Джули Гуднайт: Вашия нов кон и ездата сред природата

Джули Гуднайт отговаря на един от най-честите въпроси, когато става въпрос за ездата с нов кон сред природата.

Въпрос: Как да установя доверие с моя нов кон по време на езда извън конната база? Искам да яздя сред природата, но нашата връзка е още съвсем нова, а той не е излизал често от манежа. Какво мога да направя, за да бъда по-спокоен и да не го плаша? Как да се подготвя за тези разходки?

Отговор: Тръгвате правилно, като мислите предварително за план, преди да излезете със своя нов кон. Сега всичко е ново за вас. Как ще започнете отношенията си с него, ще се отрази на бъдещите ви разходки. Започнете като изградите увереност в новия кон – опознайте него и реакциите му в конната база. Отделете достатъчно време за това. Трябва да накарате коня да ви се доверява и да е сигурен във вашите умения.

конна езда с новият ни кон Стъпка 1: Дайте му време. Конят е още нов за вас, така че тепърва ще градите връзка. Все още не знаете как реагира при различни обстоятелства. Докато не сте наясно с типичните му реакции, подхождането към нови неща може да е заплашително за него.

Не забравяйте, че и за коня всичко е ново. Има много неща, за които вашият кон може да се притеснява на това ново място. Дайте му време да опознае обкръжаващата го среда, за да се почувства в безопасност и да се успокои.

Ако конят ви е на средна възраст, добре дресиран и по принцип спокоен, той може въобще да не е повлиян от преместването. Ако обаче е млад и напуска фермата си за първи път, той може да е изправен пред един изцяло нов свят, който за него допреди не е съществувал.

Стъпка 2: Поставете основите. Започнете да изграждате връзката с новия си кон от основите. Тръгнете от манежа, където той се чувства най-добре. Работете върху командите за ход и стоп и се уверете, че ви следва. Научете го да се връща, завърта и променя посоката си, докато е фокусиран върху вашите команди.

Щом конят разбере какво искате от него и как да следва вашите команди, изведете го на разходки около конюшнята, в близост до вашата конна база и упражнявайте наученото до момента. Опознайте неговите реакции към всичко ново за него в обкръжаващата го среда.

Работете в падока. Отделете време да се уверите, че вашият кон ще отиде навсякъде с вас и е наясно, че вие сте водачът. Щом той разбере, че вие сте шефа, ще започне да ви се доверява. Вие също ще се доверявате на него, защото ще се запознаете по-добре с неговия характер и ще знаете какво да очаквате.

с нов кон на езда сред природатаСтъпка 3: Разузнаване. Като ездач, вие трябва да знаете всичко за маршрута, по който ще яздите. Трябва да знаете какво да очаквате от терена, както и нещата, които конят ви може да види и на които може да реагира по пътя.

Можете например да се сблъскате с диви животни и други хора, които минават наблизо. Спокоен ли е конят ви, когато край него преминават колоездачи? А, ако види рибари с дълги въдици, които приличат на камшици?

Разберете с какво може да се сблъскате по маршрута, по който ще яздите и предварително подгответе коня си за това у дома.

Потърсете хора от околността, които добре познават пътеките. Попитайте ги какво ще видите и дали има места, които трябва да избягвате. Те ще могат да ви кажат дали има куче, което ще ви излезе на пътя или дали следващата ферма по пътя използва шумни машини, които могат да изкарат акъла на коня ви.

4. Подготовка. Можете да изкарате коня от конната база рано в процеса на обучението. Пуснете го да върви с по-опитен кон по пътя. След като стане на една година, той ще бъде воден от добър, надежден кон и ще знае, че може да отиде навсякъде извън базата.

Конете копират реакциите на себеподобните около тях. Ако имат надежден, добре трениран кон, който да следват, те ще могат по-лесно да преминат през препятствия, които иначе биха ги притеснили.

Можете да направите същото и с по-стар кон. Помолете опитен ездач и кон да съпроводят вашия кон по новите маршрути за няколко обиколки. По-късно яздете със същия екип, за да се чувства вашия кон комфортно.

Ако няма кой да ви помогне, вие само го поведете по пътя. Накарайте го да разбере, че вие сте водача на манежа, около конюшнята, но и сред природата. Тогава, като се качите на гърба му, той ще е наясно, че вие командвате, дори когато е на страшно място.

Открийте тревисти места и оставете коня да пасе. Така той ще свързва пътеката с нещо хубаво и приятно.

Стъпка 5: Излъчвайте увереност. Конете са стадни животни. Като такива, те следят вашите емоции, за да разберат дали околната среда е безопасна. Ето три неща, които можете да контролирате, за да предадете своята увереност на коня си.

  • Контролирайте очите си. Погледът ви трябва да е фокусиран и да оглежда обкръжението ви. Това ангажира ума и ви помага да останете в момента, а не да се тревожите за това какво би могло да се случи. Така няма да се паникьосвате.
  • Контролирайте дишането си. Ако усещате, че у вас се надига страх, дишайте дълбоко, за да се успокоите. Упражнявайте дълбокото дишане, преди да ви се наложи да го използвате.
  • Контролирайте езика на тялото. Стегнати и напрегнати ли сте? Наклонени напред ли сте? Излъчвайте увереност с езика на тялото си. Ако сте спокойни, вашият кон ще смята, че е и той трябва да е спокоен.

Ако контролирате тези три неща, ще можете да излъчвате увереност с тялото, ума и духа си.

Материалът е подготвен специално за сайта “В света на конете
Източник: www.equisearch.com