One-Rein Stop или аварийно спиране на коня

Стейси Уестфол ще ни покаже едно упражнение, чиято цел е да научи вашия кон да бъде по-мек, гъвкав и ловък, поставяйки основата за “аварийно” спиране на коня One-Rein Stop (спиране на един повод), с който да контролирате галопа му.

аварийно спиране на коня  Упражнение за One-Rein Stop

Можете да правите това упражнение на манежа или сред природата. То помага на коня ви да не е под такова напрежение, да не мята глава, да е по-мек а и да не дърпа юздата. Това са и първите стъпки за научаването на One-Rein Stop.

Целта: Вашата цел е да извиете главата на коня си назад към раменете, но в същото време краката му трябва да остават неподвижни.
Научете го, че ако сте хванали юздата и не му давате знак да се движи (като например натиск с крак), той може да си върти главата, но не и да движи краката си.
Ще започнете от земята, след което ще се прехвърлите на седлото.

Преди да започнете: Оседлайте коня си както обикновено. Ако е млад, най-добре е да използвате юздечка, тъй като прилага директна сила върху устата му за по-ясни указания.

Забележка: Ако по време на това упражнение конят ви изглежда изнервен или объркан, върнете се на втора стъпка. Забавете темпото.

аварийно спиране на коняСтъпка по стъпка

Стъпка 1: Заемете позиция. Първо поискайте извиване наляво. Застанете от лявата страна на коня си. Поставете дясната си ръка върху седлото. Това ще ви помогне да се движите с коня за по-голяма безопасност и контрол. Колкото по-близо сте до него, толкова по-малко вероятно е той да ви настъпи.

Стъпка 2: Извивка наляво. С лявата си ръка внимателно дръпнете главата на коня към лявото му рамо, обирайки аванса на юздата.

Стъпка 3: Освободете. Ако конят извърти главата си без да се съпротивлява, докато в същото време не движи краката си, веднага отпуснете юздата. Щом конят е спокоен и усетите юздата да се отпуска, пуснете я.

Дори конят ви да извърти глава по друга причина, например да прогони муха, пак отпуснете юздата. „Понякога тези случайни моменти са когато конят наистина се учи.“ – казва Стейси Уестфол.

Ако конят оказва съпротива и/или движи краката си, дръжте юздата докато той не се спре, след което отпуснете. Като отпускате юздата, веднага щом той реагира по желания начин, ще го научите, че това искате от него.

Следете за признаци, че конят ви разбира какво искате, като например разкрачване за по-добър баланс.

Стъпка 4: Повторете упражнението. Повторете упражнението от лявата страна няколко пъти, докато конят не започне да извърта глава, без да се противи или да движи краката си.

Стъпка 5: Сменете страните. Минете пред коня и застанете от дясната му страна. Повторете стъпки 2 и 3.

аварийно спиране на коняСтъпка 6: Постепенно увеличете придърпването. Първо опъвайте съвсем малко, но постепенно увеличавайте, докато той не започне да извърта главата си чак до седлото и в двете посоки. За целта той ще трябва да се научи как да разтяга мускулите на врата си. Практикувайте това упражнение постепенно, за да развие и поддържа коня гъвкавостта си.

Стъпка 7: Постепенно увеличете трудността. По време на езда сред природата вашите действия може да се случи да са бързи и резки, както например, ако сърна изскочи пред вас. Няма нищо лошо с бързите движения на ръцете ви, стига те да са плавни, но се уверете, че конят ви е свикнал с това.

Когато конят свикне с упражнението, постепенно увеличавайте трудността, като дърпате юздата по-бързо, докато все още отпускате в правилния момент. Тогава сменяйте посоките от ляво на дясно и обратно по-бързо.

Стъпка 8: Качете се на седлото. Когато можете да извъртате главата на коня в двете посоки и той не мърда – както и да сменяте бързо посоката – качете се на седлото и повторете стъпките, също като от земята.

Стейси Уестфол е треньор на коне и професионален инструктор, многократен шампион на САЩ по рейнинг. През 2006 година става първата жена световен шампион  на международното състезание “Road to the Horse” в стила Freestyle като излиза на манежа с неоседлан кон и без юзди. Нейното участие  предизвиква фурор в цял свят (видеоклип от него може да видите тук).

Автор: Стейси Уестфол
Материалът е подготвен специално за сайта “В света на конете” от: И. Иванов