Ген за цвят шампанско при конете

Champagne gene – Ген за цвят шампанско при конете

По последни данни алелите на гена за цвят Champagne при конете се унаследяват при непълно доминиране, въпреки че доскоро се е считало обратното. Те са отговорни за редица разновидности в окраската на конете. Най-основния фенотипен белег за наличие на ген за цвят Champagne са лешниково – кафявите очи и розовата кожа около тях изпъстрена с характерните за гена по-тъмни петънца, подобни на лунички . При рождението, очите са ярко сини, а кожата много светло розова. Космената покривка също проявява характерни белези: всеки косъм, който би бил червен e златист и всеки косъм, който би бил черен е шоколадово кафяв. Конят трябва да има поне един родител, носител на гена за цвят шампанско за да се прояви окраската.

Без значение е дали конят носи един или два гена за цвят Champagne, защото и при двата варианта базовата му окраска ще е разредена и осветлена от този ген. Ако конят е хомозиготен по доминантните алели винаги ще предава гена на поколението си. Ако обратно, конят е хетерозиготен , поколението не винаги ще наследи цвета. Коне носещи гена за цвят Champagne, могат също така да носят други гени за цвят, които да повлиаят на фенотипа. Дълго време се е считало, че мутацията е напълно доминираща, но след създаването на ДНК тест за този ген се е установило, че има известни слаби, но различими разлики между конете притежаващи един алел от гена и тези, притежаващи два. Цвета на космената покривка, кожата и характерните лунички са по-светли при хомозиготните за гена коне, с изключение на цвета на очите, който не е различен при хомозиготните и хетерозиготните. Това дава основание мутацията да се определя като непълно доминираща, въпреки че разликите не са така силно доловими както например е при гена за цвят крем.

Обратно на гените определящи окраски като Tobiano, Dominant white, Frame overo и Leopard complex характерен за Appaloosa, гена за цвят Champagne не окзазва влияние на местонахождението или локацията на пигмент-образуващите клетки в кожата. Нито премахва пигмента от кожата и космената покривка както при албинизма.
Гена за цвят Champagne проявява ефект, познат като хипомеланизъм (меланизъм) или разреждане. Разреждащи гени се наричат гени, които осветляват основния цвят на космената покривка. Разреждащите гени съдържат меланоцити, а цветовете варират поради концентрацията или вида на тези пигмент – образуващи клетки, а не поради тяхното отсъствие.
Първият признат и фотографиран кон с окраска шампанско е била Golden Lady, кобила от породата Tennessee Walking Horse, родена в Тенеси, приблизително около 1910 година. Общия прародител за всички коне, носители на гена за цвят шампанско изглежда са конете от породата American Saddlebred или конете, използвани за създаването на American Saddlebred . Предполага се, че мутацията за цвят шампанско се е появила около средата на 19-ти век, няма данни да се е срещала по-рано, или ако се е проявявала то е било инцидентно.

Генът за цвят Champagne не се асоциира със здравни дефекти и болести. Други разреждащи цвета гени са Cream gene, Dun gene, Pearl gene and Silver dapple gene.
Конете притежаващи такива гени, понякога могат да бъдат объркани с гена за цвят Champagne, но той се отличава ясно генетически.
Той и производните му цветове са характерни за американските породи, особено American Cream Draft, Tennessee Walker и American Saddlebred.

A) Алест базов цвят

B) Алест базов цвят разреден с ген за цвят шампанско или т.н. златно шампанско

C) Кестеняв базов цвят

D) Кестеняв базов цвят разреден с ген за цвят шампанско или т.н. кехлибарено-шампанско

E) Черен базов цвят

F) Черен базов цвят разреден с ген за цвят шампанско или т.н. класическо шампанско.

.

Изготвил за „В света на конете“: Венета Въжарова
Източници: ichregistry.com
Wikipedia.org
horse-genetics.com