Школа по Езда и Стрелба с лък ”Пътя на Коня и Лъка”

Школа по Езда и Стрелба с лък ”Пътя на Коня и Лъка”

Школата по езда се намира е на старателно подбрано, съобразено с нуждата от пространство, позитивна енергия и свобода място. Достатъчно отдалечена от София (38км.), тя е разпложена в подножието на планината Чепън. Върху площ от 80 дка. край село Лопушня, общ. Годеч, са изградени тренировъчните площадки за езда и стрелба с лък, както и юрти.

Школата е отворена за всички,които имат  интерес в сферата на конете, ездата, стрелбата с лък, боравенето с меч, копие и други умения, свързани с миналото на нашите предци, или пък просто са решили да избягат за момент от градското ежедневие и да се потопят в един по-различен свят, свят на препускащи коне, лъкове, юрти.

Не е задължително непременно да сте майстор в ездата и стрелбата с лък,за да ги посетите. Достатъчно е да обичате конете, ездата, радходките сред природата или спокойното съзерцаване на огъня в юртата… Школата предлага: Обучение по езда за начинаещи, Езда и разходки в планината, Конни преходи и екскурзии, Обучение и практикуване на стрелба с традиционен лък, Обучение за работа с конете по системата на Пат Парели на принципа на Естествените  отношения (Natural Horsemanship), Обучение и практикуване на Натурална езда (езда без седло и юздечка,само по кордео на врата на коня), Тренировки с копие, от земя и от кон.

Школата предлага и възможности за: Нощувки в автентични монголски юрти с възможност за пълен пансион, Провеждане на тийм билдинг (Team building), Фирмени срещи и обучения, Живот и общуване сред природата, любителски риболов….

Обучението в Школата се базира основно на практиките на Майстора на конната стрелба с лък Лайош Кашай. То преминава през различни етапи на усъвършенстване.

Подготовката на конните стрелци е много разнообразна. Приема се, че в основата на всичко е работата “от земя”. Принципът е “ако нещо не е правилно на земята, не е правилно и на седлото”. Комплекс от задачи трябва да бъде трениран и подобряван, за да може ездачът сигурно да стреля от гърба на препускащия кон. Заниманията “от земя” имат много форми, но винаги работят за изграждането на чувство за синхрон, баланс и ритъм. Преди да започне да стреля от коня, стрелеца трябва да може да борави с лъка “от земя”.

Ездата и взаимоотношението с коня са другата част от обучението в школата. За да се подобрят нашите ездови умения, там се язди предимно без седла, което отново води за изграждане на чувство за синхрон, баланс и ритъм. Целта е горната половина от тялото на ездача да бъде независима от долната, която трябва перфектно да следва движениятя на коня.

Всяка трета събота от месеца има демонстрация на конна стрелба, където можете да дойдете и видите техните тренировки. Програмата включва упражнения за стрелба с лък, тренировка с коне и накрая демонстрация на конна стрелба. Желаещите могат да пояздят, стрелят с лък и да спрат за почивка сред природата или в някоя от юртите.

www.horsebackarcherybg.com