Конят, моя приятел

Конят, моя приятел

Малцина могат да си позволят такъв другар. Най-елитни у нас са животните, използвани в спортни състезания и в цирка
В света на конете – https://horses-bg.net
И у нас, и по света да притежаваш елитен кон е повече от престижно. Елегантното животно е символ на лукса и демонстрация на натрупаните богатства. От друга страна, то не е любимец като всеки друг по простата причина, че струва много пари – и при купуването, и при отглеждането. В България расови коне имат малцина (в това число естествено не влизат многобройните жребци и кобилки из селата).

Най-прочутият собственик на кон у нас е Жорж Ганчев. Той често е засичан да се разхожда гордо върху кобилката си Деси. И Владимир Грашнов си има ездитно животно. Това е жребецът Мелвил – от плевенска порода. Чистокръвен английски жребец с потекло, на име Шадоу (Сянка) пък притежава Димитър Джамов. А Илия Павлов, който се слави като голям познавач на конете, си има дори няколко конни бази – у нас и в САЩ. Известният в близкото минало футболист Пламен Гетов пък притежава цял конезавод, а съпругата му е една от най-добрите състезателки по конен спорт в България.

Най-скъпите коне у нас по принцип могат да се видят или в спортните състезания, или на цирковия манеж. Любителите на ездата, които в България никак не са малко, трябва предварително да си избият от главите идеята, че отивайки на някоя база, ще имат шанса да яздят подобно животно. Скъпите коне по правило се пазят. А и никой не би отстъпил с охота на мераклия-непрофесионалист кон, язден от състезател.

Иначе запалени по ездата в родината с лопата да ги ринеш. Явно се е запазил духът на славните ни предци, за които казват, че не са слизали от седлата. А и неслучайно в миналото вместо знаме прабългарите са развявали конска опашка, завързана на върха на тояга.

Най-увлечени по ездата (като разтуха, а не за спорт), са политиците ни. Модата тръгна от Богомил Бонев.
В света на конете – https://horses-bg.net
Бизнесмените също не пропускат да демонстрират, че умеят да се държат на седлото. Най-многобройни обаче са представителите на артистичните професии. Като се започне с поп-фолк певицата Кали, която преди да роди, прескачаше съвсем сериозни препятствия, и се свърши с най-успелия роден топмодел в чужбина – хубавата Гергана Полежанова.

За актьорите пък да не говорим. На пръстите на двете ръце се броят онези, които не умеят да яздят. Всички останали се справят – някои много добре (като Джоко Росич например), други по-зле. В интерес на истината за един актьор, особено в киното, е задължително да язди, и то добре.

Ако ви кажат Джоко Росич например, какво си представяте в първия миг? Актьор на кон. Но както всяко правило има изключение, така и при Джоко има такова – “Версенжеторикс”. Това е единственият исторически филм, в който той е участвал като пешак.

За ездата няма възраст Това доказа преди една година Георги Калоянчев. На тържеството по повод 75-годишния му юбилей той царствено влезе в столичен ресторант, възкачил се на бял кон.

Ездата и конете изобщо са нещо особено близко на народа ни. Надали има селце в родината, в което да няма такова животно. В миналото пък в много къщи са притежавали поне два коня.

Най-често у нас се язди по полетата. Това е и най-бързият начин да се научиш да се държиш на седлото, твърдят треньори. Един от най-прочутите е този в Свиленград. Колкото и да е чудно, а и далеч, при него идват мераклии от всички краища на България. Методът му на обучение е прост – качва човека на коня и тръгват из полетата, обикаляйки за разнообразие съседните на града села. При такова яздене трябва да си наистина непоправим некадърник, ако не успееш да се научиш.

Когато учениците му овладеят това изкуство и престанат да падат като круши по земята, преминават към качващото адреналина препускане.

В интерес на истината ездата и конят като приятел на човека са хит не само у нас, но и по света. Тези, които не могат да притежават подобен скъп домашен любимец, се задоволяват с редовното посещение на най-близката конна база. А според куп учени и лекари връзката с такова животно е най-добрият лек. Според тях конят действал на човека успокояващо и същевременно зареждал с неподозирана енергия, каквато не може да даде нито един друг спорт.

Конят – начин на употреба

Красивото животно е попадало неведнъж в особени ситуации, които веднага са влизали в забавните хроники. Преди време един испанец смени жена за кон. Собственикът на нощен клуб в областта Галисия решил да размени венецуелка за ездитно животно. За негово нещастие обаче властите усетили нечистата сделка и го задържали.

А на един 14-и юли – националния празник на Франция, по време на парада по булевард “Шан-з-Елизе” кон се подхлъзна и падна на мокрия паваж. Събитието бе документирано и показано от световните агенции.

И у нас веселите случки не са никак малко. Най-често суматохата е предизвикана от откраднат кон. Но има и други варианти. Като този, когато кон скочи в сладкарница в центъра на град Пордим, Плевенско. Животното влачело каруца, но се изплашило от нещо и в бързината се пъхнало в заведението направо през стъклената витрина, след което се проснало сред масите.

Конете обаче могат да служат и за подарък. Преди време монголският премиер подари на японския си колега рядко създание – кон, отгледан в монголската степна шир. А румънски бизнесмен подари елитен състезателен кон на Георге Хаджи само заради това, че футболистът дал съгласието си да изиграе още един мач за националния отбор. Животното е кръстено на известния италиански тенор Лучано Павароти и струва 5000 долара.

Конете могат да бъдат и участници в сватбено тържество. Младоженците в Санкт Петербург например по традиция обикалят забележителностите на града на бял кон.

В крайна сметка конете биват и увековечавани в картини, скулптури или монументи. А най-големият паметник в света бе намерен в Милано. Това е 7-метрова бронзова статуя на боен кон, създадена през XV век за дука на Милано Лудовико Сфорца от Леонардо да Винчи. Находката е оценена на 6 млн. долара.

В света на конете – https://horses-bg.net
Автор: Деси Балканска
Източник: www.segabg.com