” (без никакво протягане и фактически със същата дължина на поводите). Конят не показва никакво разтягане на шията, само свиване на врата чрез използване на мускулите в основата на шията си. Това не е позиция „напред-надолу-навън”, нито е протягане. Това е извиване.

Версията на бивш председател на ФЕИ, за търсене на контакта „напред-надолу-навън”, което в случая представлява свиване на шията

Това не бива да бъде обърквано с опитите да се язди по нормален начин кон, който се е научил да избягва контакта и се свива зад повода, и с неуспеха да накараме коня да се протегне. Тези, които яздят по метода deep/rollkur правят това умишлено, а не защото при коня се случва да се свие зад повода, поне при тренировка. При представяне много от конете напълно се провалят с протягането към трензелата, така че вместо това се налага ездачът да скъси поводите.

Кон, свит зад повода и избягващ контакта

То също не бива да бъде обърквано с една твърде разпространена практика конете рутинно да се яздят прекалено свити и зад вертикалата (Overflexed and Behind the Vertical). Двете явления – да се язди „дълбоко” или само „прекалено свит”, са свързани и споделят общи знаменатели, но намерението е различно. Тези, които практикуват езда, при която конете им са просто твърде свити и зад вертикалата, обикновено са напълно несведущи за факта, че това не е състояние, в което да показваш кон за състезание, нито да го подготвяш за изява. Те просто си яздят така винаги и навсякъде, смятайки, че техният кон е изцяло на повода, тъй като носът му е навътре.

„Пречупен” при 3-тия шиен прешлен и с нос зад отвеса

Те знаят, че носът трябва да е близо до отвеса, но очевидно не знаят, че „по-малкото е повече” – носът на коня трябва да е на вертикалата или пред нея, защото конят се протяга за контакта; а не главата да бъде „задържана назад” в позиция „на повода”. Те си мислят, че конят трябва да отстъпи на натиска от повода и „увесват” главата му на поводите, „създавайки контакт”. Те не знаят, че това не е много добре от биомеханична гледна точка и не е начина, по който трябва да се язди кон, било на тренировка или състезание. Това е груб начин за промяна на контакта: от положение „над повода” да накараш коня да се огъне навътре и да го държиш там – не изисква много такт и усет. А очевидно, в картинката не се включва и никакво познание за анатомията на коня.

Загряване в дълбока позиция (2005г.)

Тези, които практикуват методът deep или rollkur знаят, че това е метод за трениране, а не за изява. Всички те, при състезание възнамеряват да поставят тилът на коня като най-висока точка, а носът му – на или пред вертикалата. Фактът, че това не винаги се случва е друга история. Но тъй като това не е един метод, а няколко имащи общи цели, всички известни ездачи, които ги практикуват го правят различно що се отнася до дълбочина, свиване, огъване, контакт, изисквания, степен, помощи и допълнителна (помощна) амуниция.

Повечето от защитниците твърдят, че не използват плаващи поводи или подобни, защото „не са нужни”, понеже коня сътрудничи и иска да го направи, и т.н. Но някой засне на видео известен холандски треньор, яздещ един от техните коне МНОГО дълбоко и с мундщук, на много къс помощен повод (gogue)! Аз не допускам, че той слиза от коня на всеки 5 минути, за да отпусне приспособленията и да даде почивка на коня от свиването. Ако имаше поне плаващи поводи, той можеше да спори, че оставя шията да се отпуска често, тъй като те могат да се отпускат ръчно.

Това беше широко разпространено по телевизията в мръсен скандал, опитващ да докаже, че този метод за трениране е довел до внезапната смърт на друг кон при тяхна тренировка. Лично аз не смятам, че бихте могли някога да докажете подобно нещо. Конете могат да умрат поради много причини, също както и хората. Но това наистина създаде голям шум, тъй като новите собственици бяха свързани и с някакъв тип спонсорство. В крайна сметка бе постигнато някакво споразумение.

следва продължение……..

Превод: Д. Христова