Мъжете, жените и конете

Мъжете, жените и конете
От Андреа Макхю

Според статистиката жените ездачки значително превъзхождат по численост мъжете ездачи. При все, че конната езда е един от малкото спортове, в които мъжете и жените могат да се състезават при равни условия едни срещу други, защо няма повече жени на върха на състезателната стълбица? За всяка Елън Уитекър и Тина Кук има много повече мъже, които повдигат трофеите и изпълняват обиколката на победителя, с розетка за първото място закачена на гривата на коня им.

Един бърз поглед в официалния уебсайт на BSJA (British Showjumping Association) разкрива, че по време на писането на този материал, всичките десетима ездачи от топ 10 в класациите по прескачане на препятствия, са мъже! На жените, участващи във всестранната езда, им върви малко повече – с 8 жени сред първите 20 ездачи. Дисциплината обездка изглежда дава най-добър резултат при съпоставянето мъже срещу жени, и класациите показват много по-равно разделяне.

Въпреки, че е трудно да се изчисли точно колко жени яздят в Обединеното Кралство, едно проучване изказва предположение, че около 72% от ездачите са жени. В такъв случай, дали мъжете са по-добри ездачи по природа, или просто са по-конкурентни?

Едно относително малко американско изследване заключило, че мъжете – собственици на коне са по-агресивни, доминиращи, с ограничена изразителност и приличат на традиционния уестърн каубойски стереотип. Жените – собственички били намерени за по-сговорчиви, по-малко нападателни и повече в съответствие със стереотипния традиционен женски образ на Американския Запад.

Друго изследване разделя ездачите на три групи – „achievers” (които искали да станат реализирани ездачи), „relators” (които се интересували повече от развитието на взаимоотношения със своите коне), а последната група повече се интересувала от ездата като спорт (отношение, по-разпространено сред мъжете).

Няма съмнение, че ездата може да бъде опасно занимание и може би с възрастта и създаването на семейство, жените стават по-предпазливи относно участието си във високорискови спортове. Все пак, ако те бъдат наранени, кой ще се грижи за децата и ще поддържа дома? Проучванията показват, че в сравнение с други спортни инциденти, тук има повече лумбални и торакални, отколкото шийни травми, и повече жени биват наранени отколкото мъже (макар че това може да е просто отражение на факта, че има повече жени – ездачи, отколкото мъже). От всички дейности при ездата, прескачането на препятствия е било признато за най-вероятно да доведе до нараняване на гръбнака.

Като оставим риска от нараняване настрана, изглежда че ние, момичетата, въпреки всичко сме луди по своите коне. Едно проучване преди няколко години сред 1000 ездачи показало, че близо половината от жените признават, че са се измъквали от работа, за да пояздят, и че ако ги помолят да решават между съпруга (гаджето си) и своя кон, не биха могли да изберат. Нещо повече, една четвърт от анкетираните били непреклонни, че изборът е съвсем лесен и конят безспорно би спечелил!
Може би защото предпочитаме тяхната компания, колкото и да е интересно, три-четвърти от жените в проучването казали, че по-скоро биха разказали на коня си всичко за проблемите си, отколкото на своята половинка.

Вие какво мислите?

Перевод: Д. Христова
Aвтор: Andrea McHugh