Стоманените ездачи на Москва

Стоманените ездачи на Москва

Възседнала великолепен алест кон, миловидната Оля е на 23, облечена в милиционерска униформа. “Умничък е той, интелигентен”, нежно го погалва тя. На няколко метра от нея типично руско момче – рижаво, с щръкнали уши, бледа кожа и лунички по лицето – използва момента да понаучи своя млад четирикрак партньор на смелост. Пред лицето на кончето застава милиционер, който с едната ръка размахва ушанка, с другата трещи с голяма връзка ключове и на всичкото отгоре вика: “Аха, аха!”

Животното се опитва да се изправи на задни крака, но умелият му ездач го задържа на място и дори го избутва да направи крачка към “агресора”.
Около два часа преди началото на уникалното шоу в закрит манеж 30 елитни животни от ескадрона на московската милиция постепенно се приготвят, а край тях и ездачите им. Едно след друго вадят животните от караваните. За спектакъла се готвят 30 души от 600-те конни милиционери на мегаполиса. От тях близо 200 са жени. Момчета – питам, – романтични истории случват ли ви се? Еха – прихват в смях те, – при нас романтика да искаш!

Галя меката муцунка на изящно бяло животно. Ездачът му е масивен мъж и двамата силно напомнят жива картина – руски богатир на кон. “Ти внимавай с галенето – усмихва се ездачът, – той хапе. Всъщност отхапа пръст на една жена.” Не се стряскам от предупреждението и той продължава: “Е, то и жената беше много пияна и твърде дълго не си извади ръката от устата му.” Мисля си, че той всъщност е един много добър кон.

Започва спектакълът. Човек би го нарекъл детска игра – мъже с рапири се гонят по манежа и пробиват балони, разположени върху противника; джигитите се въртят върху седлата в галоп, яздят гърбом, прехвърлят се от един кон на друг и всичко става без засечка… Двете девойки, които едновременно яздят един кон, висят хоризонтално от двете му страни. Всяка от тях е отговорна за управлението на жребеца. Но той опасно се приближава към стената на манежа и за част от секундата публиката вижда как едната ездачка може да остане без глава. Но партньорката й усеща риска, сграбчва я за ризата и я изтегля обратно на седлото.

В продължение на час и половина елитната част на милиционерския ескадрон показва върхови умения. В част от игрите отлитат униформените шапки, разпасват се ризи.
И колко по-различно е това от древните рицарски турнири? Зад фантастичните умения на участниците в този спектакъл се крият стотици часове упорити тренировки и най-вече посвещение в професията на конен милиционер. Извън шоуто всички те са стоманени ездачи.

“Анаконда” и “Кобра” приличат на хора от бъдещето

Pуският ескадрон е най-големият в Европа и наброява 250 коня, както и 600 ездачи. В близките години броят на животните ще се увеличи още, разказва зам.-командирът на полка Сергей Анатолиевич Чистяков. Шестнадесет от ездачите работят с най-силните и смели животни, които са подготвени за работа във възможно най-тежки условия – те са оборудвани с противокуршумни шлемове и нагръдници. Ездачите на групите “Анаконда” и “Кобра” приличат на облечени в черно свръххора от бъдещето.

Полкът може да е само женски

Mосковският ескадрон е създаден в далечната 1918 г., само година след Великата октомврийска революция. Тогава той е основната сила за справяне с бандитизма не само в градовете, но и в цялата страна. Когато обаче човек разпита повече за историята на конните охранители, се оказва, че още през 1731 г. по инициатива на московския губернатор са формирани два драгунски ескадрона за патрул и охрана. И ако човек сметне, става дума за 278 години традиция. Днес в редиците на конната милиция не се забелязва текучество. Ако бъдат приети всички желаещи жени, то полкът ще бъде само женски, обясняват командирите. Дамите са по-търпеливи, по-отдадени и по-любящи към животните.
Конят не трябва да проявява страха си, трябва да настъпва винаги, когато е необходимо, да прескача, да преследва, да не се бои от трясък, изстрел, крясъци, клаксони, огън и дим. Доверието в партньорите трябва да бъде непоклатимо. Тренировките са ежедневни и натоварващи. Условията са трудни, защото по-голямата част от годината е много студена.

Заплатата е $650

Докато обикаляме из двора на конната милиция, пред нас се стяга строй от желаещи да работят в полка. Вдигам апарата, а командирът ме спира, приближава ги и издава команда: “Поправи се.” Младежите опъват униформите. Едва тогава мога да снимам.
Те са начинаещи и на служба ще останат само тези от тях, които преминат успешно цялото обучение с продължителност до половин година на длъжност стажант-кавалерист. Когато научат достатъчно за анатомията на коня, грижата за него, а още боеви и специфични умения за езда, те държат изпити. Заплатата е около 22 хил. рубли (около 650 долара). За сравнение качествена зимна шуба струва около 14 хил. рубли. От друга страна, милиционерите получават много социални придобивки и огромното удовлетворение да са истински отдадени на работата си.
Годишният бюджет за едно животно е около 1500 долара. За сравнение – толкова струва отглеждането на собствен кон в частна конюшня край Москва за месец.

Автор: Лиляна Панделиева
Източник: www.politika.bg