Съвети за безопасна езда сред природата от Стейси Уестфол

Безопасна езда в природата от Стейси Уестфол Стейси Уестфол е професионален инструктор и треньор на коне, многократен шампион на САЩ по рейнинг. През 2006 година става първата жена печелила едно от най-големите Световни състезания “Road to the Horse” в стила Фристайл като излиза на манежа без седло и юзди. Нейното изпълнение предизвиква фурор в цял свят (видеоклип може да видите тук).

 

В този материал Стейси Уестфол ни предлага няколко полезни съвета за по-безопасна езда сред природата.

10 съвета за безопасна езда сред природата

1. Проявете уважение. Когато сте в частна собственост, поискайте разрешение, преди да яздите. На обществено място се придържайте към маркираните маршрути, които са безопасни. Като следвате тези пътеки и уважавате природата, вие помагате те да останат отворени за езда.

2. Следете физическото състоянието на коня си. Знайте в какво състояние е вашия кон и го тренирайте, за да издържа на по-дълга езда.

3. Яздете с водач. Ако не сте запознати с местността, яздете с някой, който знае условията, реките и потенциалните опасности по маршрута.

4. Пригответе се за препятствия по пътя. Направете го първо у дома или в позната от вас местност, за да преминавате по-лесно препятствия от рода на паднали дървета, блата и речни потоци. На пътя конят ви може да има неочаквана реакция и да се изплаши преминавайки препятствие или срещайки се със сърна. Трябва да знаете как да предотвратявате и преминавате трудни ситуации, преди да тръгнете на езда.

Стейси Уестфол и езда сред природата5. Бъдете водач. Ако конят ви отказва да премине препятствие, той вероятно не ви вижда като водач. Той се страхува за живота си и оспорва властта ви. Колкото по-голям контрол имате и колкото по-често безопасно преминавате препятствие, толкова повече доверие ще има коня във вас.

6. Бъдете търпеливи. Позволете на коня си да огледа препятствията и реките. Той го прави, за да се защити. Един изплашен кон няма да прояви признаци на любопитство. Ако се бави, бъдете търпеливи. Научете се да разбирате как изучава околната среда.

7. Спазвайте дистанция. Когато яздите с групи, спазвайте дистанция между вашия кон и онези пред вас. Това ще ви даде време да се подготвите за спиране и място за маневри в случай, че някой кон пред вас има проблеми.

8. Упражнявайте групов етикет. Уверете се, че на всички е удобен хода, който водачът е избрал. Предварително предупредете останалите в групата, когато ще има промяна в хода.

9. Внимавайте за клони. Когато яздите в гористи местности, гледайте клоните, през които преминавате, да не се ударят в човека зад вас. Бъдете учтиви и предупредете останалите от групата да спазват дистанция.

10. Яздете по хълмове разумно. Уверете се че всичките ви принадлежности са здраво закрепени. Когато се изкачвате, наклонете се напред. Качественият нагръдник ще подсигури седлото ви. При спускане, наклонете се назад от центъра на гравитация на коня ви. Погледа ви винаги трябва да е в посоката накъдето искате да отидете. Доверете се на конят ви, той знае къде върви.

Автор: Стейси Уестфол
Материалът е подготвен специално за сайта “В света на конете” от: И. Иванов