Използване на One-Rein Stop за контрол на галопа на коня

Използване на One-Rein Stop за контрол на галопа на коня

В следващите редове взимаме под внимание конят, който иска да бяга твърде бързо или не се подчинява при заповед за галопиране. Това е най-големият причинител на страх у ездачите. Най-често в пристъп на паника дърпат и двете юзди, което обаче само прави коня по-силен.

Има няколко фактора за това поведение. Най-вероятно е изпълнен с енергия, което означава, че не е разхождан достатъчно преди оседлаването. Друг фактор е непознатата среда, което се решава също с разхождане, за да се успокои и изглади поведението на животното.

Може пък просто да не желае да се подчинява. Тогава трябва да насочите енергията му в правилна посока, показвайки кой командва на около. Това става именно с дърпането на едната юзда, а не двете, което е път към борба без добър изход за ездача.

Това разбира се не е проблем, който може да разрешите с една езда. При промяна на възприятието на кон за команда трябва време и постоянство. Ако понякога се почувствате в опасност на седлото, слезте и продължете на земята. Ако агресивното поведение на коня продължи, потърсете професионална помощ.

Основните стъпки при тази практика:

  • Преди да започнете, разходете коня докато сте на земята, за да го успокоите и да използвате тази част от мозъка му, която разсъждава. Колкото повече обработвате коня на земята, толкова повече ще прогресира при галопирането.
  • Коня трябва да бъде научен да извива врата си настрана.
  • Изравнете юздите, за да прилагате еднаква сила и в двете посоки.
  • Практикувайте това винаги, когато забележите, че конят започва да не се подчинява и става агресивен.

Всеки път, когато се появи този проблем, трябва да се действа мигновено. Трябва да се възстанови контрола над животното.

.

.

.

.

.

.

.

Никога не дърпате и двете юзди едновременно, защото конят е изключително силно животно и винаги ще ви победи….

.

.

.

.

.

.

.

…дърпайки ви напред с врата си и правейки каквото му хрумне.

.

.

.

.

.

.

.
.

Това, което трябва да се направи е да дръпнете едната юзда, което е напълно по силите на всеки ездач. По този начин главата на коня отива настрана, което го поставя в объркваща ситуация и той губи баланс

.

.

.

.

.
.

.

Започнете да се движите в кръг и така вие възстановявате своя контрол над коня. Можете да го ритнете леко от страната, при която се дръпнали юздата, (от вътрешната част) за да спре; другия вариант е да продължите ездата в малък кръг, докато сам пожелае да спре.

.

.

.

.

.

.

Възможно е да го въртите в две посоки, което допълнително ще го обърка и накара да спре. Главата му трябва да опира ботушът ви, което не е възможно ако конят не е трениран за това.

.

.

.

.

.
.

.

След като известно време упражнявате този метод, конят ще асимилира, че да се подчини и да галопира леко и свободно е много по-лесно от объркващата ситуация и борбата с ездача.

.

.

.

.

.
Превод за сайта „В света на конете“: Ангел Радев
Автор: Клинтън Андерсън
Източник: www.equisearch.com