Модерен петобой

Модерния петобой изгражда най-съвършените атлети

спорт модерен петобойСъчетанието от умствени и физически качества, нужни за спорта модерен петобой, позволявали на спортистите да участват в повече от три – четири олимпийски игри. Причината е много проста – с увеличаването на възрастта на всеки атлет възможностите за бягане и плуване отслабват, но често с опита другите качества в останалите дисциплини на един атлет нарастват.

Според Аристотел, най-съвършените спортисти са петобойците, “защото в техните тела бързина и сила са съчетани в едно прекрасно съотношение”.

А дали сте чували легендата за офицера от кавалерията на Наполеон Бонапарт? Офицерът имал за задача да предаде важно съобщение. Възседнал бил кон, който не познавал. Яздил през пресечен терен с много препятствия и непрестанно бил обстрелван от вражеския огън.

Офицерът отвърнал на огъня и повалил противниците си, но останал само един неприятел, когато мунициите му свършили. Тогава, повален на земята той бил предизвикан на дуел със сабя.

Офицерът победил в дуела и отново яхнал своя кон. Пътят му бил пресечен от голяма река, която била дълбока и не можел да премине с коня си.

Нашият герой преплувал реката и пробягал останалия път. След всички тези пет теста на неговата и физическа подготовка, той най-накрая предал съобщението…

Най-вероятно легендата е просто измислица. Но има един спорт, който съчетава всички тези умения – фехтовач, ездач, плувец, стрелец и бегач. Това е най-олимпийският от всички спортове – модерният петобой.

модерен петобой

Начало и възникване на модерния петобой

Древният спорт петобой (състоящ се от скачане, бягане, хвърляне на копие, борба и хвърляне на диск) е бил въведен за първи път на Олимпийските игри през 708 г. пр.н.е.

Считан е за най-върховата дисциплина, победителят в него е бил оглавяван за “Победител на Олимпийските игри”. Това звание за древния петобой е било напълно прието и от основателя на съвременните олимпийски игри – Барон Пиер дьо Кубертен.

От 1909 година насам той започнал опитите за въвеждане на петобоя в олимпийската програма. Самото му въвеждане се случило малко по-късно през 1911 година, на 14-то съвещание в Будапеща по време на Международния олимпийски комитет (IOC).

Тогава Кубертен заявил: “Светият дух на спорта просветли моите колеги и те приеха надпредвара, на която аз отдавам огромна почит”.

Дисциплините по онова време съвпадали с качествата, които е трябвало да притежава всеки един кавалерист от 19- ти век – да стреля, да бяга, да се дуелира, да плува и разбира се да язди.

Модерният петобой е въведен за пръв път като официален спорт на петите олимпийски игри през 1912 година в Стокхолм. Той съчетава в себе си петте напълно различни един от друг спорта. Това са фехтовка, плуване, стрелба, кросово бягане ( т.е. бягане през пресечен терен) и конна езда.

Тогава Кубертен заявил, че модерният петобой е единственият спорт, “който тества духовните качества на атлета точно толкова, колкото и физическите му качества, като по този начин създава един перфектен атлет”.

този нов спорт бил приет с огромно удивление, заради върховите качества, които били нужни – координация, кураж, физическа сила, приспособимост и самоконтрол.

Модерен петобойПромени в Модерния петобой от въвеждането му до днес

От 1912 г. до 1980 г. състезанието по модерен петобой се е провеждало в пет различни поредни дни – по една дисциплина всеки ден. От 1984 до 1992 година състезателните дни стават по малко – 4, като стрелбата е била провеждана в същия ден на бягането или плуването.

През 1996 година, на олимпийските игри в Атланта всичките дисциплини са проведени в един единствен ден. За пръв път жени се състезават на Олимпиадата чак през 2000 г. в Сидни.

През 2008 година от МОК (IOC) се взема решение стрелбата от прецизна да стане бърза. По този начин тя се съчетава успешно с бягането в комбинирана дисциплина.

Съвременното изпитание наречено Модерен петобой

Ето и какво представлява всяко едно състезание по модерен петобой в наши дни:
Всички дисциплини се провеждат в един ден в следния ред – фехтовка, плуване, езда, комбинирана дисциплина (стрелба и бягане).
Всеки състезател в състезанието трупа точки от всяка дисциплина.
След провеждането на плуването, фехтовката и конната езда, всички точки се сумират и се обръщат в секунди.
Състезателят със събрани най-много точки тръгва първи на комбинираната дисциплина, като останалите състезатели тръгват след него, според зависимост от това с колко секунди изостават.
Крайното класиране се извършва по реда на финаширане на състезателите. Системата се нарича хендикап.

Модерен петобой - Фехтовка

Фехтовка

Фехтовката протича като всеки атлет се състезава срещу всеки. Победа се дава на един туш. Използваното оръжие във фехтовката е шпага. Боевете продължават точно минута. Ако никой от двамата състезатели не отбележи туш, се присъжда двойна загуба.

Точките, които печели всеки участник при фехтовката, се смятат по следната формула:
70% победи се равняват на 1000 точки
Например: При 36 участващи състезатели всеки играе 35 боя
70% победи ще рече 25 победи от 35 боя = 1000 точки
± 1 победа = ± 24 точки

Модерен петобой - конна ездаКонен спорт (конна езда)

Дисциплината в ездата при модерния петобой е прескачане на препятствия на трасе с големина 450х350 метра. Препятствията са общо 12, с един троен и един двоен скок, което прави общо 15 скока.

Интересен факт е, че при петобоя конят не познава своя ездач. Конете са предоставени от домакина на състезанието и всеки атлет язди кон, който е изтеглил при жребий. Всеки състезател има 20 минути за да опознае коня си.

За получаване на пълния брой точки в ездата т.е. 1 200, ездачът трябва да преодолее трасето за позволеното време (варира обикновено между 1 минута и 1:17). За всяка направена грешка ездачът губи точки.

Всяка секунда над обявеното време се наказва с отнемане на 4 точки. Позволеното време е удвоеното най-добро време, за което се дават максималния брой точки. Ако надскочи това време, участникът получава 0 точки.

Модерен петобой - ПлуванеПлуване

Плувната дисциплина в модерния петобой е 200 метра свободен стил. За време от 2:30, състезателят получава 1 000 точки. Всяка секунда повече или по-малко отнема или дава по 12 точки.

Например: За време от 2:28, състезателят получава 1024 точки.

.

Модерен петобой - стрелба с пистолетКомбинирана дисциплина (бягане + стрелба)

Комбинираната дисциплина в петобоя представлява 3 х 1 000 метра бягане, като между всеки от трите километра състезателят има време от 1:10 да бутне общо пет мишени.

Ако състезателят успее да го направи за по-малко време, започва следващия си километър и така печели допълнително време. Ако не успее да ги бутне за 1:10, няма наказание, но губи от времето си.

Стрелбата се провежда с въздушен пистолет 0,4 мм от разстояние 10 метра.Комбинираната дисциплина е както следва: стрелба (лимит 1:10), 1 000 м, стрелба (1:10), 1 000 м, стрелба (1:10), 1 000 м.

Модерен петобой - БяганеНа комбинираната дисциплина присъства и системата хендикап. Точките, които всеки участник е натрупал в предишните три дисциплини, се превръщат в секунди.

Състезателят със най-много точки във временното класиране стартира пръв. Всеки следващ тръгва толкова секунди зад него, с колкото точки е изостанал.

Редът, по който финишира състезателят в тази дисциплина, е и крайната позиция, която заема. Тази система позволява на спортистите до последно да са в борба за челна позиция.

Модерният петобой остава едно зрелищно изпитание на човешките възможности – да владееш 5 напълно различни един от друг спорта, но и да можеш да покажеш най-доброто от тях и себе си в един ден. Ден, който може да запомниш завинаги.

Източник: www.bb-team.org