Хранене на конете с груби фуражи

хранене на коне с фуражБлагодарение на микробиалната ферментация в дебелите черва на конете, те оползотворяват напълно грубите фуражи.

Конете се разделят на следните няколко категории: кърмещи кобили, бременни кобили, малки кончета и спортни коне – при интензивно и при при умерено натоварване, работни коне – умерена, лека и тежка работа и последната категория е възрастни коне.

Коне в почивка – комбинираният фураж за тях трябва да е с малко по-ниско съдържание на протеини, богат на влакнини. Ориентировъчна дажба – 2, 2 килограма КФ – 4 килограма сено.

Спортни коне и коне в състезания – високо енергийните храни при тази категория подобряват много издържливостта на животните, ограничава риска от метаболитни проблеми, има положително влияние пир по-високи температури. Поддържането на ниско ниво на протеин 12-14 процента ограничава излишъка от азот в организма, но пък същевременно с това е нужно и да се задоволят напълно нуждите от лизин, метионин и треонин. Метионинът е аминокиселината, която поддържа здравината на копитата и добрата косвена покривка. За поддържане на по-здрава костна система е необходимо да се следи нивото на калция, фосфора, медта, цинка и други микро и макроелементи в комбинирания фураж.

Ориентировъчна дажба:
За коне с тегло 500 килограма – хранене 3 пъти на ден – 3, 2 килограма КФ за интензивно натоварване; 4, 2-5, 5 килограма при състезания + сено около 5 килограма.

хранене на коне с фуражЗа жребчета – от раждането до 1-годишна възраст – КФ съдържа протеин около 18 процента, като част от него е под формата на млечен протеин богат на аминокиселини, витамини, макро и микроелементи.

Преди отбиване се дават малки количества КФ – 0, 5 килограма.КФ, след това се увеличава с 0, 5 килограма та всеки месец и на 6 месеца достига до 3 килограма. КФ; а от 6-12 месеца по 3-4 килограма КФ, цялото хранене е придружено с даването на сено.

Подрастващи кончета – те се нуждаят от висококачествени груби фуражи или паша с подходящ комбиниран фураж. Желателно е нивата на витамини във КФ да са по-високи, особено нивото на витамин Е, който се явява естествен антиоксидант.

Храна за бременни и лактиращи кобили – КФ съдържа протеин около 17 процента, ниско съдържание на скорбяла – 19 процента, богат на мед, магнезий и селен.

Ориентировъчна дажба: бременна кобила на 1-2 годшна възраст приема от 3-3, 5 килограма; бременна кобила на 2-3 годишна възраст – 3, 5-4 килограма КФ; лактираща кобила през първия месец – 6, 0 килограма. КФ, през 2-3 месец – 6, 5 килограма КФ; през 4 месец – 5, 8 килограма КФ.

Хранене на възрастни коне над 20 години – за тях е необходима високо апетитна и лесно усвоима храна, съобразена с физиологичното състояние на животните. Изхранването е с 2, 8 килограма КФ и 5 килограма сено.

При по продължителни натоварвания, за издръжливост е необходима храна, богата на растителни мазнини, за поддържане метаболитните нужди на конете – съдържание на протеин 12 процента, обогатена с натрий, калий и магнезий. За да се поддържа балансът при интензивно изпотяване, избягва се високо концентрирана храна, за да се натоварва храносмилателната система.

Източник: fermer.bg