Конна база “ПланаКон”

Конна база “ПланаКон”

Конната база се намира в долината на река Планщица, на ок. 150 м северно от т. нар. Космическа станция Плана. Стига се по асфалтов път до самата станция и оттам наляво има черен, относително равен път до базата. Пътува се през Бистрица и Железница, като веднага след Железница при ханче ‘Брезите’ има отклонение на изток към Плана. Подминават се отклоненията за всички махали и накрая се минава през Турмачката махала, за да се стигне до Космическата станция, където пътят свършва.
Комплексът се намира само на 40 км от София, далеч от всеки лукс и градска суета, от всякаква промишленост и търговски обекти. Просто гори, поля и коне… Срещат се зайци, сърни, елени, лисици, диви прасета, ястреби… Гледките към Витоша, Рила и язовир Искър спират дъха, виждат се още Лозенската планина, а от някои места – и Балканът. Има подходи към Самоков и Боровец, язовир Искър, Кокалянския манастир ‘Св. Архангел Михаил’, Алинския манастир, Витоша, Верила, Рила…

Базата разполага за сега с 13 ездитни коня, но ще станат и повече. Конете са добре обучени и годни както за първоначални уроци със съвсем начинаещи ездачи, така и за сериозни преходи с много галоп; някои от нашите коне могат и да прескачат препятствия.

Дейността е в самото начало, като основната идея е да се разработват сериозни ездови умения у желаещите, да се изграждат естествени и дълбоки отношения с хилядолетния верен и прекрасен сподвижник на човека – КОНЯ!

В ПланаКон се придържат изключителни към класическия (английски) стил на езда; засега не се предлага уестърн амуниция.

http://planakon.com