Как да възвърнете увереността си след инцидент при езда

Как да възвърнете увереността си след инцидент при езда

“Не сте ездач, докато не сте паднали няколко пъти.” Колцина от нас са чували тази поговорка? Много ездачи са щастливци и не са имали лошо или сериозно падане в ездовата си кариера. Други не са били такива късметлии и трябва да работят усилено, за да изградят отново съсипаната си увереност.
Физическият страх при ездата като спорт е даденост – имаме си работа с мощно, и понякога непредсказуемо животно. Всички ездачи биват обхванати от известно физическо опасение в даден момент от тяхната ездова кариера и обикновено поради основателна причина. Страхът е много полезна емоция – очевидно е, че ако не изпитвахме никакъв страх, нямаше да можем да кажем дали сме в опасност. И все пак, прекаленият страх може да бъде парализиращ и ирационален, и наистина трябва да му се обърне внимание.

Преживяването на голяма злополука при езда е като да ти се случи инцидент от всеки друг тип за първи път – той разтърсва системата ни от вярвания. Като човешки същества ние имаме склонност да вървим наоколо мислейки се за неуязвими, докато не се появи нещо, което да отправи предизвикателство към тази представа.

Реакциите, които може да изпитате след инцидент ще варират, но аз открих, че има 4 основни начина, по който хората могат да реагират.
Първи – някои хора ще претърпят реакция на отбягване. Те може да избягват излизането на езда, или да си намират извинения защо не могат да вземат урок или да направят определено упражнение. Спомням си един млад ездач когото обучавах, който се страхуваше да галопира. Всеки път, когато инструктирах групата да премине в галоп, той отиваше към средата на манежа и започваше да си оправя ботушите.
Втори – възможно е да изпитате реакция на „замръзване”. Това е когато смятате, че можете да се качите отново и да прескочите онзи оксер, но когато се намерите близо до конкретното препятствие, вие отбивате коня встрани или го спирате.
Трети – може да реагирате като станете „свръх-бдителни”, или усещайки неспокойно и необикновено осъзнато всяко движение, което вие или коня ви правите. Ако изпитвате такава реакция, на вас вероятно ви е трудно да се отпуснете и просто да яздите.
И накрая – може да претърпите реакция под формата на прекалена тревожност, което не е присъствало преди падането ви. С други думи, пеперудите пърхат в корема ви, сърцето ви се блъска в гърдите и се чувствате сякаш може да изгубите съзнание. До голяма степен това може да се усеща като паническа атака.

Каквато и да е реакцията ви, първото нещо, което трябва да направите, е да анализирате какво се е случило. Инцидентите могат да настъпят поради много различни причини и как ще процедирате при справянето си с тях до голяма степен зависи от този фактор.
Анализирането също така е с тенденция да има успокояващ ефект, тъй като преминавате към логичен режим на мислене, като противоположност на емоционалния такъв. Както споменахме, има множество причини, поради които може да станат инциденти.
На спортистите се случват голям брой инциденти, и то основно поради ангажираност с други стресови житейски фактори. Тези стресори може да включват семейно неразбирателство, трудности в училище, големи крачки в живота (завършване или женитба), финансови затруднения и други „променящи живота” събития. Затова се запитайте – имало ли е неща в живота ви, които може би изцеждат цялата ви енергия и концентрация?

В други случаи инцидентите се случват, защото просто ни липсва елементарна здрава преценка (например: “Знаех, че конят ми е доста свеж след едноседмичната почивка, но въпреки това се качих на него”). Може също да е станало, понеже сте се захванали със задача, която е била над ездовите ви умения, или понеже сте станали прекалено самоуверени, поели сте риск с лоши шансове за успех и е станало така, че сте загубили. Понякога, разбира се, ние просто сме престъпно неразумни! За съжаление, няма начин да избягате от това състояние, ако сте човешко същество.

Това, което искам да кажа е, че може да облекчите много от страха, ако внимателно минете през случилото се, и което е по-важното – може да установите, че това вероятно е само въпрос на коригиране на една съвсем очевидна грешка.
Едно от най-лошите неща, които може да направите след инцидента, е да отричате чувствата си и да играете обичайната роля на „корав тип”. Ако отричате чувствата си, може да си навредите повече. Това е ситуация, която съм виждала много пъти и самата аз съм преживявала. Ако игнорирате това, което се е случило и започнете отново преди да сте психически готов, настъпващата неувереност или свръхкомпенсаторната дързост би могла да доведе до друго нараняване или загуба на вяра в себе си.
Разбира се, трябва да имате някаква степен на „душевна твърдост”, или да можете да потиснете донякъде страха и опасенията си. Просто бъдете сигурни, че го правите поради правилните причини (помнете – не е нужно да сте герой за никого, освен за себе си!), и че възгледите ви са уравновесени с известен здрав разум.

Трябва също да се погрижите и да сте сигурни, че сте адекватно подготвени физически, преди да започнете да яздите отново. Не искам да ви внушавам, че трябва да изчакате докато сте на 100% готови, но по-скоро да прецените доколко нараняването ще повлияе върху ездата ви. Например, ако това е вид травма, която оказва влияние върху равновесието и започнете твърде рано, може би отново търсите нов инцидент или риск от загуба на вяра в уменията си.

Техники и съвети за възстановяване на увереността:
• Карайте я бавно, постепенно: освен ако нямате предстоящо състезание, добра идея е да забавите темпото, когато възобновите ездата. Това може също да означава да слезете едно ниво надолу, от гледна точка на това, което правите в уроците – като например да прескачате по-ниски препятствия или да не яздите без стремена.

• Изграждане на физическа сила (респ. основни умения): за да повишите своето чувство на физическа сигурност, може да поискате наистина да се концентрирате върху изграждането на вашата физическа сила. Не е задължително да яздите, за да постигнете това, въпреки че бихте могли. За вас може да е също толкова ефективно просто да отидете в гимнастическия салон и да поработите върху мускулите на краката. От гледна точка на съсредоточаването върху основните умения (като позиция на тялото и т.н.), това може не само да повиши чувството ви за сигурност върху коня, но също и да ви даде нещо позитивно, върху което да концентрирате вниманието си.

• Преустройване в начина, по който си говорите: когато изпитваме тревожност, ние винаги предаваме определени послания към себе си. Може да не осъзнавате, че си изпращате послания, като: „Знам, че ще падна отново, ако опитам на това препятствие”, или „Не мога да яздя изобщо, какво ме прихвана да си мисля, че мога?!”. Ако се хванете, че си говорите наум такива неща, кажете си – СТОП!, и след това заместете тези мисли с по-приемливи, позитивни такива. Например – „СТОП! Чувствам се малко неспокойно да яздя отново, но това е нормално и аз въпреки това мога да яздя с това безпокойство. Поради което се чувствам по-уверен, яздейки всеки ден”.

Ако имате затруднения със силата на негативните си мисли, опитайте това упражнение: престорете се, че сте адвокат и трябва да опровергаете едно убеждение (негативното изявление), чрез събиране и представяне на всички доказателства в подкрепа на противоположното (напр. каква точно е вероятността да паднете отново, предвид фактите по ситуацията?). Този подход е не само ефективен по отношение на това да ви накара да бъдете логически, вместо емоционално ориентиран, но също така има склонност да внася малко хумор в ситуацията.

• Визуализирайте себе си, как поправяте проблема: ако сте открили, че проблемът е бил наистина вследствие на техническа грешка, тогава можете да визуализирате себе си как изпълнявате правилно действието. Едно голямо предупреждение с това: уверете се, че наистина сте разбрали (за предпочитане – от треньора си) какво точно е било това, което е трябвало да направите (например да преместите тежестта си навън, когато яздите през ъгъл) и се концентрирайте върху това при въображаемите си тренировки. Не може ефективно да визуализирате, като си казвате: „Ето сега се виждам да не правя това”, защото мозъка не може да обработва „не”-то много добре и обикновено минава към изпълнение на тази част от изявлението (запитайте се: как изглежда „не-преместването” на тежестта ми навътре, когато яздя през ъгъл?).

• Трениране на релаксация: има много хора, които дори не осъзнават, че имат излишно напрежение в тялото си, а това както всеки знае, може да има наистина неблагоприятно влияние върху увереността на коня ви, както и върху вашата собствена. Едно упражнение, лесно за практикуване у дома, е т. нар. прогресивна релаксация: легнете удобно с ръце отпуснати отстрани на тялото. Започнете от горната или от долната част на тялото си (отгоре надолу или отдолу нагоре), редувайки напрягане и отпускане на всяка голяма мускулна група. Задръжте напрежението достатъчно дълго, за да запомните какво е усещането в тази конкретна област, преди да оставите напрежението да си отиде. Ако го практикувате достатъчно често, ще можете бързо да преценявате (дори в ситуация на състезание) дали сте се отпуснали както трябва или не, и дали имате излишно напрежение в тялото. Ако още не упражнявате умението да се отпускате, тогава би трябвало да го правите! Аз вярвам, че релаксацията е най-важното умение, което ездачът трябва да притежава. Помислете за това – начинът, по който общувате с коня си е чрез вашето тяло, и колкото сте по-отпуснати, толкова по-гладка ще бъде комуникацията.

Как ще започнете да изграждате увереността си след инцидент, зависи изключително от конкретната ситуация и от вашата индивидуалност. Някои от факторите, които правят вашата ситуация уникална, включват: възраст, ниво на опит, треньор, напрежение на ситуацията (състезание), наличие или липса на нараняване, вид и тежест на нараняването, както и предишни падания.
Може да отнеме известно време да се избере най-добрия подход за вас, а ако го чувствате като нещо непреодолимо, може да поискате да инвестирате в малко помощ отвън.

Ейприл Клей е психолог и бивш ездач, инструктор и съдия, живееща в Калгари, Албърта, Канада. Тя редовно обучава ездачи в умения от областта на спортната психология; наскоро завърши първата си книга – “Training from the Neck Up: A Practical Guide to Sport Psychology for Riders”.

Източник: www.horsetalk.co.nz
Превод: Д. Христова
Автор: Ейприл Клей